118 anys del primer títol de la història del Barça

118 anys del primer títol de la història del Barça

El 23 de març del 1902 el Barça va guanyar a domicili el FC Català per un inversemblant 0-15 i va conquerir la Copa Macaya, el primer trofeu del Club

Tal dia com avui, fa 118 anys, el 23 de març del 1902, el Barça va conquerir el primer títol de la seva història, quan era un club que s’havia fundat el 1899. Aleshores aquell jove Barça amb prou feines tenia dos anys i quatre mesos de vida i estava presidit pel català Bartomeu Terrades, un dels fundadors que havia acompanyat Joan Gamper en aquell històric dia del 29 de novembre del 1899.

Amb poc més de cent socis, aleshores el Club era pràcticament una colla d’amics que volia passar-ho bé jugant a aquell nou esport que es deia football. En qualsevol cas, encara que els temps del professionalisme estaven força lluny, al capdavall ja havia germinat la idea de la competitivitat i el desig de jugar competicions oficials amb cara i ulls.

El primer Campionat de Catalunya

En aquest context havia sorgit la Copa Macaya. Considerada com el primer Campionat de Catalunya, la Copa Macaya va néixer gràcies a la voluntat d’Alfons Macaya, president del Club Hispània, que el 16 de desembre del 1900 va fer pública la seva intenció d’organitzar una competició entre equips catalans, estipulant-se que el que la guanyés tres vegades es quedaria en propietat el trofeu. La primera edició es va disputar entre el gener i l’abril del 1901 i va ser guanyada pel conjunt de l’Hispània. El FC Barcelona va quedar en segona posició.

L’equip barcelonista va poder, però, rescabalar-se d’aquesta ensopegada amb la conquesta de la segona Copa Macaya (1901-1902). El Barça va guanyar els vuit partits que va disputar, amb algunes golejades escandaloses i un espectacular balanç de 60 gols a favor i dos en contra.

En el darrer partit, jugat el 23 de març del 1902, el Barça va guanyar el Català per 0-15. Aquesta va ser l’alineació barcelonista: Reig, Witty, Smart, Valdés, Terradas, Marín, Parson, Steinberg, Gamper, Leack i Quirante. Els gols els van marcar Steinberg (6), Gamper (3), Leack (3), Parsons (2) i Quirante. Curiosament, molta gent creia fermament que aquell trofeu no existia, la qual cosa va portar a l’organització a exposar-lo al públic al carrer Ferran per tal de tallar la polèmica.

La temporada 1902-03 el FC Barcelona es va retirar de la Copa Macaya a causa de la injusta invalidació del seu triomf davant l’Hispània per haver presentat fora de temps la llista de jugadors inscrits, la qual cosa no era certa. La competició, sense la presència de l’equip blaugrana, la va acabar guanyant l’Espanyol.

Aleshores el Barça va decidir organitzar, l’any 1903, la Copa Barcelona, que va guanyar després d’aconseguir 12 victòries i dos empats. Desapareguda la Copa Macaya amb la creació, la campanya 1903-04, del Campionat de Catalunya, quedava el problema d’adjudicar en propietat el trofeu entre un dels tres campions. Atès que l’Hispània ja no existia i que no hi havia acord entre barcelonistes i espanyolistes, la Copa va anar a parar a les vitrines de l’Espanyol, que durant aquella temporada havia estat el vencedor en els enfrontaments directes amb l’equip blaugrana. Molts anys després, al febrer del 2001, l’Espanyol va deixar el trofeu original al FC Barcelona perquè en fes una rèplica, que és la que ara es pot admirar al nostre Museu.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut