Xavi, del planter a la banqueta del primer equip

Xavi, del planter a la banqueta del primer equip

L’exitós migcampista blaugrana se suma a una reduïda llista de personalitats que han passat per les categories inferiors culers i posteriorment van seure a la banqueta

L’ascendència de jugadors de La Masia també arriba a la banqueta blaugrana. Amb Xavi Hernández s’eleven a sis els entrenadors del FC Barcelona que han sigut futbolistes de les categories inferiors del Club. 

Figures que han mamat barcelonisme des del bressol. Figures que han transmès des de l’àrea tècnica els valors i el joc culers al terreny de joc. Perquè han tingut el bagatge de la seva experiència com a jugadors del planter.  

Un elenc reduït i selecte de nou blaugranes que destaca entre els 122 anys d’història del Barça. Un grup llegendari que ha tingut per bandera l’estil blaugrana. Un seguit d’exjugadors de La Masia que desprenen sentiment culer. 

Ramon Llorens (1950)

Potser menys conegut, però no menys important. Perquè Ramon Llorens va dedicar tota la seva vida al servei del FC Barcelona. No només va obrir aquesta selecta llista de tècnics; entrenant de manera efímera el primer equip l’any 1950. També va ser porter del Barça Amateur i del primer equip blaugrana, així com va ser un autèntic forjador de talents culers, com Biosca i Manchón. 

Els següents noms en aparèixer en aquesta distingida llista serien els de Josep Seguer (1969-1970) i Paco Rodri (1974). Però amb minúscula, ja que el pas d'aquests dos canterans blaugranes per la banqueta va ser passatger. La pedra angular del Barça de les Cinc Copes va ser un tècnic interí, substitut de Salvador Artigas. Per la seva part, el central titular d'Helenio Herrera va ser el segon entrenador del primer equip barcelonista a les etapes de Buckingham, Michels, Hennes Weisweiler i Laureano Ruiz. No va ser mai primer entrenador, però en algun partit puntual va dirigir l’equip. 

Joaquim Rifé (1979-1980)

Al Comtal durant un any i amb 562 partits en les seves botes blaugranes, el seu següent pas al Barça va ser al quadre tècnic. I, posteriorment, la seva batuta com a entrenador arribaria a finals de la temporada 1978/79; quan es va fer càrrec de l’equip formant un tàndem amb Torres. Va tenir com a èxit més destacat la consecució de la Recopa de Basilea.

RIFÉ

Carles Rexach (2001-2002)

El seu currículum en les categories inferiors el formen el FC Barcelona Infantil (1959-1962), el FC Barcelona Juvenil (1962-1965) i el Comtal (1965-1967). El següent capítol de tota una vida esportiva al Barça del noi de Pedralbes va ser l’extensa etapa en l’equip tècnic barcelonista. Sens dubte, la més exitosa la del Dream Team, 1988-1996, amb Johan Cruyff; una època daurada com a segon entrenador blaugrana. Però també va ser el segon de Luis Aragonés (1987/88) i, finalment, va exercir de primer entrenador la temporada 2001/02, en una època ben complicada per al FC Barcelona

REXACH

Josep Guardiola (2008-2012)

L’èxit copa les pàgines blaugranes de Pep Guardiola. Un mite del barcelonisme que després de passar per totes les categories inferiors del Barça, va debutar amb el primer equip a la temporada 1990/91. Una primera etapa blaugrana que el va catapultar a ser l’eix de l’equip de Johan Cruyff, del Dream Team. 

El de Santpedor tornaria a escriure el seu nom en lletres d’or. Aquesta vegada com a entrenador. El quinzè tècnic català de la història del Club va arribar al primer equip amb la missió de fer oblidar dos anys sense títols. Una paraula que es repetiria successivament en el currículum de Guardiola com a entrenador culer. 
 
Dirigint el Barça des de l’àrea tècnica, va impregnar la història blaugrana d’un joc excels i de títols. Un vendaval ofensiu a través de la possessió i associacions que va aportar catorze títols al Museu del Club. Un rècord material i sensorial que encara perdura en l’imaginari barcelonista.  

Tito Vilanova (2012-2013)

Tito Vilanova va construir una vida lligada al Barça. Va començar el lligam amb el Club quan tenia 15 anys i va passar les proves per incorporar-se a l’equip juvenil blaugrana la temporada 1984/85, procedent de la UE Figueres. Amb 16 anys acabats de complir va trepitjar La Masia per primer cop i allà va viure com a resident fins al 30 de juny del 1989. 
 
Uns anys on va forjar l’amistat amb Guardiola, Jordi Roura i Aureli Altimira, amb qui compartiria èxits i alegries com a entrenadors al Barça. En un gran salt en el temps, el curs 2008/09, arrancaria una etapa d’ensomni. Perquè el tàndem Guardiola-Tito va alçar un total de catorze títols en quatre anys. Aquell equip va entrar en els annals de la història del futbol mundial l’any 2009 amb la consecució dels sis títols en joc. 

Però el seu llegat ple de confeti va continuar. El 27 d’abril del 2012 va ser nomenat nou entrenador del FC Barcelona per a la temporada següent. Inoblidable, ja que va ser la Lliga dels 100 punts. La màxima puntuació de la història aconseguida pel FC Barcelona. On també apareix el nom de Jordi Roura (2013). Perquè traslladaria els seus anys d’amistat amb Tito Vilanova de La Masia a la banqueta barcelonista. On va ser el segon entrenador i substitut de Tito en aquella fascinant Lliga d'una puntuació excelsa.

També hi ha el cas efímer de Sergi Barjuan (2021). La seva trajectòria llegendària blaugrana es va iniciar en el juvenil blaugrana i va progressar fins a arribar al primer equip. Lateral esquerre durant nou campanyes (1993-2002) la seva etapa com a tècnic culer ha finalitzat amb l’arribada de Xavi. 

Així doncs, és el torn de Xavi Hernández. No només ha mamat barcelonisme des del bressol, va aterrar al futbol base blaugrana el curs 1991/92. També ha après dels tres darrers tècnics d’aquest grup d’entrenadors selecte del qual, ara, ja en forma part. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut