El BIHUB i Allianz s'alien per impulsar un estudi sobre el son

El BIHUB i Allianz s'alien per impulsar un estudi sobre el son

El primer projecte de l’acord de col·laboració comptarà amb la participació d’esportistes del Barça amb l’objectiu d’arribar a conclusions extrapolables a la població en general

El Barça Innovation Hub i l’empresa d’assegurances Grup Allianz, partner global històric del Club, treballaran conjuntament per desenvolupar projectes per millorar la salut i el benestar dels esportistes i ara impulsaran un estudi que analitzarà la vinculació entre la qualitat del son i el rendiment físic i esportiu. Aquest és el primer projecte de l’aliança entre la plataforma del Club que aglutina els projectes de recerca, innovació i formació i el Grup Allianz.

Es tracta d’un projecte científic pioner, sobre el qual pràcticament no existeix literatura, que partirà de l’experiència d’esportistes del FC Barcelona i suposarà una intervenció personalitzada del seu son amb l’objectiu de mesurar els possibles impactes en el rendiment esportiu i en la salut. L’estudi, que tindrà una durada aproximada de sis mesos, recollirà dades qualitatives sobre el son de 600 joves esportistes de diferents seccions del Club i es farà un estudi individualitzat de 50 d’aquests.

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, va mantener una trobada amb el director de gestió de mercat i distribució del Grup Allianz, Jean-Marc Pailhol, i amb el conseller delegat d’Allianz Espanya, José Luis Ferré, per conèixer els detalls de l’acord.

Una samarreta intel·ligent

El FC Barcelona i el Grup Allianz, asseguradora oficial del Club, lideraran aquesta investigació de la mà d’Hexoskin, una start up canadenca especialitzada en la creació de roba intel·ligent que posa a l’abast del projecte unes samarretes dissenyades per recollir dades sobre el son mentre els pacients dormen. Aquestes peces de roba recullen la freqüència cardícaca, la respiratòria i els moviments i són les úniques que existeixen en el mercat clínicament validades per recollir aquests paràmetres. Els esportistes que participaran en l’estudi hauran de posar-se la samarreta tocant la seva pell durant dues o tres nits.

La investigació també servirà per testar la revolució que la roba intel·ligent pot suposar en les investigacions de l’àmbit de la salut i el benestar i, d’aquesta menera, el Barça ajudarà a perfeccionar aquesta samarreta intel·ligent.

La informació recopilada serà processada pels metges d’Adsalutem Institute, entitat catalana especialitzada en medicina del son, amb la qual el FC Barcelona va signar un acord el juny del 2018. El FC Barcelona els cedirà dades sobre rendiment i càrrega dels esportistes analitzats perquè les puguin creuar amb les obtingudes de la qualitat del seu son. Finalment, es redactarà un estudi amb les conclusions obtingudes. L’Adsalutem Institute compta amb el suport acadèmic de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) dins del marc del ‘Center for Studies of Sleep Medicine’, en què totes dues entitats col·laboren en l’àmbit científic i docent especialitzat en Medicina del Son.

Tecnologies connectades per millorar problemes de salut

El projecte parteix de la base que el son és essencial per a la salut i per al benestar, té un impacte important en el desenvolupament físic saludable, en la regulació emocional, en el rendiment cognitiu i en la qualitat de vida. És un pilar essencial de la nostra existència. A més, en els últims temps el son ha estat reconegut pels esportistes i pels investigadors com una de les claus del rendiment atlètic. L’evidència científica existent indica que el son és un important factor que cal considerar en l’àmbit de l’esport. Les tesis de treball d’Adsalutem Institute rauen en el convenciment que millorar el son i el benestar general dels esportistes millorarà el rendiment als terrenys de joc. Un camp d’investigació amb un llarg recorregut per endavant, considerat com un repte mèdic amb vista a la consecució de noves fites físiques i esportives. De fet, gràcies a aquesta samarreta intel·ligent es poden recollir també dades biomètriques que podrien ajudar a pal·liar malalties coronàries, així com les apnees.

Amb aquest nou projecte el Barça Innovation Hub posiciona un cop més el FC Barcelona com a laboratori internacional de referència, on s’acullen estudis i investigacions que poden donar fruit a noves troballes científiques, en aquest cas en l’àmbit de la salut i el benestar.

Declaracions de Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona

“Per al Barça Innovation Hub és un gran pas endavant engegar aquest projecte de la mà del Grup Allianz, un partner estratègic per a nosaltres i de gran prestigi internacional. El son i per extensió el bon descans són factors indispensables per garantir el benestar i bon rendiment dels nostres esportistes. A més, aquest projecte, que compta també amb la col·laboració d’Adsalutem Institute, té la voluntat de transcendir l’àmbit esportiu i arribar a la població en general, un objectiu intrínsec al Barça Innovation Hub i que respon al que representa ser ‘més que un club’ a nivell global”.

Declaracions de Jean-Marc Pailhol, cap de gestió i distribució de mercat global d’Allianz

"Com una de les asseguradores més importants del món amb més de 88 milions de clients a nivell global, la nostra feina és protegir els que assumeixen riscos. Per fer-ho, hem d’entendre el risc, ara i en el futur. Avui les noves tecnologies canvien ràpidament el món, com amb l’ús dels drons, els vehicles autònoms, les impressores 3D i els teixits intel·ligents. Per això volem socis curiosos i estem molt orgullosos de tenir del nostre costat el FC Barcelona i el Barça Innovation Hub".

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut