El Barça promou l'aproximació transversal en les ciències de l'esport per millorar el rendiment dels esportistes

El Barça promou l'aproximació transversal en les ciències de l'esport per millorar el rendiment dels esportistes

L’'Sports Science Week', organitzat pel Barça Innovation Hub, ha reunit més de 2.400 professionals de 40 països per parlar sobre medicina, fisioteràpia, nutrició i preparació física

El FC Barcelona ha acollit aquests dies la segona edició de l’Sports Science Week, una setmana de congressos dedicada a les ciències de l’esport organitzada pel Barça Innovation Hub (BIHUB), la plataforma que impulsa i gestiona els projectes de recerca, innovació i formació del Club, que ha reunit més de 2.400 professionals de 40 països de tot el món i on també han participat diferents experts de l’entitat blaugrana. Un punt de trobada únic per debatre i intercanviar coneixements, durant el que s’ha posat el focus en la importància d’una aproximació transversal i des de les diferents disciplines de la medicina esportiva, la fisioteràpia, la nutrició i la preparació física  per garantir el millor rendiment dels esportistes.

L’esdeveniment, que ha comptat amb diferents jornades dedicades a aquestes especialitats, s’ha tancat amb la celebració de la segona jornada de l’XI ASPC International Forum on Elite Sport, centrat en el rendiment esportiu i les metodologies per desenvolupar el talent, i on també s’ha abordat el paper de la dona en l’alt rendiment, en la vessant d’entrenament i en la combinació de l’esport i la carrera esportiva.

En aquest context, durant l’Sports Science Week s’ha posat l’accent en la necessitat que les diferents disciplines de les ciències de l’esport puguin treballar de manera conjunta i conèixer els diferents reptes que afronten cadascuna d’elles, amb l’objectiu de trobar una aproximació més holística a l’hora de plantejar l’abordatge dels esportistes. 

Un enfocament des de diversos punts de vista molt lligat a la metodologia Barça, que es troba a la base de l’estil de joc que ha distingit el Club blaugrana en tot el món, i del qual Paco Seirul·lo, que també va participar en l’esdeveniment amb una ponència, ha estat el gran impulsor. Una aproximació que posa èmfasi en com la part física interactua amb la part cognitiva i també afectiva en el rendiment d’un jugador i com aquesta s’ha de seguir d’una manera integral, cuidant tant l’aspecte físic com l’emocional. 

La personalització, clau en l’àmbit de la nutrició

Durant la sessió Barça Nutrition Sports Conference, celebrada dimecres, es va destacar la personalització com un dels elements clau en l’àmbit de la nutrició dels esportistes a l’hora de contribuir al seu millor rendiment. En aquest sentit es va posar en relleu que no hi ha models nutricionals únics, sinó que a partir de biomarcadors haurà de ser possible conèixer millor el perfil fisiològic de l’atleta per poder establir recomanacions nutricionals concretes per a ell, així com una periodització de la seva dieta, amb l’objectiu de fixar com i quan ha de ser la ingesta dels aliments i suplements que necessita.

Un altre punt destacat que es va abordar va ser precisament l’aspecte de l’educació nutricional, amb l’objectiu que el jugador prengui part en la seva pauta nutricional, assegurant així que pren tots aquells productes beneficiosos per a ell. En aquesta línia, es va presentar, a més, el llibre High performance nutritional cuisine. Practical rècipes for football (Cuina nutricional per a l’alt rendiment. Receptes pràctiques per al futbol). Un recull de receptes creades pels nutricionistes del FC Barcelona que se serveixen als jugadors del primer equip i altres esportistes del Club, que integren tots els nutrients necessaris perquè puguin afrontar exercici físic d’alta intensitat i la seva recuperació posterior. L’objectiu és poder presentar en el congrés de l’any vinent un altre llibre de receptes nutricionals adreçades a les persones que practiquen esport de manera habitual.

Les tendionpaties, un repte per a científics i clínics

Més d’un 25% dels esportistes que han format part del FC Barcelona han patit o pateixen lesions de tendó. Tot i els avenços registrats en els últims anys, hi ha encara un coneixement limitat sobre aspectes importants dins les tendinopaties, com poden ser la fisiopatologia, els factors de risc o els mecanismes de la lesió, entre d’altres. Tenint en compte aquesta situació, i amb l’objectiu de seguir avançant en el tractament d’aquestes lesions, l’Sports Science Week també va incloure la sessió Barça Sports Medicine Conference, que va obrir l’esdeveniment dilluns passat i on es van presentar els últims estudis científics en aquest camp. També es va compartir la nova Guia de les lesions del tendó del FC Barcelona, amb l’objectiu d’ajudar a gestionar millor aquestes lesions. Un projecte que s’actualitzarà periòdicament amb totes les aportacions noves dels professionals que han participat en el congrés. 

D’altra banda, dimarts passat, reconeguts fisioterapeutes investigadors juntament amb metges i especialistes  d’equips de primer nivell com el Liverpool, el París Saint-Germain i el Benfica, a més del FC Barcelona, van participar en la sessió Barça Sports Physiotherapy Conference. Una jornada que es va centrar en la gestió de lesions de gran incidència i complexitat com la inestabilitat del turmell crònica, les lesions d’isquiotibials i el dolor de l’àrea púbica, a més de les tendinopaties tot oferint una combinació  de les darreres evidències científiques  juntament amb l’experiència de la pràctica clínica per part d’aquests experts. 

La d’aquest any ha estat la segona edició de l’Sports Science Week, un projecte que es va iniciar l’any passat dins l’acció del Barça Innovation Hub de celebrar congressos i conferències que permetin establir sinergies amb la comunitat científica amb l’objectiu de compartir els darrers descobriments en el món de la medicina, la tecnologia i la innovació. 

Marta Plana

Marta Plana, directiva responsable del Barça Innovation Hub

"L’èxit dels nostres esportistes té un component molt important de talent innat, però si els ho preguntéssim un a un, tots estarien d’acord en el fet que no haurien pogut ser el que han estat sense l’ajuda dels professionals que els han acompanyat en la seva preparació física, en la seva recuperació després dels esforços, en les seves lesions. A través del Barça Innovation Hub promovem l’intercanvi de coneixement i la col·laboració amb experts a nivell mundial, perquè creiem fermament que és la millor manera de seguir avançant i creixent. Així mateix, el nostre objectiu és obrir-nos i compartir tot el que hem après durant molts anys i que ens ha portat a ser un dels clubs de referència en el món de l’esport”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut