L’afganesa Farkhunda Muhtaj, capitana de la selecció de futbol i activista humanitària, visita el FC Barcelona

L’afganesa Farkhunda Muhtaj, capitana de la selecció de futbol i activista humanitària, visita el FC Barcelona

En el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les dones del proper 25 de novembre, el Club vol reconèixer la tasca de la jugadora que va inspirar la fugida del país de les jugadores a selecció juvenil i les seves famílies

Farkhunda Muhtaj, capitana de la selecció de futbol d’Afganistan i activista humanitària, es troba aquests dies a Barcelona i el Club blaugrana vol reconèixer i donar visibilitat a la seva figura en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència envers les dones que es celebra el 25 de novembre. El Club, que dissabte abans del partit contra l’Espanyol va llegir un manifest del món de l’Esport per aquesta causa, vol conscienciar als seus esportistes, als socis i als seus aficionats de la importància de lluitar contra qualsevol tipus de violència masclista.

De la ma del departament d’Inclusió i Diversitat del Club, Muhtaj va poder veure en directe des del Camp Nou el debut com a entrenador de Xavi Hernández, un dels seus ídols, i aquest matí ha visitat la Ciutat Esportiva Joan Gamper i s’ha trobat amb les integrants del Barça Femení que no ha marxat amb les seves seleccions, i amb l’entrenador Jonatan Giráldez. Aquesta tarda visitarà la Masia i farà una xerrada amb els residents per compartir la seva experiència esportiva i humana, i demà ocuparà un lloc d’honor a la Llotja i veurà el decisiu partit de la Champions que l’equip blaugrana disputarà contra el Benfica, on serà rebuda pel president Joan Laporta, el vicepresident esportiu Rafa Yuste i la vicepresidenta institucional Elena Fort, que li faran entrega d’una samarreta personalitzada.

Èxit de l’Operació ‘Soccer Balls’

Farkhunda Muhtaj és un referent per totes les nenes de l’Afganistan, però és també una heroïna per les integrants de la selecció juvenil de futbol d’aquest país, perquè ella va inspirar i va jugar un paper fonamental en la missió batejada com a ‘Soccer Balls’ per treure a aquestes noies i els seus familiars quan el país va caure en mans dels Talibans. 

muhtaj1

Com a capitana de la selecció absoluta de futbol d’Afganistan, no va dubtar en prestar la seva ajuda quan la situació en el país es va agreujar amb l’entrada dels Talibans al poder i els responsables de la federació li van dir que havien de treure a la selecció nacional juvenil del país el més aviat possible. Va ajudar a les noies a mantenir la calma amb sessions virtuals d’exercicis i ioga mentre anaven de refugi en refugi a l’Afganistan, i va treballar de manera remota des de Canadà en la logística de l’operació de rescat, que va ser pactada amb els Talibans a través d’una coalició internacional per poder donar asil a les nenes de 16 anys de la selecció juvenil d’Afganistan, i les seves famílies, inclosos els nadons.

Futbolista i ambaixadora humanitària

Farkhunda Muhtaj va emigrar amb la seva família al Canadà quan tenia dos anys. Va estudiar a la Universitat de York de Toronto, Kinesiologia i Ciències de la Salut i té una llicenciatura en Educació, però també va jugar durant cinc anys a l’equip de futbol de la universitat, les York Lions, amb qui va guanyar el campionat de la Ontario University Athletics (OUA), i un cop es va graduar, va continuar exercint com a entrenadora assistent de l’equip i també com a investigadora associada que analitza la transició entre els estudiants i els atletes entre l’institut i la universitat. Abans de traslladar-se a Portugal, jugava a la Lliga 1 d’Ontario amb l’equip dels Vaughan Azzurri.

muhtaj3

Però Farkhunda mai ha oblidat els seus orígens afganesos, i sempre ha sentit la necessitat d’ajudar a les comunitats nouvingudes, refugiades i marginades a través d’organitzacions humanitàries. Va impulsar i dirigir Scarborough Simbas, una organització sense ànim de lucre que utilitza l’esport per ajudar als nouvinguts a integrar-se al Canadà, i va exercir d’ambaixadora humanitària de Penny Appeal Canada.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut