10 anys sense Manuel Vázquez Montalbán

10 anys sense Manuel Vázquez Montalbán

Periodista, assagista, novel·lista i poeta, va ser un barcelonista apassionat que va fer del Barça un motiu d’estudi sociològic Redescobrim el seu article “Barça! Barça! Barça!” publicat a 'Triunfo' el 25 d’octubre del 1969

Aquest divendres, 18 d’octubre, fa deu anys que ens va deixar Manuel Vázquez Montalbán, prolífic intel·lectual català que va destacar en qualsevol gènere de la creació literària. Periodista, assagista, novel·lista i poeta, sempre amb el rigor i l’ètica per bandera i amb un indestructible compromís polític amb l’esquerra, també va ser un barcelonista apassionat que va fer del Barça un motiu d’estudi sociològic.

Un article que ja és un clàssic

El seu mític article “Barça! Barça! Barça!” publicat a 'Triunfo' el 25 d’octubre del 1969 va causar sensació en una època en què els intel·lectuals d’esquerres consideraven el futbol com “l’opi del poble”, una mena de droga que els poderosos aplicaven a la gent per distreure-la dels temes realment importants. Lluny d’aquesta teoria, l’article va trencar motllos i ha esdevingut un clàssic per ser la primera vegada des de la Guerra Civil que es parlava del Barça des d’una òptica tan clarament extraesportiva.

En les seves línies, Vázquez Montalbán defensava el FC Barcelona com a símbol de la idiosincràsia catalana i alhora com a element cohesionador de la societat del Principat. D’aquesta manera, l’adhesió als colors blaugrana esdevenia un factor integrador dels immigrants vinguts des d’altres parts de l’estat espanyol. Tot plegat justificava l’expressió “el Barça és més que un club”, que el president Narcís de Carreras havia verbalitzat no feia ni dos anys, el 17 de gener del 1968.

L’autor de l’article sabia de què parlava, ja que ell mateix era fill de pare gallec i mare murciana. Nascut el 1939, l’any que Catalunya va perdre la guerra, des de ben jovenet Vázquez Montalbán va veure el Barça com una alliberadora vàlvula d’escapament de la trista realitat que l’envoltava. Així va néixer un fort sentiment barcelonista que va mantenir tota la seva vida.

[[BOTOVERMELL::L'article “Barça! Barça! Barça!”++publicat a “Triunfo” ::http://media2.fcbarcelona.com/media/asset_publics/resources/000/071/074/original/M_s_all_del_futbol._Bar_a_Bar_a_Bar_a_.v1382024540.pdf::HOR::NF::TRACKING::::::]]

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut