Ter Stegen vist des d’Alemanya

Ter Stegen vist des d’Alemanya

El periodista alemany de la revista 'Kicker' Jan Lustig ens descobreix Marc-André ter Stegen en un article publicat a l’últim número de la REVISTA BARÇA

Jan Lustig és un periodista alemany que treballa a la revista 'Kicker' seguint l’actualitat del Borussia Mönchengladbach. En l’últim número de la REVISTA BARÇA fa una col·laboració en què ens acosta a la personalitat de Marc-André ter Stegen, el primer fitxatge del Barça de la temporada 2014/15.

Aquest és l’article de Jan Lustig sobre el nou porter blaugrana que es presenta sota el títol ‘Talent i personalitat sota pals’:

Va ser una declaració poc sospitosa la que Marc-André ter Stegen va fer al setembre de 2011. El porter acabava de fer el salt com a porter del Borussia Mönchengladbach i encara no acumulava ni mig any d’experiència a la Bundesliga quan li van preguntar en una entrevista: "Quin club d’Europa el fascina?". La resposta de Ter Stegen va ser com una declaració d'amor: “Sens dubte, el FC Barcelona!”.

És important conèixer aquest rerefons per valorar el que significa el fitxatge pel FC Barcelona per a aquest jove de 22 anys d’edat. Quan Ter Stegen en parla i diu que "és un somni que s’ha fet realitat” i quan diu que "no pensava en cap més opció, només volia jugar al FC Barcelona”, les paraules li brollen del fons del seu cor perquè el seu gran desig, el seu somni, s’ha fet ara realitat.

Amb tot, la marxa cap a Espanya significa un punt d'inflexió important a la vida del jove jugador nacional. Fins ara, per a Ter Stegen tot ha transcorregut entre ‘Borussia’ i ‘Mönchengladbach’. Mönchengladbach, una ciutat a l'oest d'Alemanya de 250.000 habitants, és on va néixer Marc-André ter Stegen. Al Borussia hi ha jugat durant 18 anys. Quan el 1996, amb només 4 anys, el seu avi el va inscriure al Borussia, ningú podia imaginar el porter talentós en què es convertiria, perquè en realitat Ter Stegen volia ser davanter. Fins al Juvenil D Ter Stegen exercia de jugador de camp, però quan el porter va faltar en un partit Ter Stegen el va substituir. Va ser aleshores quan va agradar tant com a porter substitut que el van convèncer per canviar de posició. “Mirant enrere, aquella va ser la millor decisió que he pres”, recorda Ter Stegen.

De jugador de camp a porter

La participació activa d’un jugador de camp encara la conserva. També com a porter en anys juvenils jugava un rol influent sobre el joc de l’equip, actuant com a lliure lluny de la porteria i demostrant tenir una gran seguretat –amb totes dues cames- per treure la pilota jugada des del darrere. Tots aquests elements caracteritzen fins avui el joc sota pals de Ter Stegen. "Sempre s'ha notat que Marc-André va ser un jugador de camp", explica l'entrenador de porters Uwe Kamps, que ha entrenat Ter Stegen amb el primer equip però també en els seus temps com a juvenil. "Té un increïble sentit per anticipar-se a les diferents situacions del joc, però aquesta és només una de les seves moltes qualitats”. Perquè Ter Stegen no té un punt feble gaire marcat, segons l'opinió unànime dels experts en porters d’Alemanya. És ferm sota els pals, atura amb seguretat i en situacions d'un contra un és difícil de superar. Ter Stegen té un bon joc de peus i irradia una personalitat important com a porter.

Les estadístiques demostren com d’important ha estat Ter Stegen pel joc del Borussia. Des del seu debut a la Bundesliga el 10 d'abril del 2011 contra el Colònia (5-1), Ter Stegen ha acumulat 6.500 participacions en el joc, més de 60 per partit. A tall de comparació, el porter de la Bundesliga que el segueix pel que fa a accions totals durant el mateix període compta amb més de 1.000 participacions menys. "Ter Stegen és un dels millors porters del món. És molt bo amb els peus", va dir recentment l'exentrenador del Barça i actual entrenador del Bayern, Pep Guardiola. També Lucien Favre, entrenador del Borussia Mönchengladbach, va elogiar-lo: "Marc-André és un dels millors porters del món, tot i que encara és molt jove. El futur és seu”.

Inevitablement, els porters joves també cometen errors al llarg del seu procés d’aprenentatge. L'error més gran va ser el gol en pròpia porta vestint la samarreta de l'equip nacional d'Alemanya l'estiu passat contra els Estats Units, i el mateix error en el campionat contra el Braunschweig la temporada passada. De totes maneres, el que distingeix Ter Stegen és la seva fortalesa mental. Lluny de desconcertar-lo, els errors l’empenyen a treure el millor de si mateix. “Marc-André té una enorme força mental. El que es necessita com a porter”, assegurava Uwe Kamps. I Ter Stegen va dir: "Mirant enrere, em sento content amb aquestes experiències. He vist que coses com aquestes no em treuen del meu camí i que a continuació sempre he seguit rendint. La manera com he afrontat això em fa ser positiu de cara al futur”.

El Marc-André més personal

Talentós, treballador, disciplinat, ambiciós, segur de si mateix i autocrític - aquests mots apareixen sempre que els seus exentrenadors es refereixen a Marc-André ter Stegen. Ell, però, no és gaire amic de parlar de si mateix i els seus objectius. La seva vida privada la manté sota clau. "Intento mantenir separades la meva vida personal i laboral. És important per a mi”, diu el seu lema. Així, només algunes vegades revela alguna cosa sobre la seva vida fora del futbol. Per exemple, que evita festes i discoteques i que es distreu més anant al cinema, jugant una mica amb la Playstation, o estudiant castellà. O que estrena guants nous de porter abans de gairebé tots els partits. Ter Stegen va fer una excepció just abans del Nadal del 2012. Llavors va començar a Facebook una cerca per trobar el seu gos Bali, atropellat per un cotxe. El gos, en estat de xoc, va sortir corrent després de l’accident. Centenars de fans del Borussia van posar-se a buscar Bali, i només un dia més tard l’animal havia tornat a casa amb Ter Stegen i la seva xicota, Daniela, que ha acompanyat el porter a Barcelona. Tot i que Ter Stegen prefereix semblar seriós i reservat per als desconeguts, és un jove simpàtic amb un gran sentit de l’humor, que gaudia del més alt reconeixement també dins de l'equip del Borussia. No en va, Lucien Favre va declarar: “Perdem un jugador molt important per a l'equip, no només com a porter, sinó també com a persona".

Jan Lustig

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut