50 anys del debut de Cruyff, en partit oficial, amb el Barça

El Granada va ser el rival, al Camp Nou, en un duel que va acabar 4-0, amb dos gols de l’holandès

Avui, dia de Clàssic, fa mig segle de l’estrena de Johan Cruyff en partit oficial amb la samarreta del FC Barcelona. Va ser un debut que es va fer esperar dos mesos i mig, un cop tancat el fitxatge de l’holandès, el 13 d’agost del 1973. L’assumpte havia encès un debat molt calent als Països Baixos perquè la Federació d’aquell país, amb Japp Van Praag al darrere, s’oposava a autoritzar el trànsfer del futbolista al·legant que s’havia de tramitar entre l’1 i el 31 de juliol. El president de l’Ajax no deixava de posar pals a les rodes. Semblava que l’autorització no arribaria fins el mes de desembre, però la situació es va desencallar una mica abans.

En tot cas, en el temps en què no va poder jugar partits oficials, Cruyff va participar en quatre amistosos, contra el Bruges, el Kickers Offenbach, l'Arsenal i l'Ourense, que van començar a amortitzar el seu fitxatge. Finalment, el permís va arribar i va debutar com a blaugrana en partit oficial el 28 d'octubre del 1973, a l’Estadi, contra el Granada. Una data tan important com la del 13 d’agost perquè a partir d’aleshores la història va canviar.

El primer de 28 partits d’imbatibilitat

El Barça arribava a aquell partit només dos punts per davant del cuer, que era l’Sporting de Gijón, després d’haver perdut tres partits en set jornades de Lliga. Tots els ulls de l’afició culer estaven posats en Cruyff, que no va decebre. Davant d’un Granada que no va estalviar ni un bri de duresa, l’holandès va liderar, amb dos gols, una golejada (4-0) que encetaria una sèrie de 23 jornades seguides d’imbatibilitat que farien que aquella Lliga 1973/74 fos blaugrana a manca de cinc dates del final.

De la Cruz va obrir el marcador poc abans de la mitja part. Cruyff es va estrenar com a golejador del Barça en partit oficial en el minut 5 de la segona part i va tancar el marcador, en el 68, poc després que Sotil fes el tercer.

Estadi: Camp Nou, 100.000 espectadors.

FC Barcelona: Sadurní, Rifé, Torres, Costas, De la Cruz, Juan Carlos, Juanito, Asensi, Cruyff, Sotil i Marcial.

Granada CF: Izcoa, Montero Castillo, Falito, Fernández, Toni, Santi (Cabrera 75'), Chirri, Jaén, Quiles, Dueñas (Martín 59') i Porta.

Gols: 1-0, De la Cruz (44'). 2-0, Cruyff (50'). 3-0, Sotil (59'). 4-0, Cruyff (68').

Àrbitre: Soto Montesino. Va amonestar Fernández.