Cinc coses que cal saber de l’Osasuna-Barça

Repassem allò més important abans del partit d’aquest diumenge

Els de Xavi Hernández buscaran tornar al camí de la victòria en el partit d’aquest diumenge a les 16:15 hores a El Sadar, corresponent a la dissetena jornada de Lliga. Repassem algunes curiositats, dades i anècdotes abans del matx:

El Sadar, un camp difícil

Tot i les diferències històriques a la classificació de la competició domèstica, el Barça només ha estat capaç de guanyar a El Sadar en 15 de les 39 ocasions que ha visitat el feu ‘rojillo’. En les últimes 12 visites blaugranes, el Barça ha aconseguit la victòria en cinc ocasions, empatant cinc vegades i perdent dos partits. Ara bé, aquesta és una estadística molt favorable als blaugranes si la comparem amb la ratxa de sis victòries consecutives contra el  Barça que va aconseguir Osasuna com a local entre els anys 1961 i 1984. Osasuna com a local sempre ha estat un rival molt difícil.

El viatge més dur a Pamplona

Ara fa gairebé 11 anys, l’equip aleshores dirigit per Pep Guardiola va viure un dels viatges més rocambolescos que es recorden. Durant aquells dies, va tenir lloc una vaga de controladors aeris que va condicionar enormement el  desplaçament blaugrana, ja que l’equip del santpedorenc acostumava a viatjar en avió el mateix dia de partit. En no poder viatjar en avió, el club blaugrana va demanar l’aplaçament del partit i la RFEF va acceptar traslladar-lo a diumenge a les 17:00 hores.

Davant d’aquesta situació, l’equip local, que no estava d’acord amb l’aplaçament del partit, va amenaçar amb no presentar-se i la federació va tirar enrere la decisió. Això va provocar que el Barça sortís a corre-cuita i agafés un AVE fins a Saragossa a les 16:00 hores des d’on, passades les 18:00 hores, van pujar a un autocar que els va transportar fins El Sadar. L’equip va arribar un parell de minuts després de l’hora prevista per l’inici del partit, que va acabar començant a les 20:50. Tot i l’embolic, els de Guardiola acabarien guanyant el partit per 0-3 amb dos gols de Messi i un altre de Pedro.

El rival preferit de Roberto Torres

El Navarrès, que empata al capdavant de la classificació de golejadors dels rojillos amb Kike García, Chimy Ávila i David García, tots quatre amb dos gols, juga aquest diumenge contra el seu rival preferit. El migcampista de 32 anys li ha marcat quatre gols en vuit partits al Barça, més que contra qualsevol altre equip a la Lliga. A més a més, també és l’únic equip de la Lliga contra el qual ha marcat un doblet. El segon capità dels navarresos sempre sembla especialment motivat en els partits contra el Barça.

Precedents favorables

Més enllà de les dificultats històriques a Pamplona, els precedents són favorables a l’equip de Xavi Hernández. El Barça només ha perdut un partit dels últims 10 contra Osasuna a la Lliga -el juliol del 2020 al Camp Nou (1-2)-, n’ha guanyat set i n’ha empatat dos. A més a més, els blaugrana han deixat la seva porteria a zero en cinc dels últims cinc enfrontaments contra els navarresos i no perd al seu camp des del febrer del 2012, on va caure per 3-2. D’altra banda, Xavi, que dirigirà el seu primer partit contra els rojillos, només va perdre un cop contra ells al llarg de la seva carrera com a futbolista.

Un escenari molt especial per a algú

Tot i que sempre ha estat un estadi difícil per a qualsevol rival, El Sadar també és un escenari de grans records per al barcelonisme. Sobretot per Ansu Fati, ja que allà és on va marcar el seu primer gol com a professional, convertint-se en el golejador més jove de la història del Barça a la Lliga amb només 16 anys i 304 dies. Ho va fer sortint al descans d’un partit que es perdia 1-0 a la mitja part i només va trigar cinc minuts a fer el gol de l’empat. D’aquesta manera, també es va convertir en el tercer golejador més jove de la història de la Lliga.