"Els entrenadors som com els ordinadors, ens desactualitzem cada 24 hores"

El seleccionador de Xile, Reinaldo Rueda, ha impartit la videoconferència titulada 'Gestió de la idea de joc i de la proposta metodològica en el marc d'una selecció absoluta', organitzada i moderada per l'Àrea de Metodologia del Club, als tècnics del futbol formatiu del FC Barcelona

"Els entrenadors som com els ordinadors, ens desactualitzem cada 24 hores i necessitem tornar-nos a activar". Aquesta és la frase que resumeix a la perfecció la videoconferència titulada 'Gestió de la idea de joc i de la proposta metodològica en el marc d'una selecció absoluta' que el tècnic colombià, també nacionalitzat hondureny, Reinaldo Rueda, actual seleccionador de Xile, ha impartit als entrenadors, secretaris tècnics, escouts, analistes i preparadors físics (més de 200 professionals) de la Masia.

L'acte, organitzat i moderat per l'Àrea de Metodologia del FC Barcelona, ​​ha estat un recorregut per la vida d'aquest entrenador, de 63 anys, fidel defensor del joc de toc, que va guanyar la Copa Libertadores del 2016 i la Recopa Sud-americana del 2017 amb l'Atlètic Nacional de Medellín i que va ser capaç de classificar a Hondures i l'Equador per a les Copes del Món del 2010 i 2014, respectivament. I que ho va fer sempre, com els ordinadors als que ell es refereix, apel·lant tàcticament a la seva enorme capacitat d'actualitzar-se cada 24 hores.

Només cal una mirada a la premsa sud-americana per veure com defineix el joc dels equips de Reinaldo Rueda: "Toc directe, per baix i sempre pressionant i amb vocació ofensiva però amb paciència, mai vertical". Un joc inspirat en dos entrenadors que l'han marcat profundament tant a nivell de conducta com de treball: Alex Ferguson i Vicente del Bosque. I una metodologia que té en la màgia de jugadors com Xavi i Iniesta seva inspiració ja que el joc de Barça ha estat, és i serà sempre per ell "un referent en el futbol mundial". Rueda és un home que, com va dir el periodista Guillermo Zuluaga a la revista Bocas, viu, menja, veu, llegeix, consumeix, respira i somia futbol. I així ha sabut transmetre aquesta passió als joves entrenadors de la Masia.

L'estil està per sobre de sistema

Rueda ha explicat que "els entrenadors som idealistes, però l'estil sempre està per sobre de sistema". I en el seu cas, tot i posseir una forta empremta alemanya després de llicenciar-se en Educació Física i Salut a l'Escola Superior d'Esports d'Alemanya, l'estil passa per la fidelitat a una idea que va més enllà del resultat. Interpel·lat pels companys de l'Àrea de Metodologia, es van recordar dos moments paradigmàtics d'aquest compromís amb aquesta proposta ofensiva, creativa, protagonista... com són els casos del seu enfrontament a la Brasil pentacampiona, rumb al Mundial del 2006 (Ronaldinho, Ronaldo, Roberto Carlos, Adriano, Cafú...) o la seva trobada amb l'Espanya de Xavi, Iniesta o Sergio Busquets al 2010 dirigint a Hondures.

Rueda, qui entre d'altres èxits va liderar a la selecció de Colòmbia a la seva millor classificació internacional, amb aquell tercer lloc al Mundial Sub-20 dels Emirats Àrabs Units al 2003, recorda d'una manera molt especial a una de les grans figures de aquell campionat, i gran exponent d'aquesta proposta de joc que comparteix amb el Barça. Estem parlant d'Andrés Iniesta, que va marcar el gol que va eliminar a la seva selecció d'aquell Campionat del Món Sub-20 de 2003, tancant les portes a la gran final davant del Brasil d'un joveníssim Dani Alves. Rueda no va poder més que emocionar-se a l'veure les imatges d'aquell moment i recordar el que ha significat Andrés en el futbol de toc tal com el concep el preparador colombià.

El 'profe' Rueda, nomenat millor entrenador de Colòmbia en diverses ocasions, així com de Sud-amèrica el 2016 i integrant del Top 10 de tècnics a nivell mundial de l'any 2012 segons la Federació Internacional d'Història i Estadística de Futbol, ​​ha compartit amb tots els entrenadors i entrenadores de la Masia molt del seu coneixement. I ho ha fet a partir de la seva experiència en contextos tan diversos com Brasil, Xile, Equador, Hondures o Colòmbia, a través de preguntes aglutinades en dos blocs: La metodologia pròpia d'un seleccionador nacional i la identitat de joc.

Durant la formació, Rueda s’ha mostrat molt còmode intercanviant idees en un context en què "se sent a gust", per la idea que representa el Barça, alternant elements específics d'entrenament i la conducció de grups, amb anècdotes, moltes d'elles sorgides d'una relació molt especial amb Sir Álex Fergusson, aprofitant les nombroses converses que van tenir plegats gràcies a la presència del jugador equatorià Antonio Valencia al Manchester United, durant l'etapa de Rueda com a seleccionador de l'Equador camí al Mundial del Brasil 2014.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut