A la setena, Xavi dirigirà un Clàssic a l'Spotify Camp Nou

A la setena, Xavi dirigirà un Clàssic a l'Spotify Camp Nou

L'entrenador blaugrana ja ha viscut sis partits contra el Reial Madrid com a entrenador, però tots han estat lluny del feu barcelonista

L'Spotify Camp Nou ja està preparat per acollir el quart Clàssic d'aquesta temporada - el cinquè si comptem el de pretemporada -, però serà el primer que es jugui en territori blaugrana. També serà el primer com a local des de l'arribada de Xavi Hernández a la banqueta blaugrana, 498 dies després del seu nomenament.

Xavi s'estrena en un Clàssic com a local

No només això, sinó que es tracta del setè Clàssic del de Terrassa com a entrenador culer i serà el primer que visqui des de l'Spotify Camp Nou. Fins ara, n'ha dirigit dos de lliga al Santiago Bernabéu (0-4 de la passada temporada i 3-1 d'aquesta), un de Copa al mateix estadi (el 0-1 de fa un parell de setmanes), dos de la Supercopa d'Espanya que es van disputar a l'Aràbia Saudita (les semifinals de fa dues edicions que va guanyar el Madrid a la pròrroga i la final que els blaugrana van endur-se al gener) i l'amistòs a Las Vegas que va acabar amb 0-1 i gol de Raphinha.

Aquest fet, el d'entrenar un primer Clàssic com a local a la setena vegada és totalment insòlit, i Xavi serà el primer entrenador de la història, tant del Barça com del Reial Madrid, en viure-ho. En tot cas, totes aquestes dades són anecdòtiques, i l'única idea que passa pel cap de Xavi és la de guanyar el màxim rival i entrar a la llista dels entrenadors blaugrana que han debutat en un Clàssic en camp propi amb victòria.

Els Jack; Greenwell i Domby, van obrir el camí

Una llista que actualment compta amb un total de 27 integrants, onze més que els que formen la contrària, la d'aquells que van perdre o empatar. D'aquests 27, el primer en ordre cronològic és Jack Greenwell, que la temporada 1915/16 va guanyar per 2-1 l'anada d'unes semifinals de Copa que tot i jugar-se a Barcelona ho va fer al Camp del carrer Muntaner, que era la casa de l'Espanyol.

helenio herrera

En la dècada següent, només Jack Domby figura en aquesta llista (1925/26), mentre que en la dels 30 hi apareix l'hongarès Ferenc Plattko (amb una maneta per 5-0 el curs 1934/35). Ja als anys 40, Josep Planas (1940/41), Josep Samitier (amb un altre 5-0 el 1944/45) i Enrique Fernández (1947/48) també van sortir victoriosos del primer Clàssic com a locals.

Debuts a casa amb golejada

Tres entrenadors més ho van fer a la dècada posterior. La 1950/51, Ferdinand Daucik va celebrar un 7-2 pels blaugrana, mentre que la 1956/57, amb Domingo Balmanya a la banqueta la victòria va ser per la mínima i després amb Helenio Herrera (1958/59) els culers van golejar 4-0. Passant als 60, la dècada comença amb un 2-1 a la tornada dels vuitens de la Copa d'Europa, amb Ljubiša Broćić d'entrenador, que va suposar la primera eliminació europea dels blancs, que havien guanyat les cinc primeres edicions.

Golejades-CAT

Amb el mateix resultat, però en lliga, una llegenda com Ladislau Kubala (1961/62) i l'argentí Roque Olsen (1965/66) també es van desfer dels blancs, i per 1-0 ho va aconseguir Josep Seguer a la 1969/70. Idèntic marcador, el d'1-0, amb el qual el neerlandès Rinus Michels (1971/72) va superar el Madrid de Miguel Muñoz.

Cruyff no va fallar en el primer

Tres entrenadors europeus van ser els següents, començant per l'alemany Hennes Weisweiler (1975/76), seguint pel francès Lucien Müller (1978/79) i seguint pel polonès Udo Lattek (1981/82), abans que un argentí com César Luis Menotti (1982/83). Seguint als anys 80, Terry Venables (1984/85), Luis Aragonés (1987/88) i el llegendari Johan Cruyff (1988/89) van vencer el seu primer Clàssic de locals.

cruyff rexach

Arribats a finals del segle XX, la temporada 1996/97 ens va deixar un 3-2 blaugrana a la Copa amb un Ronaldo Nazario marcant i un Bobby Robson dirigint des de la banqueta, una temporada abans que Louis Van Gaal s'emportès l'anada de la Supercopa. Els cinc que queden ja són del segle XXI, tot i que no tots els tècnics que han passat per la banqueta blaugrana han arribat a viure un Clàssic com a locals, com va ser el cas de Quique Setién.

Xavi vol ser al costat dels Guardiola o Luis Enrique

Dels que sí que ho van fer i van guanyar, Llorenç Serra Ferrer ho va aconseguir primer (2000/01) i el següent ja va ser Pep Guardiola (2008/09), en aquell Clàssic que va deixar la cuixa de Fabio Cannavaro gravada al pal. Després, Tito Vilanova, el Tata Martino i Luis Enrique Martínez tanquen una llista que Xavi Hernández vol que tingui el seu nom a partir de diumenge.

Resultats-CAT

Per contra, no vol que se l'afegeixi al costat de Romà Forns, James Bellamy, Patrick O'Connell, Ramon Guzmán, Juan José Nogués, Sandro Puppo, Josep Gonzalvo II, César Rodríguez, Vicenç Sasot, Salvador Artigas, Vic Buckingham, Quimet Rifé, Carles Rexach, Frank Rijkaard, Jordi Roura, Ernesto Valverde i Ronald Koeman, que no van poder-li regalar a la parròquia blaugrana un triomf en el seu primer Clàssic a casa.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut