50 anys del 0-5 al Santiago Bernabéu

50 anys del 0-5 al Santiago Bernabéu

El 17 de febrer de 1974 els jugadors blaugranes van sortir aplaudits del feu blanc després d'un resultat històric

Aquest dissabte 17 de febrer es compleixen 50 anys d'una nit històrica al Santiago Bernabéu. El FC Barcelona va guanyar 0-5 al Reial Madrid en un partit que sempre serà recordat. Aquella nit, al feu blanc, amb el dictador Francisco Franco agonitzant i la Lliga gairebé a la butxaca després de 14 anys de sequera, el sentiment d’alliberament i joia es va estendre, fins i tot, més enllà de l’afició barcelonista. Perquè el 0-5 que aquell Barça, liderat per un holandès prim i cabellut, va clavar a casa del poderós i etern rival va ser molt més que un resultat esportiu contundent i incontestable. “Em va sorprendre que, més que felicitar-nos per la victòria, la gent ens donava les gràcies”, manifestaria Johan Cruyff en una entrevista per a la televisió holandesa, tres anys després.

També feia fred a Madrid aquella nit. Es jugava la jornada 22 de Lliga i el Barça ja era líder destacat, amb set punts d’avantatge sobre l’Atlètic de Madrid i nou sobre el mateix Reial Madrid. A més, els blaugranes arribaven al Bernabéu amb 16 jornades seguides sense perdre. El partit es retransmetia per televisió, la qual cosa vol dir que gairebé tothom, a l’Espanya de mitjans dels anys setanta del segle passat, va poder veure com damunt del terreny de joc es confirmava la superioritat blaugrana.

Asensi, de cap, a centrada de Marcial, va obrir el marcador a la mitja hora de joc. Cruyff, assistit per Sotil i després de desfer-se de tres defenses, va fer el 0-2 amb un xut ras. Al cap de vuit minuts de la segona part, novament Juan Manuel Asensi, en acció individual, va clavar el tercer i, poc després, Juan Carlos, amb un xut bombat que va entrar per l’escaire, va signar el quart. El cinquè el va fer Sotil, rematant de cap una falta servida per Cruyff. Quina nit. Quanta història.

Declaracions de Juan Manuel Asensi

L'autor d'un doblet en el 0-5 al Bernabéu, Juan Manuel Asensi, va valorar per a la REVISTA BARÇA l'històric resultat contra el Madrid: "El 0-5 al Bernabéu de 1974 va ser un partit molt bonic i molt ben jugat per part nostra. A la mitja hora de joc, vaig fer el primer gol, a passada de Marcial. Poc després, quan el Johan va fer el segon, ens vam sentir més segurs i més dominadors de la situació. A partir d’aleshores, a la segona part, tot va venir rodat i van arribar els gols: jo vaig tornar a marcar i també ho van fer Juan Carlos i el Cholito Sotil. La imatge que m’ha quedat d’aquell dia és la del públic del Bernabéu aplaudint-nos mentre entràvem al vestidor. Les diferències que teníem amb els jugadors del Madrid es quedaven al camp. La prova és que després d’haver-los guanyat 0-5, amb el permís de l’entrenador, uns quants jugadors del Barça vam anar al pub que tenia Benito a La Castellana. Recordo que vam muntar una tertúlia, amb altres jugadors del Madrid i la gent del pub. Quins temps més diferents!".

La fitxa del 0-5 al Santiago Bernabéu

REAL MADRID: García Remón; Morgado, Benito, Zoco; Pirri, Rubiñán; Amancio, Velázquez, Macanás, Netzer i Aguilar (Santillana, 46’)

FC BARCELONA: Mora; Rifé, Torres, De la Cruz; Costas, Juan Carlos; Rexach, Asensi, Cruyff, Sotil i Marcial (Tomé, 70’)

GOLS: Asensi (0-1, min. 31), Cruyff (0-2, min. 39), Asensi (0-3, min. 52), Juan Carlos (0-4, min. 65), Sotil (0-5, min. 70)

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut