El dia en què el Barça B va pujar a Segona A al Santiago Bernabéu

El dia en què el Barça B va pujar a Segona A al Santiago Bernabéu

Una victòria per 0-2 en territori blanc va servir perquè el filial blaugrana pugés a la categoria de plata, just una setmana després d'haver-los guanyat també al Miniestadi per 5-0

Hi ha molts Miniclàssics en els 50 anys d'història que compleix aquesta setmana el filial blaugrana. Però, sobretot, hi ha dos inesborrables en la memòria culer. Era la temporada 1997/98 i el Barça B, llavors dirigit per Josep Maria Gonzalvo, va donar un autèntic recital de futbol al Miniestadi en el partit de promoció d'ascens a Segona Divisió A.

Era un dissabte 20 de juny de 1998 en un Miniestadi ple a vessar. En aquest partit Gonzalvo va alinear a Arnau; Ferrón, Óscar Álvarez, Xavi, Marc, Puyol, Ismael, Gabri, Luis García, Mario i Jofre. Un autèntic equipàs. Prova d'això seria que Xavi i Puyol es convertirien en capitans del primer equip del FC Barcelona anys després i serien dos dels jugadors més llorejats de la història de el Club.

Ismael celebra un dels cinc gols marcats al Reial Madrid B al Miniestadi | SPORT
Ismael celebra un dels cinc gols marcats al Reial Madrid B al Miniestadi | SPORT

5-0 en 45 minuts al Miniestadi

La primera part va ser una obra d'art. Una oda al futbol. A més, els blaugranes jugaven amb la pressió que si el Reial Madrid B guanyava el partit pujaven directament a la categoria de plata. El conjunt blanc només necessitava una victòria per aconseguir el bitllet per aconseguir l'ascens, però es va topar amb el conjunt blaugrana que es va encarregar de liquidar el partit en els primers 45 minuts amb una maneta de gols per a la història. Puyol, Ismael, Gabri, Mario i Jofre van marcar els cinc gols i van deixar el partit vist per a sentència. "Aquest dia el Miniestadi era ple a vessar, i a més, vam guanyar 5-0 i jugant al nostre futbol. Va ser magnífic. Aquesta generació de jugadors jugàvem molt bé a futbol i gaudia jugant amb el Barça B", recorda Xavi Hernández al reportatge d'Històries de Mini.

"Aquest dia el Miniestadi era ple a vessar, i a més, vam guanyar 5-0 i jugant al nostre futbol. Va ser magnífic"

Xavi Hernández

Una setmana després el filial blaugrana afrontava el partit al Santiago Bernabéu. Al Barça B li valia l'empat per pujar, mentre que el filial madridista només li valia la victòria. Cal recordar que, en aquella temporada, la promoció d'ascens era diferent al format actual. I és que llavors, es van agrupar els quatre equips classificats de cada grup de Segona B - un total de 16- i es van dividir en quatre grups de quatre amb partits d'anada i tornada. El que finalitzava primer, pujava directament. Aquell grup estava format pel Barça B, el Reial Madrid B, el Cadis i la Cultural Leonesa. Els blaugranes van sumar quatre victòries, un empat i només una derrota. A més, el filial blaugrana va haver d'afrontar els dos primers partits sense el seu porter titular, Arnau, perquè estava disputant l'europeu sub-21 amb la selecció espanyola, amb qui es va proclamar campió d'Europa guanyant a la final a Grècia.

Imatge del marcador del Miniestadi que reflecteix el 5-0 històric al Real Madrid Castilla en el penúltim partit de la promoció d'Ascens a la Segona A | Mundo Deportivo
Imatge del marcador del Miniestadi que reflecteix el 5-0 històric al Real Madrid Castilla en el penúltim partit de la promoció d'Ascens a la Segona A | Mundo Deportivo

Històric ascens al Bernabéu

El Reial Madrid B va viatjar al Miniestadi com a líder del grup i si sumava els tres punts ascendia directament. Però aquest 5-0 al Miniestadi va obligar a la setmana següent a jugar-se l'últim partit de la lligueta entre els filials blanc i blaugrana. Es va disputar a l'imponent Santiago Bernabéu i davant 30.000 espectadors. I el Barça B va tornar a superar al filial madridista en un partit més disputat que el de Miniestadi, però en què els blaugranes van ser superiors, sobretot, en el segon temps.

Aquell diumenge 28 de juny de 1998 Gonzalvo va alinear al mateix onze inicial que va guanyar per 5-0 al Miniestadi la setmana anterior. Els blancs van prémer l’accelerador en el primer temps, però Arnau va estar imperial sota pals, mentre que Rojas i Mista per part madridista van perdonar. Però el filial blaugrana va despertar en el segon temps i Luis García al minut 70 i Miguel Ángel, de penal, set minuts més tard, van tenyir el Miniclàssic de blaugrana i van certificar l'ascens de categoria a la Segona Divisió A del Barça B al Santiago Bernabéu, on els jugadors ho celebrarien a la gespa.

Xavi Hernández en una acció del partit al Santiago Bernabéu | SPORT
Xavi Hernández en una acció del partit al Santiago Bernabéu | SPORT

A més, cal destacar, que la majoria de jugadors d'aquest filial estava compost per jugadors del Juvenil i alguns ja comptaven per a Louis Van Gaal, llavors entrenador del primer equip del FC Barcelona. Una fita històrica que, sense cap dubte, forma part dels millors moments d'aquests 50 anys que acaba de fer el filial barcelonista.

L'anècdota: Louis van Gaal, a la llotja de Bernabéu

El llavors entrenador del primer equip, Louis Van Gaal, no va voler perdre’s la cita i va volar des de França, on s'estava jugant el Campionat del Món per viure en directe l'últim partit de la promoció d'ascens entre el Reial Madrid B i el Barça B al Santiago Bernabéu. El tècnic holandès no va poder contenir l'eufòria i va celebrar descaradament el 0-1 marcat per Luis García a la llotja. A la fi del partit, amb la victòria del Barça B i l'ascens a la butxaca, Lorenzo Sanz, llavors president del Reial Madrid, va explotar: "Li he dit: vagi-se'n a bramar a casa”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut