Els últims ascensos del Barça B, una font d’inspiració

Els últims ascensos del Barça B, una font d’inspiració

Durant tota la història, el filial blaugrana ha aconseguit pujar fins a sis vegades a la Segona Divisió

El Barça B és a només un partit de tornar a fer història. Contra el Sabadell, els homes de Francesc Xavier Garcia Pimienta tenen l’oportunitat de tornar, dues temporades després, a Segona Divisió. I és que no és la primera vegada que el filial es troba davant d’aquesta oportunitat històrica, ja que, amb anterioritat, els blaugrana acumulen un total de sis ascensos a la categoria de plata.

Durant els últims anys hi ha hagut diferents sistemes per pujar. I el Barça B també acumula experiències de tots colors. Des de l’ascens directe després d’haver-se proclamat campió de la seva Lliga, passant per ser el guanyador d’una lligueta entre els quatre primers a doble partit o, com es fa ara, aconseguint superar un play-off.

De fet, el Barça B fins i tot té en el seu palmarès un ascens administratiu, el que data de la temporada 1990-91, quan el filial va acabar segon de la lligueta, insuficient esportivament per pujar, tot i que, finalment, el descens de l’Oriola als despatxos va acabar atorgant-li una plaça.

Els primers ascensos

Només dues vegades en 50 anys, el Barça B ha pogut pujar a Segona de manera directa. La primera va ser la temporada 1973-74, després de proclamar-se campió del grup 3 de Tercera –llavors encara no hi havia la Segona B. La següent, i última, el curs 1981-82 i com a campió del grup 1 de Segona B.

Una imatge de la temporada 81-82 | Horacio Seguí
Una imatge de la temporada 81/82 | Horacio Seguí

Des de llavors, el filial sempre ha hagut de superar uns partits més a banda dels de la Lliga regular. A través d’una lligueta entre els quatre primers, i a banda de l’administratiu del 1990-91, hi ha l’ascens de la temporada 1997-98. Com a campió del seu grup, el 3, el Barça B es va jugar l’ascens contra el Reial Madrid B, el Cadis i la Cultural Lleonesa. Després de quatre victòries, un empat i una derrota, el filial de Puyol, Gabri, Xavi o Jofre Mateu va aconseguir pujar a Segona.

Xavi Hernández, en un partit de la lligueta de promoció d'ascens de la temporada 1997-1998
Xavi Hernández, en un partit de la lligueta de promoció d'ascens de la temporada 1997/98

2010 i 2017 com a referència

Tot i que també es van disputar les lliguetes d’ascens de les temporada 2001-02 i 2002-03, no va ser fins l’any 2010, després de deu temporades a Segona B i una a Tercera, quan el Barça B va tornar a pujar a la categoria de plata del futbol espanyol.

Aquest cop, mitjançant ja el sistema de play-off entre els quatre primers classificats dels quatre grups. En aquella temporada 2009-10, i com a campió del grup 3, el Barça B de Luis Enrique Martínez va tenir una primera oportunitat de pujar en l’eliminatòria de campions contra el Poli Ejido. Els empats per 3-3 i 1-1 van classificar els andalusos, mentre que els catalans, amb jugadors com Bartra, Sergi Roberto, Sergi Gómez, Muniesa o Nolito, van haver de seguir el seu camí dues rondes més: contra el Jaén, primer (0-0; 3-0), i contra el Sant Andreu, a la final (1-0; 0-0).

No va ser l’últim, perquè encara molt present en el record hi ha el de la temporada 2016-17, amb Gerard López com a tècnic i jugadors com Carles Aleñá o Cucurella. En aquella ocasió, el Barça B també va ser campió i, com l’any 2010, també va caure en l’eliminatòria de campions, aquest cop contra la Cultural Lleonesa (0-2; 2-1). L’ascens, doncs, es va aconseguir després de superar el Cartagena (1-2; 0-1) i el Racing de Santander (1-4; 0-0) en una de les últimes grans festes que va viure el Miniestadi.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut