El Camp Nou serà el primer estadi a Europa amb cobertura 5G dedicada

El Camp Nou serà el primer estadi a Europa amb cobertura 5G dedicada

El president Josep Maria Bartomeu, el conseller delegat de GSMA John Hoffman i el president de Telefónica España, Emilio Gayo, presenten el projecte 5G Stadium al Mobile World Congress. Amb aquesta tecnologia, el Barça i Telefónica exploraran noves formes de transmetre l’esport amb continguts immersius que permetran gaudir d’un partit a casa com si fos al Camp Nou

La tecnologia 5G és un dels grans protagonistes de la present edició del Mobile World Congress (MWC), la fira de tecnologia de la comunicació mòbil més important del món, que se celebra des del 2006 a Barcelona i que durant aquests dies reuneix en el recinte de Fira Barcelona les principals empreses globals del sector. El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, ha assistit aquest dimarts al MWC per participar en la presentació del projecte 5G Stadium que s’emmarca dins de la iniciativa 5G Barcelona per consolidar Barcelona com el hub 5G de referència a Europa.

Bartomeu, juntament amb el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, i el president de Telefónica España, Emilio Gayo, acompanyats del director general de la Mobile World Capital, Carles Grau, han presentat avui el projecte de 5G Stadium desenvolupat pel FC Barcelona i Telefónica i que ha convertit el Camp Nou en el primer estadi de futbol a Europa amb cobertura estàndard 5G dedicada. L’acte s’ha celebrat en l’estand del Mobile World Capital i també hi han assistit els directius Javier Bordas, Dídac Lee, Marta Plana i l’assesora cultural de la Junta Directiva, Teresa Basilio.

Durant l’acte, Telefónica i el FC Barcelona han ensenyat al Mobile World Congress imatges en directe des del Camp Nou obtingudes amb la tecnologia 5G i que es poden observar a través d’unes ulleres de realitat virtual. A més, en un vídeo s’han pogut veure continguts exclusius de l’entrenament del primer equip des de la Ciutat Esportiva Joan Gamper, a més d’un tour virtual per l’Estadi amb l’objectiu de donar a conèixer com la tecnologia 5G revoluciona la manera de veure els continguts a la televisió.

El desplegament d’aquesta tecnologia tant a les grades com al terreny de joc, usant la banda comercial de Telefónica i amb una xarxa estàndard 3GPP d’Ericsson, permetrà explorar noves formes més immersives de gaudir dels esdeveniments esportius des de casa com si fos a l’estadi.

Càmeres 360º al Camp Nou

La col·locació de càmeres 360º en diferents llocs del Camp Nou sense necessitat de cable permetrà retransmetre una experiència immersiva a qualsevol espectador que sigui a casa. Amb unes ulleres de realitat virtual, l’espectador podrà veure el partit des de la Llotja, al costat de la porteria, a prop de les banquetes, o, en definitiva, escollir el punt de vista que vulgui en cada moment, veient i escoltant el partit com si fos al camp un cop aquesta tecnologia estigui en funcionament.

Els grans estadis de futbol s’estan convertint els últims anys en un lloc on les noves tecnologies juguen un paper clau en la captura i la retransmissió de les experiències esportives: cablecams, flycams, videodrons, cobertures mòbils reforçades i broadcasts de continguts exclusius són algunes de les innovacions que enriqueixen l’experiència de la televisió i que el 5G amplificarà gràcies a l’alta banda de pujada (uplink), una menor latència i l’Edge Computing, que permet al mateix temps col·locar càmeres de 360º sense necessitat de preocupar-se de les comunicacions cablejades.

La teconologia 5G facilita, a més, pujar fluxos de vídeo entre 30 Mbps i fins a 200 Mbps per les qualitats de 360º en 4K, mentre que un servidor de streaming col·locat a l’edge o al límit de la xarxa mòbil més proper als usuaris, aconsegueix que múltiples espectadors amb ulleres de 360º puguin submergir-se en la millor experiència que avui existeix per gaudir d’un espectacle esportiu des del seu dispositiu mòbil.

Declaracions de Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona

“Per al FC Barcelona és un gran orgull que el Camp Nou sigui el primer estadi de futbol a Europa amb cobertura 5G interna. El Camp Nou és l’estadi més gran d’Europa, que pot acollir més de 90.000 espectadors i que quan l’Espai Barça sigui una realitat tindrà capacitat per a 105.000. Gràcies a l’acord entre el FC Barcelona i GSMA, amb la participació de Telefónica, hem posat el Camp Nou com un laboratori d’innovació a disposició de la tecnologia més avançada en telefonia mòbil, el 5G”.

Declaracions d’Emilio Gayo, president de Telefónica Espanya

“A Telefónica estem convençuts que la connectivitat és l’oxigen del món digital en què estem immersos, i les noves capacitats de la xarxa 5G seran essencials en aquesta nova generació de serveis. Assistir en directe a un partit de futbol de primer nivell mundial és un privilegi que no tots poden gaudir, i aquest projecte ens permet somiar a oferir a tots els nostres clients la possibilitat de viure en primera línia esdeveniments esportius”.

Declaracions de John Hoffman, CEO de GSMA

“El pilot 5G Stadium-Realitat Immersiva en esports és una prova més que la indústria de la tecnologia s’està diversificant cap a nous sectors, i que cada vegada és més rellevant. Amb la realitat immersiva, les noves generacions experimentaran els esports de manera diferent i oferiran als aficionats dels esports un accés sense precedents, experimentant moments en poder customitzar les seves pròpies experiències des de qualsevol angle de 360º”.

Declaracions de Carlos Grau, CEO del Mobile World Capital Barcelona

“La tecnologia 5G ens permet posar a prova un entorn inigualable a nivell mundial com el que ofereix la ciutat de Barcelona. El hub tecnològic en què estem convertint Barcelona combina la tecnologia més avançada amb talent i innovació i és només una mostra de l’ampli recorregut que encara tenim per davant”.

 

Trobada de Bartomeu amb Mikitani i Piqué a l’estand de Rakuten

Després de l’acte amb GSMA i Telefónica, el president Bartomeu ha fet una visita institucional pel recinte del MWC i s’ha desplaçat a l’estand de Rakuten, patrocinador principal del Club. Allà el president ha mantingut una trobada informal amb el president de la companyia japonesa, Hiroshi Mikitani, i també amb el jugador blaugrana Gerard Piqué, que estava visitant l’espai de Rakuten al Mobile.

El president Bartomeu amb Hiroshi Mikitani, de Rakuten, i el jugador blaugrana Gerard Piqué - GERMAN PARGA
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut