L’ Àrea de Metodologia també s’apunta al teletreball

L’ Àrea de Metodologia també s’apunta al teletreball

L’equip de professionals que dirigeixen Paco Seirul·lo i Isaac Guerrero ha dissenyat tot un calendari d’activitats que continua fent-se des de casa i que permet mantenir un contacte directe amb els entrenadors amb l’objectiu de preservar l’empremta del futbol del Barça

La importància d’ensenyar, transmetre i mantenir l’empremta del futbol del Barça també es manté viva aquests dies. L’Àrea de Metodologia del FC Barcelona, com la resta de departaments del Club, s’ha apuntat al teletreball durant aquest període de confinament per coronavirus. Paco Seirul·lo i Isaac Guerrero, el seus dos màxims responsables, han dissenyat tot un calendari d’activitats que continua fent-se des de casa i que permet mantenir un contacte directe amb els secretaris tècnics i els diferents entrenadors de la Masia. “La nostra idea de joc és el llegat del Barça, l’element diferenciador de la nostra institució, i el que seguim fent aquests dies és vetllar pel seu desenvolupament i optimització. Tot continua igual. L’únic que hem deixat de fer es trepitjar la gespa”, explica Isaac Guerrero, adjunt a la direcció de l’Àrea de Metodologia.

IMG_4190

L’Àrea de Metodologia manté operatives totes les seves activitats. Dimarts passat, sense anar més lluny, tots els entrenadors de la Masia, juntament amb secretaris tècnics, caçatalents, analistes i preparadors físics (més de 200 professionals), van poder seguir per videoconferència la xerrada Creació de la identitat d’un club, a càrrec de Pedro Caravela, professional amb una dilatada experiència com a director tècnic i entrenador a clubs referents en el futbol formatiu com l’Sporting Club de Portugal, l'SL Benfica o l'Olympiacos. Una conferència molt interessant on Caravela va explicar la seva darrera experiència envers la creació de la identitat de joc i de l’estructura organitzativa del futbol formatiu de l’equip grec. També va aportar la seva experiència formativa a l’Sporting i el Benfica, dos dels clubs portuguesos amb més tradició de planter. Caravela va destacar que és fonamental en la identitat d’un club, com passa al FC Barcelona, que tots els equips del futbol formatiu juguin igual.

La segona xerrada per videoconferència ha tingut lloc aquest matí sota el títol Tinc un entrenador al meu planter. Diàleg entre un entrenador i el seu entrenador. Ha estat una entretinguda conversa entre David Dóniga, exsegon entrenador del Deportivo de la Corunya, i Oriol Riera, exjugador del Deportivo i actual membre de la plantilla del Fuenlabrada de la Segona Divisió A, moderada pels membres de l’Àrea de Metodologia. L’Oriol, jugador format a la Masia, ha explicat com li ha servit a la seva carrera tot el que va aprendre al futbol base del Barça, i de la mà del seu exentrenador, David Dóniga, ha traslladat als tècnics de la Masia quines són les seves principals inquietuds a l’hora de fer el futur pas cap a les banquetes ja que, com ell mateix ha confessat, porta un entrenador dins seu.

I és que tant els membres de l’Àrea de Metodologia com els entrenadors de la Masia estan aquests dies en contacte permanent. S’aprofiten aquestes setmanes de confinament a casa, sense poder trepitjar la gespa, per acabar de confeccionar els informes de la temporada de cada jugador, equip i entrenador, així com per portar a terme diàriament reunions de seguiment amb els diferents cossos tècnics per aprofundir en l’establiment del pla d'actuació individual respecte als informes mensuals, i dur a terme formacions ordinàries en funció de les necessitats de cada tècnic. També és un bon moment per accelerar els projectes d’innovació, establerts en el pla estratègic de l’Àrea, així com els desenvolupats en coordinació amb altres àrees i departaments del Club, com el Departament d’Analistes, per exemple.

La metodologia Barça no encara l’ensenyament de conceptes bàsics com la passada, el xut, el driblatge, el joc de posició o els controls orientats (vitals per reduir el temps de l’acció) amb exercicis específics, sinó que ho fa per mitjà del mateix joc, així que, ara, des del confinament, arriba el moment de veure com ha evolucionat el jugador, ja que si els nostres futbolistes milloren en l’aspecte individual, l’equip sempre acaba sent millor. També es redacten els informes propis de l’equip i de l’entrenador per veure com han evolucionat des de l'estiu passat, quan va començar la temporada, fins ara.

També es manté amb normalitat aquests dies el Servei d’Enviament d’I+D Setmanal on es faciliten als entrenadors els articles i vídeos amb comentaris per a la seva formació continuada. L’objectiu és evident: si els entrenadors creixen, ho faran també els seus equips. El darrer d’aquests articles mostra les reflexions de Peter Gray, investigador i professor de psicologia del Boston College i escriptor en el bloc Freedom to Learn. El document parla de com aprenen els nens a llegir. Un procés d’aprenentatge del que es poden extreure paral·lelismes del procés d’optimització del jugador per desenvolupar l’anomenat ADN Barça. Un altre dels articles que han rebut els entrenadors aquests dies de confinament ha estat The Spawns of Creative Behavior in Team Sports: A Creativity Developmental Framework, de Sara Santos, Daniel Memmert, Jaime Sampaio i Nuno Leite, on es proposa un marc per al desenvolupament de la creativitat i on es defineix clarament un aspecte tan important pel sistema de joc del FC Barcelona com es què significa ser un jugador creatiu. Un dels seus autors, el portuguès Jaime Sampaio, serà un dels ponents que, pròximament, participarà en el cicle de formacions extraordinàries, amb la presència de professionals externs, impulsat durant tota la temporada per part de l’Àrea de Metodologia.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut