Així s’exercita el Barça B i el Futbol 11 Formatiu durant el confinament

Així s’exercita el Barça B i el Futbol 11 Formatiu durant el confinament

Arran de les mesures preventives pel Covid19, el filial blaugrana i els diferents equips del Futbol 11 Formatiu treballen des de casa amb un pla individualitzat preparat pels preparadors físics de cada equip

Silenci. Silenci. I més silenci. Això és el que s’ha apoderat de la Ciutat Esportiva Joan Gamper des que es van tancar les portes arran de la suspensió d’entrenaments i de la competició per la crisi del coronavirus. També el silenci s’ha apoderat de La Masia, tancada sense cap dels residents, confinats cadascú amb les seves respectives famílies.

Acostumats a un moviment permanent, les instal·lacions del FC Barcelona s’han quedat sense esportistes, obligats a continuar amb la preparació física als seus domicilis. El Barça B, que just s’havia col·locat segon en la classificació del Grup 3 de la Segona Divisió B després de l’excel·lent remuntada davant el Llagostera en l’últim partit a l’Estadi Johan Cruyff (3-2), ha vist aturada la seva activitat física com la resta dels equips i ha hagut d’adaptar la preparació.

En aquest sentit, des del departament de rendiment a través dels preparadors físics del Barça B, Marc Guitart i Dani Romero, i la resta de l’staff, els jugadors reben unes rutines de força i metabòliques que han de realitzar als seus domicilis. L’objectiu és intentar que la forma física disminueixi el menys possible tot i els condicionants negatius que hi ha actualment.

Els jugadors es veuen obligats a no sortir de casa per les mesures de confinament i la majoria d’ells viuen en pisos normals. Partint de la base que entrenar un jugador professional en un pis és impossible, des de l’staff tècnic s’intenten optimitzar al màxim tots els recursos en els dos tipus d’exercicis esmentats anteriorment.

Pel que fa a l’enviament de rutines, la de força està orientada a mantenir el to muscular i a la prevenció de lesions, mentre que la metabòlica està centrada en intentar mantenir els llindars de resistència als que estaven abans de l’aturada obligada. Els futbolistes disposen de materials recomanats pel departament de rendiment per poder realitzar exercicis de força com ara gomes elàstiques, cintes TRX i superfícies inestables, entre d’altres.

WhatsApp Image 2020-03-17 at 14.30.45 (1)

És evident que quan més condicionats estiguin els jugadors a estar tancats a casa menys individual pot ser la rutina metabòlica, però s’intenta que les preventives i les de força siguin completament individuals com ho són sempre. És una rutina que els jugadors segueixen durant el període competitiu, tot i que ara són diferents.

Des del departament de rendiment, no només es fa un enviament de les rutines d’entrenament sinó que també es realitza un feedback personalitzat per tal d’analitzar i controlar el rendiment. També des del servei mèdic s’atén a qualsevol jugador que ho necessiti. En aquest sentit, els fisioterapeutes tenen un feedback diari per analitzar possibles molèsties o sobrecàrregues que poden provocar aquest tipus de sessions.

Los jugadores reciben unas rutinas de fuerza y metabólicas que deben realizar en sus domicilios. El objetivo es intentar que la forma física disminuya lo menos posible a pesar de los condicionantes negativos que hay actualmente

Pel que fa als jugadors lesionats, com ara Ferran Sarsanedas, Kike Saverio i Hiroki Abe, tots tres realitzen sessions individualitzades per videotrucada a través dels readaptadors i els fisioterapeutes de l’equip, i un cop acabada la sessió monitoritzen els resultats.

A nivell mèdic, l’staff es reuneix cada 2-3 dies telemàticament a través d’una videotrucada amb els preparadors físics, els metges, els fisioterapeutes i l’entrenador. Són trobades amb el departament mèdic i de rendiment per avaluar tots els treballs que s’estan duent a terme per tenir el màxim control i optimitzar tots els resultats.

Un dels reptes actuals és intentar mantenir les habilitats motrius dels jugadors, ja que no poden sortir a córrer. I això significa, no només aixecar pes, sinó també poder mantenir els canvis de direcció, una frenada o una acceleració.

Pel que fa a la possible tornada als entrenament és un fet que actualment no es pot planificar. No se sap quan es podrà tornar a competir i en el cas que es pugui, l’equip necessitarà uns processos mínims d’adaptació a la càrrega de la competició. És evident, doncs, que els jugadors necessitaran uns dies per no només recuperar la condició física, sinó també per evitar qualsevol tipus de lesió que pot generar el retorn a la competició.

I tot això acompanyat evidentment d’una bona nutrició. Des del departament nutricional s’envien unes pautes a cada futbolista amb recomanacions per seguir una bona dieta saludable i que enforteixi el sistema immunitari. I els jugadors se sotmeten també a un control de pes dos cops per setmana. En definitiva, tot una sèrie de controls i ajudes per intentar que el futbolista se senti atès de la millor manera per mantenir-los en la millor forma possible.

Pel que fa al Futbol 11 Formatiu des del Juvenil A a l’Infantil B, els equips tenen un programa individualitzat per fer-lo a casa en funció del material que disposa cada jugador. En el cas del Juvenil A, el preparador físic, Andrés Martín, en fa el seguiment diari i segueix els mateixos procediments que els futbolistes del Barça B.

mini_2020-03-12_ENTRENAMENTFCBjuvenilA04

Als Cadets i als l’Infantils, els preparadors físics corresponents s’encarreguen d’anar fent el seguiment, parlant cada dia amb els jugadors per tal que donin un feedback de la sessió d’entrenament.

Cadet A

Primer, se’ls va recomanar que sortissin córrer a l’aire lliure evitant les aglomeracions i així poder mantenir la resistència i el treball cardiovascular, però arran de les noves mesures de confinament els preparadors físics dels diferents equips han hagut de canviar el mètode i preparar sessions adaptades per poder realitzar als domicilis.

mini_DSC_7701

Pel que fa als jugadors del Futbol 7 no s’ha enviat cap pla específic ja que per l’edat s’ha considerat des del Club que el més important és que estiguin amb les famílies i centrats en la formació acadèmica.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut