Xavi, l’amo dels derbis

El terrassenc és el futbolista de la història que ha disputat més partits entre Barça i Espanyol

23 anys després del seu primer derbi com a jugador i sis anys després de l’últim, Xavi Hernández s’estrenarà aquest dissabte com a entrenador del Barça en un nou partit contra l’Espanyol. El de Terrassa té molt bon record dels seus partits contra el rival barceloní, sent l’equip contra el qual ha fet més gols (6) i al qual ha guanyat més partits (25). A més a més, Xavi és el futbolista de la història que ha disputat més derbis de Barcelona.

Més de 16 anys de derbis

El 25 d’octubre de 1998, Xavi disputava el seu primer derbi com a professional després de nombrosos enfrontaments contra l’Espanyol com a jugador del planter. El terrassenc debutava com a titular a l’Estadi Olímpic Lluís Companys sota les ordres de Louis Van Gaal en un partit que va acabar amb victòria pel Barça (1-2), amb gols de Kluivert i Giovanni

ES CAT-AFCB-3-FF-09767-6324
El primer partit de Xavi contra l'Espanyol va ser el 25 d'octubre de 1998

Després d’aquell primer derbi, Xavi va acumular més bons records contra els “periquitos”. El terrassenc va aconseguir 25 victòries, 9 empats i només un parell de derrotes en un total de 36 derbis. El rival barceloní és l’equip contra el qual va aconseguir més triomfs com a futbolista, seguit de l’Athletic Club, amb 23, i el Sevilla, amb 20.

Tot i que la gran part dels derbis van tenir lloc a la Lliga, Xavi també va disputar eliminatòries de Copa contra l’Espanyol, totes elles amb resultat favorable al Barça. La temporada 00/01, l’equip entrenat per Serra Ferrer aconseguia la victòria (1-2) als quarts de final de la Copa del Rei en una eliminatòria a partit únic. La temporada del primer triplet de Xavi, la 08/09, també va aconseguir eliminar els “periquitos” amb una victòria al Camp Nou (3-2) després d’un partit d’anada sense gols a l’Estadi Olímpic.

El rival preferit de Xavi

A més a més, tot i no ser la seva tasca principal al camp, Xavi va acumular fins a 6 gols contra l’Espanyol, tots ells amb entrenadors diferents (Serra Ferrer, Carles Rexach, Radomir Antic, Frank Rijkaard, Pep Guardiola y Tito Vilanova). D’aquesta manera, el rival ciutadà és l’equip més golejat pel terrassenc al llarg de la seva carrera futbolística, amb 5 gols a la Lliga i un més a la Supercopa d’Espanya. Aquest últim va ser decisiu per a la consecució del títol l’any 2006, ja que avançava el Barça en el marcador al minut 3 de partit i encarrilava la victòria (0-3) després del triomf al partit d’anada (0-1) amb gol de Giuly

L’últim derbi, el seu partit 500

35 partits després, l’ara entrenador del primer equip blaugrana jugava el seu darrer derbi barceloní l’abril del 2015. L’aleshores entrenador del primer equip, Luis Enrique, feia entrar el capità del Barça al minut 88 en substitució d’Andrés Iniesta, fent així que arribés als 500 partits com a professional a la Primera Divisió espanyola. El partit va acabar amb victòria blaugrana (0-2), amb gols de Neymar i Messi.

2015-04-25 ESPANYOL-BARCELONA 32
Xavi substitueix Iniesta al minut 88 per disputar el seu últim derbi (0-2). També seria el seu partit 500 a la Lliga.

Cal destacar també l’últim derbi de Xavi al Camp Nou, en què va ser titular, va disputar els 90 minuts i va repartir una assistència en la contundent victòria blaugrana (5-1). Set anys després, Xavi tornarà a disputar un derbi al Camp Nou, aquest cop com a entrenador.