Un filial fidel a l’ADN Barça

Un filial fidel a l’ADN Barça

Les estadístiques del tipus d’atac que practica l’equip, la possessió de pilota, les zones de recuperació o el percentatge de possessions que finalitzen en rematada amb més de cinc passades reforcen la idea que el Barça B de Garcia Pimienta s’ha consolidat a la segona posició del Grup 3 de Segona Divisió B gràcies a la seva gran fidelitat al model Barça

Tretze partits guanyats, 10 d'empats i només cinc derrotes en una categoria tan complicada com és la Segona Divisió B. Quaranta gols a favor i 27 gols encaixats completen els registres del Barça B aquesta temporada 2019-20. Aquestes xifres positives, sens dubte, són les que estan a la vista de tothom i són les que expliquen per què el filial blaugrana ocupa la segona posició del Grup 3 a només un punt del líder, el Castelló, després de disputar-se les primeres 28 jornades.

Ara bé, hi ha unes altres estadístiques, més invisibles per al gran públic amant del futbol, que són les que expliquen el comportament d’un equip. I que, en el cas del filial blaugrana de Garcia Pimienta, serveixen per poder dir que és un equip absolutament fidel al més pur ADN Barça. Tot un èxit, si tenim en compte que el Barça B té la plantilla més jove del seu grup, amb una mitjana d’edat de 19,8 anys.

EL TIPUS D’ATAC

Paco Seirul·lo, director de l’Àrea de Metodologia del FC Barcelona, sempre és molt contundent quan parla del tipus d’atac que caracteritza l’ADN Barça: “Si fas 20 tocs i, al final, aconsegueixes fer un gol o no, val la pena. Per què? Doncs perquè vint individus han gaudit. Moure la pilota sense sentit no és cap forma de jugar”. Doncs bé. En l’actual Barça B aquesta màxima de Paco Seirul·lo és llei de vida. El 80% de les rematades del filial blaugrana es produeixen després d’un atac posicional que tant caracteritza el model de joc del Barça. De les 244 rematades del Barça B d’aquesta temporada, 196 han arribat després d’un atac posicional (80%), 25 després d’un atac ràpid (10%), 22 de contraatac (9%) i només una de joc directe.

LA POSSESSIÓ DE LA PILOTA

El Barça B té una mitjana de possessió de la pilota del 59% en els 28 partits de Lliga que ha disputat aquesta temporada. Es tracta d’un percentatge que reforça la idea de joc de l’equip. Una xifra que només s’entén per la formació que han rebut els joves jugadors de Garcia Pimienta. El tècnic treballa aquesta temporada amb el bloc de futbolistes que va guanyar la UEFA Youth League l’any 2018. Jugadors com Iñaki Peña, Morer, Guillem Jaime, Mingueza, Chumi, Jandro, Monchu, Sarsanedas, Riqui Puig, Collado o Kike Saverio s’han format al Club i han aprés des de petits l’ADN Barça. Es tracta de jugadors que tenen, en molts casos,  un possible perfil de primer equip i que no només ja han debutat alguns d’ells a Primera Divisió sinó que s'entrenen periòdicament amb l’equip de Quique Setién. D’altra banda, a aquesta generació daurada de la Youth League s’ha d’afegir, per entendre el bon rendiment del Barça B d’aquesta temporada, la ràpida adaptació al grup dels jugadors juvenils Arnau Tenas, Mika, Ilaix, Konrad, Nils, Nico, Gerard i Antonio Jesús quan el tècnic els ha necessitat. El futur està, per tant, garantit. 

ZONES DE RECUPERACIÓ

El llibre d’estil de l’ADN Barça diu que la funció de l’entrenador és tenir organitzada la recuperació de la pilota el més ràpid i el més a prop de l’àrea rival possible. Doncs bé, el 44% de les recuperacions de pilota del Barça B d’aquesta temporada es fan a camp contrari. Una estadística que reforça el compromís de l’equip d’exercir la pressió alta després de la pèrdua de la pilota. En un futbol modern on és molt difícil recuperar la pilota a camp contrari, el Barça B ho fa el 44% de les vegades gràcies al fet que l’equip està ben organitzat, amb i sense pilota, i això li dona l'opció de recuperar-la al més aviat possible a camp contrari.

EL NOMBRE DE PASSADES

El 52% de les possessions de la pilota que finalitzen en rematada són amb més de cinc passades. Pot semblar una dada negativa, però no ho és. En el futbol actual costa molt generar rematades amb possessions llargues. És més, a l’Àrea de Metodologia del FC Barcelona, després d’analitzar durant molts anys aquestes variables, s’ha constatat que la mitjana de rematades amb més de cinc passades dels equips del Barça acostuma a estar al voltant del 40%. Doncs bé, el Barça B de Garcia Pimienta arriba al 52%. És, per tant, una dada molt positiva que ha permès fer evolucionar l’equip i convertir-lo en un bloc sòlid que genera més ocasions de gol i que, en canvi, cedeix cada vegada menys oportunitats al contrari.

Unes dades, per tant, molt positives que l’equip ha aconseguit aquesta temporada sense perdre de vista, això sí, la seva vocació formativa.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut