49 anys de la primera final femenina a Catalunya

Va ser en el marc de la Copa Pernod en un partit davant de més de 30.000 espectadors al Camp Nou i en el qual va guanyar l'Espanyol a l’equip blaugrana

El 25 de desembre del 1970, gràcies a una iniciativa de la jugadora Imma Cabecerán, es va disputar al Camp Nou el primer partit del Barça femení, amb la UE Centelles com a rival. L’entrenador va ser el llegendari exporter blaugrana Antoni Ramallets, que ocuparia el càrrec durant més d’un any. Tanmateix, aquell equip de noies barcelonistes, que no estava reconegut oficialment pel Club, no va poder lluir la samarreta blaugrana ni utilitzar el nom de FC Barcelona. L’equip que va jugar aquell dia de Nadal es va anomenar Selecció Ciutat de Barcelona i anava amb samarreta blanca, pantaló blau i mitges blaugrana.

Al febrer del 1971 la Selecció Ciutat de Barcelona va canviar el seu nom pel de Penya Femenina Barcelonista, i va rebre suport material i econòmic per part del FC Barcelona, encara que va continuar sense dependre orgànicament del Club.

Pocs dies després, gràcies al patrocini de la marca comercial d'aperitius Pernod i l'emissora Ràdio Rellotge de Ràdio Espanya, es va organitzar el primer torneig quadrangular de Catalunya Copa Pernod amb la participació dels quatre equips més representatius: la Penya Femenina Barcelonista, el RCD Espanyol, l'Atlètic Sabadell i la UE Sant Andreu.

El 21 de març es van jugar les semifinals a l’estadi espanyolista de Sarrià en partits de seixanta minuts. Primerament es van enfrontar els equips de l'Espanyol i el Sabadell, en què van guanyar les amfitriones per 2 a 1, i tot seguit la Penya Femenina Barcelonista es va imposar al Sant Andreu per 1-0.

Una setmana després, el matí del diumenge 28 de març, al Camp Nou i davant de més de 30.000 espectadors, es va disputar primer el partit per al tercer i quart lloc, amb victòria del Sant Andreu per 2-1 sobre el Sabadell. Posteriorment es va jugar la final, que va guanyar l'Espanyol a l’equip blaugrana també per 2-1. La Penya Femenina Barcelonista va presentar aquestes jugadores en l'alineació: Llansà, Trullas, Ros, Merche, Marisa, Blanca, Cárdenas, Lolita, Inmaculada, Gasull, (Lluïsa) i Estivill (Curta). Cárdenas va avançar les blaugranes als tres minuts, però l’espanyolista Encarna va donar la volta al marcador amb sengles gols en els minuts 14 i 55.