Vuitanta anys de la mort de Josep Suñol

Vuitanta anys de la mort de Josep Suñol

El president del Barça Josep Suñol i Garriga va morir en circumstàncies tràgiques en els primers dies de la Guerra Civil espanyola

Josep Suñol i Garriga ha passat a la història del FC Barcelona com el 'president màrtir' a causa de la seva dramàtica mort quan exercia el càrrec, a la primeria de la Guerra Civil, afusellat per l'exèrcit franquista el 6 d’agost del 1936. Suñol havia estat una figura important a la societat catalana de l’època. Home d’una gran personalitat i dinamisme, es va guanyar el respecte de tothom amb les seves diverses activitats públiques. Dedicat professionalment al comerç del sucre, la seva vida mediàtica, força destacada, el va portar a un paper prominent dins dels àmbits del periodisme, la política i l’esport, sempre des d’una posició de doble compromís, primer amb la democràcia, el progrés i la defensa de la identitat catalana, però també amb l’esport, el civisme i la cultura. 'Esport i Ciutadania', tal i com deia el lema del seu setmanari 'La Rambla'.

President del Barça des del 2 d’agost del 1935, Josep Suñol va ser víctima de la infausta Guerra Civil espanyola. El 6 d'agost de 1936 el president blaugrana visitava les tropes republicanes prop de Madrid. Sense adonar-se'n, el seu cotxe va entrar en una zona controlada per l'exèrcit franquista a la Serra de Guadarrama. Suñol va ser detingut, i sense judici previ, ell i els seus acompanyants (el periodista Pere Ventura i Virgili, un tinent republicà i el xofer del vehicle) van ser afusellats allà mateix. La mort de Suñol, que no es va conèixer a Barcelona fins una setmana després, va causar una gran commoció en tots els àmbits de la societat.

Amb la dictadura franquista va caure sobre el record de Josep Suñol el silenci més absolut, i l’arribada de la democràcia a mitjans dels anys setanta no va suposar una recuperació immediata de la figura històrica del president assassinat. No va ser fins ben entrada la dècada dels noranta quan es va començar a reparar aquest greuge tan injustament perllongat en el temps, un procés que va culminar el 2015, quan el FC Barcelona va celebrar l’Any Suñol per tal d’honorar la memòria de Josep Suñol i Garriga.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut