1919-29. Una època daurada

1919-29. Una època daurada

L’equip acumula títols i els jugadors esdevenen personatges populars i idolatrats

A la dècada dels anys vint el futbol s’erigeix en un esport de masses. El FC Barcelona continua atraient una bona part de l’atenció futbolística gràcies a un equip de somni, format per figures com Samitier, Alcántara, Zamora, Sagi, Piera i Sancho, que es converteixen en els primers grans ídols massius del barcelonisme.

Aquest mític equip va fer créixer l’afició i va provocar el 1922 la construcció del camp de Les Corts, el primer estadi propietat del Club. L’any 1923 el Club superava els 10.000 socis.

Els partits davant el RCD Espanyol, el gran rival de l’època, van ser els que van aixecar més expectació en una afició que idolatrava i seguia el seu equip arreu. Al camp de Les Corts l’equip blaugrana va viure uns anys plens d’èxits.

ZAMORA, EL PRIMER GRAN PORTER

Ricardo Zamora, el Diví, tot i que només va jugar tres temporades al Barça, va deixar una profunda empremta per les seves intervencions sota els pals i és considerat un dels millors porters de la història del futbol. Debuta conjuntament amb Samitier l’any 1919, i tots dos marquen un punt d’inflexió en la història esportiva del Club.

LA IRRUPCIÓ DE JOSEP SAMITIER

Conegut popularment com a home llagosta per les seves acrobàcies, Samitier va ser el primer gran ídol de masses del futbol català. Va erigir-se en un fenomen social i sovint se’l podia veure envoltat d’artistes com Carlos Gardel o Maurice Chevalier.

EL CAMP DE LES CORTS, EL PRIMER ESTADI PROPI

El camp de Les Corts, inaugurat el 20 de maig del 1922, és el principal escenari del creixement del Club i de la seva primera edat d’or. En aquell moment era un dels millors camps de futbol d’Europa. Obra de Santiago Mestres i Josep Alemany, va costar 991.984,05 pessetes. Tenia una capacitat inicial de 22.000 espectadors, tot i que en successives ampliacions la va triplicar fins a 48.000. A Les Corts el barcelonisme va viure més de tres dècades d’il·lusions i triomfs, però també algunes frustracions.

EL 1924, NOCES D’ARGENT

El 7 i el 8 de desembre del 1924 el FC Barcelona va celebrar el seu 25è Aniversari amb la disputa, al camp de Les Corts, de dos partits entre el Barça i la Reial Unió d’Irun. A més, va tenir lloc la cursa atlètica III Challenge Pere Prat, així com un míting d’atletisme amb representacions espanyoles i franceses. Aleshores el Club tenia 12.207 socis.

LA COPA DEL 1928, EL TÍTOL MÉS CELEBRAT

De tots els triomfs de la dècada, el més celebrat va ser el Campionat d’Espanya (Copa del Rei) de l’any 1928. A la final, disputada a Santander, el Barça va derrotar la Reial Societat (3-1) després d’haver empatat els dos primers partits a un gol. El porter Plattkó, que va acabar la final greument lesionat, en va ser el gran heroi i es va veure immortalitzat en un emotiu poema de Rafael Alberti. Per primera vegada la ràdio va fer saber a tot Barcelona el triomf barcelonista, que va provocar un esclat d’alegria increïble a la Ciutat Comtal.

LA PRIMERA EDICIÓ DE LA LLIGA, BLAUGRANA

El 12 de febrer del 1929 va començar una nova competició, la Lliga, que en pocs anys esdevindria el campionat per excel·lència del futbol espanyol. Va durar quatre mesos i mig, i el FC Barcelona en va ser el primer campió, amb 25 punts, dos més que el segon classificat, el Reial Madrid. Manuel Parera té l’honor de ser el primer golejador blaugrana a la Lliga. Aquell triomf, però, no va aixecar gaire entusiasme, ja que aleshores els aficionats al futbol pensaven que es tractava d’un torneig menor, per darrere de la Copa del Rei. En qualsevol cas, el balanç d’aquella dècada d’or era extraordinari, amb un palmarès de vuit Campionats de Catalunya, cinc Campionats d’Espanya i la primera Lliga.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut