Com treballa el Juvenil A durant el confinament?

Com treballa el Juvenil A durant el confinament?

L’'staff' tècnic dirigit per Franc Artiga envia tasques físiques i analítiques als jugadors de la plantilla durant la quarantena pel Covid-19

El confinament produït pel Covid-19 per intentar aplanar la corba de contagis ha fet canviar de manera instantània i inesperada les dinàmiques d’entrenaments de tots els equips de tots els clubs d’arreu del món.

En el cas del Juvenil A del FC Barcelona entrenat per Franc Artiga ha vist com, de sobte, a cinc jornades per al final del campionat de Lliga ha hagut d’aturar la seva activitat. Una Lliga en la qual eren líders amb dos punts d’avantatge respecte al Saragossa, segon classificat, i a tres de l'Espanyol, tercer.

La preparació, doncs, ha canviat radicalment i l’staff tècnic s’ha vist obligat a enfrontar-se a un repte immens per intentar minimitzar els efectes físics i psicològics que pot produir aquest confinament. Així doncs, entrenadors, preparadors físics, fisioterapeutes i nutricionistes dels equips estan en permanent contacte amb els jugadors per guiar-los durant la quarantena.

En aquest sentit, Andrés Martín, preparador físic del Juvenil A, cada dia envia dos tipus de tasques a la plantilla en funció de les condicions d’espai i material que tingui cada jugador al seu domicili. Unes tasques metabòliques i de força, sobretot, centrades a reduir l’impacte condicional que té la no activitat dels jugadors durant aquest període, tenir un consum calòric suficient com per reduir l’impacte de posició corporal, a més d’augmentar el treball preventiu de lesions. A més, cal afegir que, a part de la rutina diària que s’envia de manera general, també hi ha treballs específics per a cada jugador en funció de les seves necessitats fisiològiques.

Tot i això s’argumenta des del departament de rendiment perquè hi pot haver risc de lesió quan s’aixequi la quarantena i en cap cas estaran a punt per al retorn a la competició. Sí que ho estaran per fer entrenaments i pràcticar esport, però hauran de passar unes quatre setmanes per tornar a tenir l’organisme adaptat per tornar a jugar a alt rendiment.

Però el treball físic no és l’únic que fan els jugadors del Juvenil A. També fan un treball d’anàlisi sobre el joc que realitza l’equip durant la temporada. L’staff tècnic envia a la plantilla una sèrie de vídeos individuals per a cada jugador, però també d’altres grupals, del seu equip i del rival.

“Un dels exemples que hem treballat és la preparació d’un pla de partit que faríem per guanyar un rival que juga d’una determinada manera”, explica el tècnic Franc Artiga, que afegeix: “El tret diferencial és que no només els enviem tasques condicionals, sinó també tasques del nostre joc perquè continuïn treballant, en la mesura del que puguem, els aspectes tàctics que anem realitzant durant la temporada”.

Però no tot és treball físic i analític, sinó que també hi ha una part de competitivitat d’oci preparada per l’staff tècnic. I és que aprofitant la trobada setmanal que fa la plantilla amb tot l’staff per analitzar grupalment les tasques encarregades, els jugadors s’enfronten a un test de preguntes, realitzat a través de l’eina Kahoot, amb preguntes sobre l’equip, la plantilla o dels rivals.

L’staff tècnic, a més, abans de la trobada amb tota la plantilla, fa una trobada telemàtica per preparar els encàrrecs que s'efectuen setmanalment i analitzar tots els resultats de totes les tasques que fan els jugadors.

En definitiva, tota una sèrie de tasques que busquen quatre objectius clars: “Mantenir el contacte entre jugadors i staff tècnic, minimitzar la pèrdua d’identitat com a equip, optimitzar el nivell de comprensió del joc dels jugadors i fomentar la competitivitat de manera telemàtica”, argumenta Artiga.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut