Josep Maria Bartomeu explica a Harvard la singularitat del model Barça i com contribueix a millorar la societat a través de l'esport

Josep Maria Bartomeu explica a Harvard la singularitat del model Barça i com contribueix a millorar la societat a través de l'esport

El president blaugrana ha pronunciat una conferència en el marc de les jornades ‘Participation, Inclusion and Social Responsibility in Global Sports’ que organitza la prestigiosa universitat nord-americana

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, ha estat convidat per Harvard, una de les institucions més prestigioses del món, per donar una conferència sobre el compromís social del Barça, en el marc de les jornades sobre Participation, Inclusion and Social Responsibility in Global Sports que la universitat organitza amb el Simmons College,  els dies 1 i 2 de juny. En aquestes jornades també participaran la directora general de la Fundació Barça, Mària Vallès, i Javier Sobrino, director de l’Àrea d’Estratègia i Coneixement del Club.

El president blaugrana ha pronunciat la conferència al Loeb House, l’antiga residència dels presidents de Harvard, davant una audiència formada per personalitats del món de l’esport, professors, líders acadèmics, empresaris i periodistes, entre els quals destacaven Mike Calise, entrenador ajudant de l’equip femení de Harvard; Israel Ruiz, vicepresident executiu i tresorer del MIT; Rebekah Salwasser, directora executiva de la Fundació dels Boston Red Sox, i Lillian Thuram, exjugador del Barça i president de la fundació que porta el seu nom, i Nicholas Randall, president del Nottingham Forest, entre d’altres.

Bartomeu ha explicat com el Barça contribueix a millorar la societat a través de l’impacte positiu de l’esport, en projectes com el Barça Innovation Hub, la Masia o la Fundació, i també algunes de les raons que fan del Barça més que un club. “Apostem fermament pel compromís social i ajudem els nens més vulnerables, perquè estem convençuts que els nens són el futur, el futur del Barça, el futur de la nostra societat i el futur del món. La nostra capacitat d’ajudar els nens a través de l’esport és inqüestionable. Per això, la Fundació Barça fomenta la igualtat i els valors a través de l’esport”, ha dit el president blaugrana, que ha explicat també quins són els eixos d’acció en què treballa actualment la Fundació Barça: prevenció de la violència, inclusió social i educació en valors.

Bartomeu ha explicat també els motius pels quals el Club va apostar per la creació del Barça Innovation Hub, la plataforma que aglutina tots els projectes de recerca, innovació i formació del Club “per estimular el coneixement, compartir-lo i d’aquesta manera beneficiar el Club i la societat en general”. “Ho podem fer perquè som el laboratori més gran de la indústria del futbol, amb 2.108 esportistes, 5 esports professionals diferents, indoor i outdoor; 9 esports amateurs, 121 equips i més de 300 milions de fans a tot el món. Tot això ho hem d’aprofitar per ser una font de generació de coneixement, tant intern com extern, i ens fa molt atractius a ulls dels nostres col·laboradors per desenvolupar projectes de recerca i d’innovació”.

En la seva conferència, Bartomeu també s’ha referit a les raons per les quals el Barça es considera més que un club, com el model de propietat de 144.000 socis, el fet de ser una entitat poliesportiva amb cinc esports professionals i 9 amateurs, tenir un estil de joc propi que és un referent mundial i el model Masia de formació esportiva i humana que reben els 617 esportistes joves del Barça, així com l’aposta pel foment de l’esport femení. El president s’ha referit també a l’orgull de les arrels del Club i al lligam sentimental de l’Entitat amb la ciutat de Barcelona i amb Catalunya.

Tots aquests elements de la idiosincràsia del Barça són pilars de la seva singularitat, com ho és també la cultura de l’excel·lència que fomenta per millorar constantment esportivament i corporativament en l’exigent entorn competitiu del món del futbol del segle XXI. “Aspirem a enriquir la nostra singularitat per la nostra cultura inconformista. Aspirem a la diferència per l’excel·lència”, ha explicat Bartomeu, que ha afegit: “Tenim una visió: volem aprofitar tota la nostra força com a club i com a marca per transformar el món a través de l’excel·lència de l’esport. Aquesta no és una d’aquelles frases que encapçalen manuals de grans corporacions. Ens agrada pensar que és la mateixa visió que tenen totes les persones que formen part del Club, els esportistes i també tots els que treballen al Barça”. Per últim, Bartomeu ha convidat a “compartir aquesta cultura de l’excel·lència amb tots aquells que també estiguin convençuts que un futur millor sempre és possible. Com més agents participin d’aquesta cultura, millors resultats tindrem. És una de les responsabilitats que no podem defugir”.

Abans de la conferència, que ha estat molt ben acollida pels assistents, Bartomeu ha fet un recorregut pel campus de Harvard acompanyat de Mària Vallès, directora de la Fundació Barça, i ha fet entrega d’una samarreta a Stephen Ortega, organitzador de les jornades i responsable de relacions internacionals de la universitat, tot just a sota de l’estàtua de John Harvard, fundador de la universitat i lloc icònic del campus.

Visita al MIT amb Barça Innovation Hub

El president del Barça també aprofitarà el viatge a Boston per visitar aquesta tarda les instal·lacions del MIT (Massachusetts Institute of Technology), la prestigiosa institució i universitat nord-americana dedicada a la recerca i la investigació. Bartomeu coneixerà de primera mà el projecte d’investigació que està portant a terme el FC Barcelona, a través de la plataforma Barça Innovation Hub, conjuntament amb un grup del MIT Sports Lab centrat en l’anàlisi esportiva. Aquest projecte té l’objectiu d’analitzar i categoritzar, a través de diferents tècniques d’anàlisi de dades, les diferents formes que tenen d’atacar els equips de LaLiga. Per a aquest projecte s’ha comptat amb un grup de vuit estudiants de diferents disciplines (Computer Science, Mechanical Engineering i Business Administration), i ha estat liderat per dues professores del Departament d’Enginyeria Mecànica del MIT, Annette Hosoi i Christina Chase.

Aquest grup multidisciplinari treballa en aquest projecte amb una de les àrees de coneixement del Barça Innovation Hub, centrada en l’Anàlisi i la Tecnologia Esportiva. Aquesta àrea del BIHUB té com a objectiu fonamental complementar la mirada experta de l’entrenador amb el desenvolupament d’una anàlisi de les dades que avaluï les diferents situacions del joc segons la posició dels jugadors en relació amb la pilota.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut