Presentat el llibre ‘Manuel Vázquez Montalbán. Barça, cultura i esport’

Presentat el llibre ‘Manuel Vázquez Montalbán. Barça, cultura i esport’

Una conversa sobre la reflexió i les vivències de l’escriptor al voltant del significat i simbolisme del barcelonisme ha centrat la presentació d’aquest recull d’articles relacionats amb el Club

Aquest dimecres s’ha celebrat a l’Auditori 1899 del Camp Nou la presentació del llibre “Manuel Vázquez Montalbán. Barça, cultura i esport”, format per una recopilació d’articles relacionats amb el Barça i amb la seva significació esportiva i social, escrits per l’escriptor barceloní al llarg de la seva trajectòria periodística. L’acte de presentació ha comptat amb la presència del president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu i ha estat configurat per una conversa al voltant del periodista barceloní i la seva visió del FC Barcelona i el seu simbolisme.

El llibre, que ha estat editat per Editorial Base, en col·laboració amb el FC Barcelona i sota la supervisió del Centre de Documentació i Estudis del Club, és una iniciativa impulsada pel Barça i pel jurat del Premi Internacional Manuel Vázquez Montalbán de periodisme esportiu. ‘Manuel Vázquez Montalbán. Barça, cultura i esport’ ja ha sortit a la venda i es pot trobar a les principals llibreries.

L’acte de la presentació ha inclòs una conversa sobre la relació entre Vázquez Montalbán i el Barça que ha estat  protagonitzada per Jordi Osúa, responsable de la recopilació dels articles que configuren el llibre; Santi Sobrequés, director de l’editorial Base; Ramon Besa, membre del jurat del Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán en la categoria de periodisme esportiu, i Borja de Riquer, historiador, membre també del jurat del premi que porta el nom de l’escriptor i amic personal de Manuel Vázquez Montalbán.

Els participants han coincidit a assenyalar que, amb les seves publicacions, Manuel Vázquez Montalbán va donar a conèixer el Club i el seu significat i simbolisme extraesportiu, i s’han referit especialment a l’article ‘Barça, Barça, Barça’ que va publicar la revista Triunfo l’any 1969 i que exposava la seva visió del Club més enllà del futbol.

Anècdotes personals i la visió que divulgava Vázquez Montalbán sobre tot el que significava el Barça han presidit una conversa en què ha sorgit la pregunta de quina seria l’opinió de l’escriptor del moment actual que està passant el Barça i el país. Borja de Riquer ha apuntat que “ell mantindria una posició molt crítica davant les posicions autoritàries i seguiria defensant els drets de les persones que fossin vulnerats”.

La recopilació dels articles de Vázquez Montalbán que figuren en el llibre permeten bastir una crònica sentimental del barcelonisme, entre la memòria i el desig, i permet comprendre les claus del seu valor cultural i identitari. A través dels seus escrits, l’escriptor i periodista barceloní va compaginar l’afició culer amb la reflexió crítica sobre el futbol, l’esport, el Barça i el país. Com ha destacat Ramon Besa, “a través dels seus articles, es va configurar el relat del Club, quan l’equip no guanyava”.

Josep Maria Bartomeu ha estat l’encarregat de tancar la presentació agraint el suport de la família i l’esforç de tots els que han fet possible la publicació del llibre, “un nou projecte que ajunta el fet cultural i la memòria històrica, en un tret diferencial que mostra que som més que un club”.  

L’acte de presentació també ha comptat amb l’assistència d’Anna Sallés, dona de Manuel Vázquez Montalbán, que ha estat acompanyada del seu fill Daniel i del seu net. Per part del Club també han estat presents Maria Teixidor, vicesecretària de la Junta Directiva, i Òscar Grau, CEO del FC Barcelona, i també s’ha comptat amb diferents membres del Jurat del Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut