El Gamper, el trofeu més internacional

El Gamper, el trofeu més internacional

Fins a 64 equips de 22 nacionalitats diferents han participat en el Trofeu Joan Gamper, amb Alemanya com a màxima representant, amb un total de vuit equips El Club León FC serà el primer mexicà que disputarà el títol als blaugranes

El proper 18 d’agost el FC Barcelona rebrà a l’Estadi el Club León FC. Serà el primer equip mexicà que arriba a l’Estadi per intentar endur-se, davant els blaugranes, el Trofeu Joan Gamper. Aquest títol estival, que significa la presentació de l’equip al Camp Nou i davant de l’afició, se celebra des del 1966 i, per tant, té gairebé 50 anys d’història, concretament 48. Al llarg d’aquest temps han estat molts els equips que han vingut fins a Barcelona per intentar endur-se la copa cap a casa, equips que van més enllà de les nostres fronteres i del nostre continent. En total, 64 equips de 22 nacionalitats diferents han participat en les 47 edicions del torneig.

Durant 30 anys, del 1966 al 1996, aquest trofeu d’estiu tenia un format quadrangular, fins que el 1997 va començar a disputar-se a partit únic; d’aquí el motiu de tants equips participants. El país amb més presència al Gamper ha estat Alemanya, amb un total de vuit equips que han participat en 18 edicions diferents. Els conjunts germànics que més cops han vingut han estat el Bayern de Munic i el Colònia, amb cinc cadascun. Altres exemples són el Schalke 04 i el Borussia Mönchengladbach, dues vegades, o el Werder Bremen, el Borussia Dortmund, l’Eintracht Frankfurt i l’Hamburg, en una ocasió. I en relació amb la seva significativa representació, dos equips se l’han endut cap a casa seva: el Mönchengladbach, a l’estiu de 1972, i el Colònia, el 1978 i el 1981. Itàlia és el segon país amb més equips participants, un total de set en 11 edicions.

Des d’Europa fins a Amèrica del Sud

Després d’Alemanya i Itàlia, trobem una representació europea ben farcida. Anglaterra o Espanya, amb cinc participants; França, amb quatre, i Holanda, Bèlgica i les antigues URSS i Txecoslovàquia, amb tres. Tanquen el continent europeu països com Portugal i Hongria, amb dos participants, i Suïssa, Romania, Àustria, Croàcia, Escòcia, Bulgària i Sèrbia, amb un cadascun.

Però la internacionalitat del Gamper ha arribat més enllà d’Europa. Fins a 12 equips d’Amèrica Llatina han passat pel Camp Nou: l’Argentina, amb cinc participants en 11 edicions. El que més, el Boca Juniors, en cinc ocasions, la darrera el 2008 amb victòria blaugrana per 2 gols a 1. El Brasil, amb cinc participants en 10 edicions, és un altre exemple. El darrer, el Santos, la temporada passada, l’anterior equip de Neymar. El Perú, als anys 70, i l’Uruguai, als 80, també van tenir la seva representació.

PSV Eindhoven, l’equip amb més participacions

L’holandès PSV Eindhoven és l’equip que més vegades ha disputat el Torneig Joan Gamper, en un total de sis ocasions: el 1980, el 1986, el 1988, el 1990, el 1994 i la darrera el 2000, ja amb el format actual. Tot i això, no l’ha guanyat mai. L’any 1986 i el 2000 va arribar fins la final, però en totes dues ocasions va perdre davant els blaugranes. Amb cinc trobem el Colònia, l’RSC Anderlecht, el Bayern de Munic i el Boca Juniors.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut