Així serà el Futur Camp Nou

Així serà el Futur Camp Nou

El jurat de l’Espai Barça escull la proposta de l’equip Nikken Sekkei + Pascual i Ausió Arquitectes per al Futur Camp Nou
07:00PM divendres 01 de març

La veu dels arquitectes

La marquesina de Francesc Mitjans, Josep Soteras i Lorenzo Garcia inspira la façana del Futur Camp Nou. La marquesina desapareix de dins de l’Estadi, però es gira cap al carrer, de dins a fora, formant els voladissos exteriors que són el sostre dels espais en comú, serveis i terrasses i formen una façana oberta a l’esplanada.

El Futur Camp Nou serà singular i únic, per diferent, innovador i de marcada personalitat.

L'equip de treball guanyador 

Nikken Sekkei és un dels estudis d’arquitectura i enginyeria més importants de l’Àsia, amb més de 100 anys d’història. Van ser els arquitectes del Saitama Super Arena, el Gran Cigne de Niigata o del Tòquio Dome, tots al Japó. L’equip va guanyar la competició complementant-se amb el despatx català liderat pels arquitectes Joan Pascual i Ramon Ausió, amb una llarga i contrastada experiència, tant a Barcelona com a Catalunya, en projectes residencials, oficines i hotels, com l’hotel Diagonal Zero, la rehabilitació de la Casa de la Lactància o l’Escola Jaume I de Terrassa.

L’Estudi b720 Fermín Vázquez pren el relleu de Pascual-Ausió
En el marc de desenvolupament del projecte ‘Espai Barça’ pel FC Barcelona, que inclou el redisseny i construcció del seu complex esportiu integrat al barri de les Corts, el Club està treballant per a fer una renovació complerta i ampliació del Camp Nou.

L’equip format per Nikken Sekkei i Joan Pascual – Ramon Ausió Arquitectes, autors del projecte guanyador del concurs pel disseny i construcció del nou estadi, ha treballat conjuntament amb el FC Barcelona en la fase de disseny preliminar que inclou l'elaboració de l'avantprojecte del futur Camp Nou, integrat dins del projecte Espai Barça.

Conjuntament amb Nikken Sekkei, Joan Pascual – Ramon Ausió Arquitectes han definit arquitectònicament les traces generals del futur estadi i dels espais adjacents, de manera que permetrà el correcte desenvolupament del projecte en les futures fases de disseny i supervisió de la construcció.

Un cop presentada la documentació a l'Ajuntament de Barcelona per a sol·licitar la Modificació del Pla General Metropolità en l'àmbit dels terrenys del FC Barcelona al districte de les Corts, on s’han definit les bases i paràmetres urbanístics del futur Camp Nou, l'Estudi Joan Pascual-Ramon Ausió Arquitectes conclou la seva participació en el projecte del futur Camp Nou.

L’Estudi Joan Pascual-Ramon Ausió Arquitectes ha treballat conjuntament amb Nikken Sekkei i el Club durant aquests dos darrers anys per fixar les bases d’un estadi diferencial i innovador que farà història quan finalitzi la seva construcció. Deixar l’empremta de l’essència del barcelonisme, ésser lleials al Camp Nou original i assolir un equilibri entre arquitectura catalana i sostenibilitat social, econòmica i mediambiental han estat objectius arquitectònics irrenunciables d’aquesta fructífera col·laboració.

En la fase que ara comença, en la qual s’iniciarà el desenvolupament constructiu del projecte arquitectònic del futur Camp Nou, el prestigiós estudi d’arquitectura Nikken Sekkei continuarà el projecte amb la col·laboració d’aquells equips locals i internacionals que necessiti en cada moment per tal desenvolupar amb èxit la resta del projecte del futur Camp Nou, molt particularment amb l’estudi b720 Fermín Vázquez arquitectes, que col·laborarà amb Nikken Sekkei en el desenvolupament del projecte arquitectònic i la construcció de l’estadi. b720 Fermín Vázquez arquitectes és coautor de la Torre Agbar i la Ciutat de la Justícia de Barcelona i fou un dels equips seleccionats com a  finalistes del concurs d’idees per al futur Camp Nou.

 

 

Les característiques del Futur Camp Nou

  • El nou estadi, obert, ampli, cobert, confortable i accessible, estarà adaptat als nous temps i a les persones
  • Fem un repàs a les claus de la proposta guanyadora:
  • Recuperar l’excel·lència amb un estadi per a aproximadament 105.000 espectadors amb totes les comoditats i serveis
  • Façana oberta formada per 3 anelles amb el sostre de secció inclinada
  • El Futur Camp Nou s’integra perfectament al Campus Barça
  • Manté l’accés al nivell del carrer al voltant de l’Estadi
  • Nuclis verticals amb escales mecàniques, ascensors i escales per accedir a la 2a i 3a graderia
  • Gran anella mirador 360º amb visió i connexió tant de l’interior de l’Estadi com de la ciutat
  • Un espai integrat i obert a la ciutat
  • Un estadi sostenible, smart i verd, que aprofita l’aigua de la coberta i l’energia solar
  • Serà un estadi adaptat als nous temps i a les persones.

OBERT

  • Els voladissos formen tres anelles de circulació perimetral, on s’ubicaran els serveis de restauració i els miradors, tot formant una façana oberta on els socis i aficionats seran els protagonistes.
  • La llum del Mediterrani es filtrarà per la coberta i entrarà per la façana oberta. Els aficionats estaran protegits del vent i la pluja per un tancament de vidre adequat i en posicions estratègiques.

AMPLI

  • Tot el perímetre és un atri de gran alçada situat a nivell de carrer, des del qual s’accedirà a l’interior de l’Estadi i a la 1a graderia.
  • Facilitat i comoditat per accedir perimetralment mitjançant nuclis verticals formats per escales mecàniques, ascensors i escales, amb un tancament de vidre en planta baixa.
  • Circulacions per l’interior ràpides, fàcils i agradables a tots els nivells.

COBERT

  • El Futur Camp Nou ampliarà la capacitat fins a aproximadament 105.000 espectadors i tot l’aforament estarà cobert.
  • La coberta ens protegirà de la pluja i del sol directe, i proporcionarà confort visual i augmentarà la sonoritat interior.
  • La nova coberta tindrà més de 47.000 m2 de superfície.
  • La seva estructura estarà construïda de cables d’acer i el material de recobriment serà d’ETFE, PTFE i policarbonat.
  • Recollirà l’aigua de pluja per reutilitzar-la per al reg del terreny de joc, i l’energia solar per alimentar els llums de creixement de la gespa.
  • La coberta comptarà amb l’última tecnologia en videomarcadors, il·luminació del terreny de joc, altaveus i punts de connexió Wifi.
  • La coberta minimitzarà l’impacte acústic cap al barri.

CONFORTABLE

  • Augmenten i milloren els punts de restauració, marxandatge i serveis en general.
  • Fan Zone i espais per a famílies a la tercera graderia.

ACCESSIBLE

  • Localitats per a persones amb mobilitat reduïda i acompanyants ben situades i repartides.
  • Millors serveis i senyalística per a espectadors amb deficiències auditives i visuals
  • Nous ascensors i escales mecàniques per a una millor circulació a totes les graderies
  • Nous lavabos i concessions per a tots els espectadors.

SOSTENIBILITAT

L’Espai Barça serà construït amb una estratègia global de sostenibilitat transversal a totes les instal·lacions del Club a les Corts (Futur Camp Nou, Nou Palau Blaugrana i Campus Barça) i a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí (Estadi Johan Cruyff).

Força Barça
Força Barça
Tanca l'article