FC Barcelona – València CF: Doble reacció i la lluita continua (4-2)

El Barça capgira el gol inicial dels valencians i s’assegura un triomf vital al Camp Nou per continuar en la disputa pel títol de Lliga gràcies al doblet de Messi i els gols de Suárez i André Gomes

El Barça continua de ple en la lluita pel títol de Lliga abans d’afrontar les últimes deu jornades de campionat. Els homes de Luis Enrique han superat una dura prova en la visita del València a l’Estadi amb una gran reacció. Els de Voro s’han avançat mitjançant Mangala –que acabaria expulsat–, i Suárez i Messi han capgirat el resultat. Munir l’ha tornat a igualar per als visitants al descans, però una gran segona part ha acabat amb el triomf culer gràcies a una altra diana de Messi i l’estrena com a golejador blaugrana d’André Gomes. El Barça es manté segon a la classificació a dos punts del líder abans de l’aturada per partits de seleccions.

El plantejament del València en arrencar el partit era de tu a tu. De tres davanters xes contra tres defenses culers, i amb Carlos Soler perseguint Sergio a tot arreu. Contra això, la sortida arribava per banda esquerra amb el desbordament d’Iniesta i Neymar. La pressió alta dels valencians obligava el Barça a moure’s ràpid i amb precisió. Així ha arribat la primera bona ocasió, que no ha pogut convertir Suárez davant de Diego Alves. La possessió es repartia inicialment, però a poc a poc queia als peus dels blaugranes. El trident ha fabricat l’oportunitat més clara, però ningú no ha encertat a l’àrea petita.

El Barça hi havia posat les ocasions, però les contres del València encenien les alarmes. Soler ha posat a prova els reflexos de Ter Stegen (minut 19), i l’amenaça s’ha convertit en gol. A la sortida d’un córner, Mangala ha rematat de cap per inaugurar el marcador (minut 29). El 0-1 ha estat un gerro d’aigua freda, però el Barça no s’ha desviat de la seva idea inicial i només ha trigat cinc minuts a reaccionar. Ho ha fet en una acció de murri, en què Neymar ha tret ràpid un servei de banda buscant Suárez a l’espai. I l’uruguaià, en aquestes situacions, no falla. Ha creuat fora de l’abast de Diego Alves per igualar les forces.

Intercanvi molt mogut...

Amb l’1-1 i un quart d’hora per endavant, el partit ha entrat en una nova fase. El València ha tornat a pressionar, i el Barça ha hagut d’arriscar de nou. Ha buscat el trident atacant, i Suárez ha forçat el penal i l’expulsió de Mangala. Messi, davant del millor aturador de penals de la Lliga, no ha fallat des dels 11 metres. La reacció s’havia completat, però el València, amb deu jugadors, no hi ha renunciat. A la contra, com havia creat més perill, Munir –cedit pel Barça– ha definit una assistència de Gayà per tornar a empatar, disculpant-se amb el Camp Nou, just abans del descans.

... I Messi hi posa el seny

El partit tornava a començar amb l’inici del segon temps. El conjunt de Voro ha reestructurat la seva defensa amb l’entrada d’Abdennour. També ha fet un pas enrere, i el Barça ha assumit tota la responsabilitat futbolística. Tant en estàtic com en transició s’ha vist una bona versió blaugrana. Alves ha evitat el gol de Neymar després d’una assistència de Messi, i l’argentí ha acabat posant la rúbrica al domini culer. Al contrari de com ho acostuma a fer, s’ha perfilat amb l’esquerra i ha marcat amb la dreta. El seu 25è gol a la Lliga –pitxitxi per davant de Suárez (22)– tornava la lògica al marcador, i el Barça s’hi ha sentit més còmode. Ha seguit prenent els mateixos riscos, però ha mantingut a ratlla les contres valencianistes.

La defensa culer no ha donat opció als davanters xes, mentre que, a l’altra porteria, Suárez, Iniesta i Neymar Jr fregaven el quart gol del Barça. El brasiler ha estat a punt d’emular el seu golàs de falta contra el PSG, però la pilota ha picat amb la creueta. Entremig, el Camp Nou ha pogut ovacionar Sergi Roberto, l’executor de la remuntada històrica a la Lliga de Campions, quan ha entrat al terreny de joc. L’ímpetu valencià ja no ha tingut més forces davant d’un Barça concentrat i ordenat. El quart gol es feia esperar, però una cavalcada de Neymar per la banda ha acabat amb la precisa estrena golejadora d’André Gomes. Era el minut 89, i el 4-2 confirmava definitivament que els tres punts es quedaven a l’Estadi abans de l’aturada per compromisos internacionals. En tornar, la lluita per la Lliga continuarà molt viva.