El Barça celebra la jornada 'Talent més enllà de l'esport' i analitza els reptes i les oportunitats per construir una societat equilibrada

El Barça celebra la jornada 'Talent més enllà de l'esport' i analitza els reptes i les oportunitats per construir una societat equilibrada

La trobada que impulsa el Grup Edelmira Calvetó en el marc del Dia Internacional de les Dones té com a objectiu reflexionar sobre la importància de l’esport en la formació integral de la persona. S’ha presentat la campanya ‘És el nostre moment’, que dona visibilitat al talent femení i inclou l’acció prèvia al partit amb la Reial Societat en què els jugadors sortiran acompanyats per un grup de nenes

El FC Barcelona ha celebrat avui a l’Auditori 1899 la jornada Talent més enllà de l’esport amb què, en el marc del Dia Internacional de les Dones i per tercer any consecutiu, el Club ha ofert un espai per al debat sobre el paper de la dona tant en l’entitat blaugrana com en la societat en general. Una sessió que ha comptat amb dones referents i exesportistes per abordar els reptes que suposa enfocar la vida professional després de l’esport, i on el Barça també ha presentat la seva campanya És el nostre moment, que posa la mirada en el talent femení.

La jornada, impulsada pel Grup Edelmira Calvetó (GEC), creat el 2011 per reivindicar el paper de la dona barcelonista i recuperar la seva memòria històrica, s’ha obert amb les intervencions de Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona, i de Maria Teixidor, secretària de la Junta Directiva, responsable del futbol femení i presidenta del GEC, que han posat èmfasi en la importància que una entitat com el Barça continuï treballant per construir en aquest àmbit a través de l’esport. No només perquè és l’eix vertebrador de la seva acció de Club, sinó perquè és una font d’aprenentatge per a la formació de la persona.

‘És el nostre moment’,  una campanya que posa la mirada en el talent femení

Durant l’acte, el FC Barcelona també ha llançat la seva campanya per commemorar la jornada del 8 de març, que es presenta sota el lema És el nostre moment. Una iniciativa amb què l’entitat blaugrana vol donar visibilitat al talent femení i al rol clau que aquest ha de jugar a l’hora de construir una societat equilibrada i completa, que inclogui totes les persones en la seva diversitat. En aquesta línia, s’ha comptat amb les jugadores del Barça Femení Lieke Martens, Asisat Oshoala, Vicky Losada, Leila Ouahabi, Mapi León, Jenni Hermoso i Sandra Paños, en representació del primer equip de futbol femení del Club, que ofereix un exemple de superació, esforç i treball en equip a l’hora d’afrontar els reptes que es plantegen en la societat actual i de conquerir espais, com el del futbol, que tradicionalment estaven reservats als homes.

Així mateix, en el marc de la campanya el Club ha organitzat una acció aquest dissabte durant el partit que els homes de Quique Setién disputaran contra la Reial Societat, en què els jugadors saltaran al terreny de joc acompanyats per un grup de nenes que lluiran una samarreta i un braçal amb el lema És el nostre moment, i al centre del terreny de joc es desplegarà una lona amb el mateix missatge.  

Premi Edelmira Calvetó

En el marc de la jornada celebrada a l’Auditori 1899 es fa entrega dels Premis Edelmira Calvetó 2020, que distingeixen aquelles persones o col·lectius que han treballat per la igualtat i el reconeixement de la dona. Uns guardons amb què aquest any s’han volgut reconèixer les pioneres olímpiques i paralímpiques. Així, les premiades en la present edició són: Carmen Riu, primera esportista catalana que va guanyar una medalla en uns Jocs Paralímpics, l’any 1968 a Tel-Aviv; així com les pioneres als Jocs Olímpics de Barcelona 1992 Arantxa Sánchez-Vicario, medalla de plata en dobles i medalla de bronze individual, i l’equip d’hoquei herba que va guanyar la primera medalla femenina, en l'àmbit col·lectiu, de l’olimpisme espanyol. També s’han reconegut les primeres olímpiques del FC Barcelona Gloria Mas, en la disciplina de patinatge artístic, i Eva Pérez, en atletisme. Així mateix, s’ha premiat in memoriam Blanca Fernández-Ochoa, que va ser la primera medallista espanyola en uns Jocs Olímpics d’Hivern, l’any 1992 a Albertville.

Un espai per a la reflexió i el debat

La jornada Talent més enllà de l’esport, presentada per la periodista Clara Sánchez-Castro,  compta amb diferents dones per a les quals l’esport ha tingut un paper clau en la seva vida, ja sigui per motius professionals o personals. La primera taula rodona de la jornada és La Masia: plans de vida més enllà de l’esport, que analitza com dissenya i planifica el FC Barcelona l’orientació professional dels seus esportistes de la mà d’Isabel García, psicòloga del primer equip del futbol femení, i Ana Merayo, membre del Servei d'Atenció Integral a l'Esportista a la Masia.

El camí de l’èxit esportiu a l’èxit professional és el títol de la segona xerrada i compta amb les experiències personals de diverses esportistes i exesportistes olímpiques per donar a conèixer els reptes que han hagut d’afrontar per esdevenir dones d’èxit, més enllà de la pràctica esportiva d’elit. Hi participen Núria Picas, campiona del món d’ultra trail i diputada al Parlament de Catalunya; Ibone Lallana del Río, extaekwondista; Mònica Bosch, exesportista i olímpica d'esquí alpí; Carla Casals, exesportista paralímpica, i Maribel Martínez de Murguía, exesportista i campiona olímpica d'hoquei herba.

La model i empresària Judit Mascó i l’exjugadora de rugbi, dissenyadora i relacions públiques Mercè Sumarroca són les encarregades de liderar la tercera sessió de la tarda sota la temàtica Dona, esport i empresa. Una taula rodona que dona pas a Esport i integració social en contextos de vulnerabilitat, una xerrada amb Mària Vallès, directora de la Fundació Barça, i Cristina Cabañas, presidenta de la Fundació Climent Guitart, per parlar sobre els projectes d’inclusió social per a joves migrants que duen a terme ambdues entitats.

Durant la tarda d’aquest divendres també es dedica un espai a parlar del paper de la dona en el món universitari i de les polítiques d’igualtat en aquest àmbit, de la mà d’Anna Berga, presidenta de la Comissió Dones i Ciència de la Generalitat de Catalunya, i de Gemma Fargas, vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC. Per concloure l’acte, la consultora i speaker Paula Fernández Ochoa ofereix una xerrada inspiradora sota el títol A riure, que no et guanyi ningú.

Declaracions de Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona

“Aquesta jornada vol ser també un homenatge a totes les dones que van lluitar, i a totes les que lluiten encara per assolir una societat on els drets de les dones i els homes siguin reconeguts des d’un pla d’igualtat. Des de l’Edelmira Calvetó, la dona que l’any 1913 va vèncer els prejudicis d’un entorn del tot masculinitzat per convertir-se en la primera sòcia del Club, fins a les nostres esportistes d’avui, convertides ja en referents per a moltes nenes i nens que han de créixer i educar-se en una societat on les oportunitats no estiguin vinculades al seu gènere. Espero, a més, que contribueixi al fet que tinguem una mirada sobre el món més oberta, més valenta, més desacomplexada i més inclusiva.” 

Declaracions de Maria Teixidor, directiva responsable del Futbol Femení

“Un any més, sota l’impuls del Grup Edelmira Calvetó i en el marc de les celebracions del Dia de les Dones, l’Auditori 1899 s’ha convertit en punt de trobada de dones incansables disposades a compartir experiències, qüestionar realitats, aprendre les unes de les altres i marcar pautes pel camí que encara hem de recórrer per construir la societat equilibrada que mereixem. Enguany hem posat la mirada sobre el talent: el que tenim per aptitud natural i el que anem adquirint amb coneixements, capacitats, habilitats i competències que, sumats a l’experiència viscuda al llarg de les diferents etapes vitals, ens expliquen a cadascuna de nosaltres”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut