Mor Xavier Folch, editor de referència i gran culer (1938-2021)

Mor Xavier Folch, editor de referència i gran culer (1938-2021)

Va ser membre assessor de la Fundació del FC Barcelona i fins a l’actualitat ha estat membre del jurat del Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán

Aquest dijous ha mort l’editor Xavier Folch i Recasens a l’edat de 83 anys. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, l’any 1968 va iniciar la seva trajectòria com a editor a Edicions Ariel i el 1976 fou cofundador de l’editorial Crítica.

L’any 1983 va fundar, amb l’empresari Miquel Horta, el cineasta Pere Portabella, l’editor Enric Folch i el pintor Antoni Tàpies, l’editorial Empúries, una referència del món editorial català, segell que l’any 1996 s’integrà al Grup 62. A Empúries va construir un extens catàleg amb autors com Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés, Miquel Bauçà, Enric Casasses, Narcís Comadira, Josep Maria Fonalleras, Biel Mesquida, Josep Palacios o Miquel Martí i Pol. El 1997 Xavier Folch fou nomenat director literari del Grup 62 i, de 2007 a 2013, membre del consell editorial. 

Des del punt de vista polític, Folch, militant del PSUC, fou un activista contra la dictadura de Franco, sobretot participant en activitats vinculades al camp cultural. El 1966, sent professor de la Universitat de Barcelona, va participar a La Caputxinada, l’assemblea de constitució del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la UB. El 1973 va ser detingut com a membre de la Comissió Permanent de l’Assemblea de Catalunya i va passar tres mesos a la presó.

Posteriorment Xavier Folch fou membre del comitè executiu del Congrés de Cultura Catalana. També fou diputat al Parlament de Catalunya en la primera legislatura (1980-84) pel PSUC. Entre els anys 2002 i 2004 fou president de l'Institut Ramon Llull aconseguint que la literatura catalana fos la convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt del 2007. L’any 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi. Pare d’Ernest Folch, també editor i periodista, que ha estat director del diari Sport del 2016 al 2020.

Gran aficionat al Barça, Xavier Folch fou membre assessor de la Fundació del FC Barcelona en la primera etapa de Joan Laporta com a president, i fins a l’actualitat ha estat membre del jurat del Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán.

Com a anècdota en clau barcelonista, Folch sempre va guardar amb especial emoció una fotografia que Johan Cruyff li va fer arribar a la presó. I és que la detenció de Xavier Folch com a membre de l’Assemblea de Catalunya es va produir el matí del diumenge 28 d'octubre de 1973 a l'església de Santa Maria Mitjancera de Barcelona on celebraven una reunió clandestina. Aquell dia Folch tenia previst anar per la tarda al Camp Nou per viure en directe el debut oficial de Johan Cruyff amb la samarreta blaugrana en partit de Lliga contra el Granada. Folch no va preveure que mentre el Barça guanyaria 4-0, ell acabaria a la presó. I encara menys que uns dies després rebria el detall de l’astre holandès. L’any 2014 Cruyff i Folch es van retrobar a la mateixa església del carrer Entença per recordar aquell episodi amb motiu de la gravació de la pel·lícula “L'últim partit. 40 anys de Johan Cruyff a Catalunya”.

WhatsApp Image 2021-06-24 at 18.59.58 (1)

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut