28 anys de la primera Copa d'Europa

28 anys de la primera Copa d'Europa

Aquest 20 de maig es compleix un nou aniversari d'una nit històrica a Wembley, on el 'Dream Team' de Johan Cruyff va aconseguir la primera Copa d'Europa de la història del Club

28 anys de la primera Copa d'Europa blaugrana. Aquest dimecres es compleixen 28 anys des que el 'Dream Team' de Johan Cruyff va conquistar Wembley el 1992. Una nit màgica per a tot el barcelonisme, on un gol de Ronald Koeman a la pròrroga, va servir per vèncer a la Sampdòria (1-0) i portar la primera Champions cap a Barcelona.

El tècnic holandès va sortir aquell dia amb Zubizarreta, Ferrer, Koeman, Nando, Guardiola, Eusebio, Bakero, Juan Carlos, Salinas, Laudrup i Stoichkov. A la segona part entraria Goikoetxea i ja a la pròrroga, el capità Alexanko. Un magnífic gol de falta de Koeman al minut 112 va permetre al FC Barcelona sumar la primera de les cinc Champions que té actualment al palmarès, i gravar per sempre al cor de tots els barcelonistes la data del 20 de maig. 

El camí, però, no va ser fàcil. Els culers van eliminar als setzens de final al Hansa Rostock (3-1 de global), i a vuitens de final al Kaiserslautern (3-3 al global), amb un gol agònic de Bakero per acabar donant l'accés als culers, per valor doble dels gols fora de casa en cas d'empat. Finalment, a la lligueta que donava accés a la final, els blaugrana van superar a l'Sparta Praga, El Benfica i el Dinamo de Kiev per acabar accedint a Wembley. 

Precisament Michael Robinson, l'exjugador i comentarista de futbol que va morir el passat 28 d'abril, comenta en aquesta entrevista de fa uns anys la influència que va tenir la final de Wembley i el 'Dream Team' en el món del futbol.

Així doncs, aquell 20 de maig els culers es van poder treure l'espina clavada de les dues finals perdudes anteriorment el 1961 i el 1986, i el 1992, va arribar la primera Copa d'Europa. Posteriorment, els barcelonistes guanyarien quatre més: el 2006 a París amb Frank Rijkaard, el 2009 a Roma i el 2011 de nou a Wembley, totes dues amb Josep Guardiola, i finalment el 2015 a Berlín, sota les ordres de Luis Enrique.

Però la primera sempre és especial. En la següent galeria, repassem diversos records d'aficionats culers que van ser a Wembley aquell 20 de maig del 1992. Una fita per a la història. Una fita que encara avui, 28 anys després, recordem amb emoció, passió i orgull.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut