VI edició dels Diàlegs Ernest Lluch d’economia i futbol sobre els  models de propietat i governança dels clubs

VI edició dels Diàlegs Ernest Lluch d’economia i futbol sobre els models de propietat i governança dels clubs

Els protagonistes de la jornada d’enguany debaten sobre els elements que determinen la gestió dels clubs de futbol i els nous escenaris de futur que afronta aquest sector

Aquest dimecres se celebra a l’Auditori 1899 la VI edició dels Diàlegs Acadèmics Ernest Lluch d’Economia i Futbol, organitzat per la Fundació Ernest Lluch i el FC Barcelona, que té com a tema ‘Models de club: estructura de propietat i governança'. Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona i els directius Maria Teixidor, Enrique Tombas i Xavier Vilajoana han estat els representants de la Junta Directiva en aquest acte, al qual també han assistit Teresa Basilio, delegada de cultura de la Junta Directiva, i Òscar Grau, CEO del FC Barcelona, entre altres executius de l’Entitat. Representant la Fundació Ernest Lluch han participat el seu president, Joan Majó; els vicepresidents Enric Lluch i Josep Maria Carreras i el seu director, Ferriol Sòria.

Durant la sessió es debat sobre els models de governança dels clubs i com aquests venen condicionats per múltiples elements que acaben concretant una manera determinada de gestionar-los. Entre altres aspectes, també es parla sobre com cal conjugar la llibertat de mercat, la competència en la recerca de talent, amb la singularitat en la propietat dels clubs, o, per exemple, l’impacte que provoca l’arribada als clubs de grans capitals lligats a estats, fortunes privades o fons d’inversió.

La sessió s’ha iniciat amb les intervencions de Josep Maria Bartomeu i de Joan Majó, que han donat la benvinguda al més d'un centenar d'assistents i han ressaltat la importància i la trajectòria d’aquests diàlegs anuals, que han esdevingut un espai per a la reflexió i la divulgació al voltant de la cultura i l’esport i que reten homenatge a la memòria d’Ernest Lluch.

A continuació, en el primer bloc de la jornada han participat Jaume Garcia, catedràtic d'economia aplicada de la Universitat Pompeu Fabra; Helmut Dietl, editor associat del Journal of Sports Economics i professor de la Universitat de Zuric, i Sean Hamil, director del Birkbeck Sport Business Centre de la Universitat de Londres.

 El segon bloc de la tarda, moderat pel presentador de l’acte, el periodista Marc Menchén, té format de taula rodona i compta amb la participació de Pancho Schröder, cap de l’àrea de finances i relacions estratègiques del FC Barcelona; Andrea Traverso, responsable de llicències de clubs de la UEFA, i Michael Gerlinger, director de l’àrea legal, recursos humans i relacions institucionals del Bayern de Munic. Després d’aquestes intervencions la sisena edició dels Diàlegs Ernest Lluch obrirà un torn de preguntes per als assistents per donar pas, posteriorment, a la cloenda de l’acte a càrrec del directiu del FC Barcelona, Enrique Tombas. 

Declaracions de Josep Maria Bartomeu

“L’estructura de propietat i el model de governança té molt a veure amb l’economia. Aquesta no és només una qüestió política, de models més o menys democràtics en la gestió d’una entitat esportiva, sinó de com afecta la titularitat dels clubs en el seu compte de resultats”.

“No em cansaré d’insistir davant la FIFA i la UEFA que han d’exigir el compliment de les normes perquè tots puguem competir en les mateixes condicions. No és just l’ús de recursos que no provenen de la indústria del futbol”.

Declaracions de Joan Majó

“Des de la Fundació Ernest Lluch volem que les idees de l’Ernest ens serveixin per als nostres dies i aquesta tasca la fem de la mà d’universitats i també amb entitats com el Barça. Cada vegada més el fenomen Barça està adquirint més importància al món. El Barça és esport, és empresa i és espectacle i aquestes tres coses s’han de poder combinar.”

“Una de les característiques fonamentals del pensament de l’Ernest era la seva voluntat de diàleg. Per això sempre procurem que els nostres actes tinguin present aquest element, com és el cas de l’acte que avui ens ocupa.”

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut