Fa 79 anys de l’afusellament de Josep Suñol

Fa 79 anys de l’afusellament de Josep Suñol

El FC Barcelona commemora l’Any Suñol amb una sèrie d’iniciatives dedicades a la figura de l’expresident

Avui fa 79 anys que va ser afusellat Josep Suñol i Garriga, 29è president de la història del FC Barcelona. Va accedir al càrrec el 27 de juliol del 1935, després de ser elegit en una assemblea de socis, i va estar al front de l’Entitat fins el 6 d’agost del 1936, dia en què va ser afusellat a la Sierra de Guadarrama (Madrid) per les tropes franquistes.

Suñol era aleshores parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les Corts espanyoles i president del Barça. Durant les primeres setmanes de la Guerra Civil ell estava de viatge pel front de Madrid, quan sense adonar-se’n el seu cotxe va entrar en una zona controlada per l’exèrcit franquista. Quan va ser identificat el van afusellar sense judici previ, igual que els seus acompanyants. Suñol, amant de l’esport i catalanista, va esdevenir així el president màrtir del FC Barcelona.

El Club commemora l’Any Suñol

El passat 22 de desembre del 2014 la Junta Directiva del Club, a proposta de l’Àrea Institucional, va decidir commemorar l’Any Suñol amb una sèrie d’iniciatives per retre-li homenatge. El tret de sortida va donar-se el mes de març, amb la inauguració al Museu del Barça d’un espai permanent dedicat a la seva figura, amb objectes i documents propietat del Museu, de l’arxiu familiar i de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Un dels actes més destacats va ser el canvi de nomenclatura de la Llotja Presidencial del Camp Nou, batejada el passat 9 de maig com a ‘Llotja President Suñol’. A la inauguració hi van acudir les màximes institucions del país, i es va descobrir l’obra de Viladecans ‘Eina’ (1973), una donació de Josep Suñol Soler, president de la Fundació Suñol.  

L’Any Suñol es va completar amb una conferència magistral titulada ‘Josep Suñol, una vida per a l’Esport i la Ciutadania’ a l’Auditori 1899. Oferta en ‘streaming’ per la pàgina web del Club, es va debatre sobre es va debatre sobre la seva figura i el període històric en relació amb el FC Barcelona i Catalunya.

Pel que fa la temporada 2015/16, a partir del mes de setembre el Barça organitzarà diverses exposicions itinerants en les diverses ciutats europees on el primer equip jugui la Lliga de Campions.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut