Els Barça-Elx, en cinc detalls històrics

Els Barça-Elx, en cinc detalls històrics

Recull de dades i curiositats dels enfrontaments entre el conjunt català i l’alacantí, que fa 25 anys que no succeïen

No són majoria els aficionats blaugrana que poden recordar els duels entre el FC Barcelona i l’Elx, un rival que acostumava a anar-li bé al Barça i que aquesta temporada ha retornat a Primera Divisió. A continuació repassem cinc aspectes històrics a tenir en compte:

1- 25 anys després

Barça i Elx s’enfrontaran 25 anys després. El conjunt alacantí va baixar de Primera Divisió el curs 1988/89 i, en els dos partits que va jugar contra el Barça aquella temporada, ho va fer com a cuer de la Lliga. En el seu retorn a la màxima categoria, visita el Camp Nou en catorzena posició i a dos punts del descens.

2- Historial positiu

Des de la primera experiència de l’Elx a Primera (59-60), ambdós clubs s’han vist les cares en 38 ocasions. El balanç és d’allò més positiu: 19 victòries, 11 empats i 8 derrotes. La darrera desfeta davant els valencians va ser el curs 1974/75 (1-0). A la Copa, el Barça va superar les dues eliminatòries en què s’han enfrontat: vuitens del curs 1962/63 i quarts del 1965/66.

3- Intractables a casa

L’Elx no ha guanyat mai al Camp Nou, on hi ha hagut 12 victòries i 7 empats blaugrana. El darrer matx va ser el 12 de febrer de 1989, amb gols de Bakero i Amor (2-0), i amb un entrenador molt especial a la banqueta visitant...

4- El míster Kubala   

En la darrera visita de l’Elx a l’estadi blaugrana, l’entrenador que va asseure’s a la banqueta visitant va ser ni més ni menys que Ladislau Kubala. A la banca local hi havia Johan Cruyff. L’històric futbolista hongarès  va ser un dels quatre tècnics que va tenir aquell curs el conjunt valencià. El va dirigir en 16 partits (entre la jornada 11 i la 26). 

5- De César fins a Botía i Lombán

Un total de 14 futbolistes han defensat les samarretes tant del FC Barcelona com de l’Elx a Primera Divisió. El primer a fer-ho va ser el golejador César Rodríguez, qui, després de jugar al Barça entre les temporades 1942/43 i 1954/55, va militar a Primera amb l’Elx el curs 1959/60. El mateix camí el van seguir blaugranes com Eulogio Martínez, Joan Antoni Celdrán o Ramon Alfonseda. El trajecte Elx-Barcelona el van fer altres futbolistes de bon record per al barcelonisme com Cayetano Ré, Marcial, Asensi o Heredia. Actualment, la plantilla alacantina té dos exblaugranes: els centrals Botía i Lombán. Aquest últim no va arribar a debutar al primer equip blaugrana, però va militar el curs passat al Barça B.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut