De la banqueta del planter al Camp Nou

De la banqueta del planter al Camp Nou

Abans de Luis Enrique deu entrenadors de la primera plantilla havien dirigit equips del planter Rexach, Pep Guardiola i Tito Vilanova són alguns dels tècnics que van passar de les categories inferiors al primer equip

Abans que Luis Enrique agafés les regnes del primer equip, deu entrenadors de la primera plantilla del FC Barcelona havien dirigit equips inferiors del Club, tot i que una gran majoria van ser entrenadors pont. Els tècnics amb passat al planter blaugrana són Jesza Poszoni, Ramon Llorens, Vicenç Sasot, Seguer, Laureano Ruiz, José Luis Romero, Rexach, Jesús Antonio de la Cruz, Pep Guardiola i Tito Vilanova.

El planter, forjador d’entrenadors

Jesza Poszony va arribar al Barça el 1918 per organitzar els quarts equips, que eren els que nodrien de jugadors la plantilla amateur. Quan va plegar el tècnic del primer equip el 1924 va passar a dirigir la banqueta del Camp Nou. El 1939 Ramon Llorens va quedar-se al quadre tècnic del Club després de retirar-se, i es va convertir en un autèntic forjador de talents des del 1939 fins al 1985, temps en què va descobrir jugadors com Biosca o Manchón. Va entrenar el primer equip en l'impàs entre Fernández i Daucik el 1950. Vicenç Sasot va seguir els passos de Llorens el 1951. Va entrenar els equips inferiors del FC Barcelona fins al 1964. Quan César Rodríguez va presentar la seva dimissió, Sasot es va fer càrrec del primer equip fins al 1965.

El curs 1969/70 Josep Seguer va ser el substitut d'Artigas al capdavant del primer equip. Va debutar en un partit davant del Sabadell. Un any després es va convertir en el primer entrenador de la història del FC Barcelona Atlètic, equip creat a l'estiu del 1970 a partir de la fusió del Club Esportiu Comtal i l'Atlètic Catalunya. Seguer va estar dues campanyes a la banqueta del filial blaugrana, del 1970 al 1972.

Laureano Ruiz i José Luis Romero

El 1976, quan Hennes Weisweiler va deixar la banqueta del Barça, Laureano Ruiz en va ser el substitut. Ruiz és un home de la casa que feia quatre anys que dirigia l'equip juvenil. Va aconseguir uns bons resultats en la seva curta estada al capdavant de l'equip. Després va tornar a les categories inferiors, al capdavant del Barça Atlètic. José Luis Romero va formar part de l'equip tècnic del Barcelona de la mà de Lucien Müller la temporada 1978/79. Posteriorment, va tornar com a segon entrenador d'Udo Lattek. Però la destitució d'Udo Lattek com a tècnic va fer que José Luis Romero agafés la banqueta. Tan sols va dirigir l'equip en una ocasió, davant el Salamanca a l'Helmántico (1-1). Entre el 1983 i el 1984 va agafar la batuta del Barça Atlètic.

Rexach i Toño de la Cruz donen pas a Guardiola

L’any 1979 Carles Rexach va tornar al Club per portar l'equip juvenil del FC Barcelona. Tanmateix, Rexach va passar gran part de la seva etapa a l'entitat blaugrana acompanyant primer Luis Aragonés (1987/1988) i més tard Johan Cruyff (1988/1996). Amb el primer, el qual va substituir en algun partit, va guanyar la Copa del Rei, i amb Johan va aconseguir infinitat de títols, d'entre els quals, les quatre Lligues consecutives i la Copa d'Europa. Més tard, l'any 1996, va substituir Cruyff després que aquest fos destituït. A finals de la temporada 2000/2001 es va tornar a fer càrrec de l'equip quan va ser substituït l'entrenador que havia començat la temporada, Llorenç Serra Ferrer.

El 1980 Toño de la Cruz va entrar al quadre tècnic de FC Barcelona, entrenant diversos equips de les categories inferiors, entre els quals, els juvenils. La temporada 2002/2003 va formar part de l'equip tècnic de Louis Van Gaal, al primer equip del Club. Davant de la destitució de Louis Van Gaal, el 28 de gener del 2003, va ser durant uns dies el màxim responsable i l'entrenador en un partit de Lliga davant l’Atlètic, fins que Radomir Antić va assumir el càrrec d'entrenador.

El 21 de juny del 2007 Pep Guardiola és presentat com a nou entrenador del Barça Atlètic. Amb el filial es va proclamar campió de Tercera Divisió, i va aconseguir l'ascens a Segona Divisió B. En aquell equip militaven diversos jugadors que Guardiola promocionaria més tard al primer equip, com Sergio Busquets, Pedro i Thiago. Va agafar les regnes del primer equip el 17 de juny del 2008, i va aconseguir guanyar 14 títols de 19 possibles en les seves quatre temporades a la banqueta, amb dues Copes d’Europa incloses. Va aplicar el mateix esquema de joc que va tastar al Barça com a jugador i que el va fer triomfar al Barça Atlètic, el 4-3-3, per bé que de vegades va arribar a apostar per un sistema encara més audaç i ofensiu com és el 3-4-3.

Tito i Luis Enrique, els successors

El 2001 Tito Vilanova va tornar al Club on va començar la seva carrera com a entrenador dirigint el Cadet B, equip en què jugaven Piqué, Fàbregas i Messi. Es va reincorporar a la disciplina blaugrana la temporada 2007/08 com a ajudant de Guardiola a la direcció tècnica del Barça Atlètic, amb el qual van pujar de Tercera Divisió a Segona Divisió B. L’any següent el tàndem Guardiola-Tito es va fer càrrec del primer equip. El 27 d’abril del 2012 Tito Vilanova va ser nomenat nou entrenador del FC Barcelona per a la temporada següent, en substitució de Pep Guardiola. El FC Barcelona va viure una temporada de rècords a la Lliga amb Tito. L’equip va establir un nou rècord de gols i va signar la millor primera volta de la història. El 25 d'abril del 2014, als 45 anys, ens va deixar després de no poder superar la malaltia que se li havia diagnosticat dos anys i mig abans.

Luis Enrique agafava el juny del 2008 la direcció tècnica del Barça Atlètic, substituint Pep Guardiola. La temporada 2008/09 va acabar cinquè a la classificació del seu grup de la Segona Divisió B. L’objectiu que s’assoliria al curs següent seria gràcies a una generació de futbolistes com Bartra, Montoya i Thiago. Amb ells l’equip va quedar en segona posició a la fase regular i després es va consumar l’ascens a la Segona Divisió A. El triomf va arribar la temporada 2010/11, quan Luis Enrique va aconseguir la màxima puntuació històrica del filial amb 71 punts (20 victòries, 11 empats i 11 derrotes), i va ocupar la tercera posició. Després d’aquesta fita, l’asturià va decidir fer el salt a la direcció de l’AS Roma. Ara, Luis Enrique arriba a la banqueta del Barça el maig del 2014 després d’haver entrenat el Celta de Vigo.  

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut