Francesc 'Tito' Vilanova (2012-2013)

Francesc 'Tito' Vilanova (2012-2013)

El Barça va viure una temporada de rècords a la Lliga amb Tito a la banqueta. Sota la seva batuta, l’equip va establir un nou rècord de gols i va signar la millor primera volta de la història fins aleshores

Tito Vilanova va néixer a Bellcaire d’Empordà (Girona) el 17 de setembre del 1968. Es va incorporar al futbol base del Barça l’any 1984, i entre el 12 de novembre d’aquell any i el 30 de juny del 1989 va ser resident a la Masia.

Va disputar dos amistosos amb el primer equip del FC Barcelona l’any 1989, i posteriorment va jugar al Figueres, el Celta, el Badajoz, el Mallorca, el Lleida, l’Elx i, finalment, el Gramenet, on es va retirar com a futbolista.

Va començar la seva carrera com a entrenador al FC Barcelona a mitjans de la temporada 2001/02 dirigint el Cadet B, equip on aleshores jugaven Gerard Piqué, Cesc Fàbregas i Leo Messi. Més tard va entrenar el Palafrugell, el Figueres i el Terrassa. Es va reincorporar a la disciplina blaugrana la temporada 2007/08 com a ajudant de Josep Guardiola a la direcció tècnica del Barça Atlètic, amb el qual van pujar de Tercera Divisió a Segona Divisió B. L’any següent el tàndem Guardiola-Tito es va fer càrrec del primer equip blaugrana, amb el qual van guanyar un total de catorze títols en quatre anys. El 27 d’abril del 2012 Tito Vilanova va ser nomenat nou entrenador del FC Barcelona per a la temporada següent, en substitució de Pep Guardiola, que va abandonar el càrrec de manera voluntària.

De forta personalitat, metòdic i de caràcter guanyador, Tito Vilanova va ser un estudiós de l’estratègia del futbol i un clar partidari del control de la possessió de la pilota, el joc de combinació i la fantasia i el toc en l’atac.

Els resultats van confirmar aquesta aposta per l’excel·lència futbolística, amb l’inoblidable Lliga dels 100 punts, que bé es podria qualificar com la Lliga perfecta, una competició en què el domini blaugrana va ser aclaparador, amb el Barça líder des de la primera jornada fins a l’última. Els números canten per si sols, ja que d’entrada els 100 punts assolits de 114 possibles igualaven el rècord absolut de puntuació a la Lliga del Reial Madrid el curs 2011/12. A més, l’equip barcelonista va establir un nou rècord golejador particular, amb 115 gols en 38 jornades en què no va deixar de perforar la porteria contrària en cap partit. Un total de 32 victòries, 4 empats i només 2 derrotes, amb 15 punts de diferència sobre el segon classificat, el Reial Madrid, són unes dades prou significatives que defineixen de la millor manera possible la tasca de Tito Vilanova al capdavant del FC Barcelona la temporada 2012/13. La 22a Lliga, la de Tito i Éric Abidal, sempre serà recordada. A més, l’equip va arribar a les semifinals de la Champions i de la Copa del Rei, però no va poder classificar-se per disputar les finals.

Malauradament, una malaltia –el 22 de novembre del 2011 el FC Barcelona va comunicar que Vilanova patia un tumor a la glàndula paròtide– no el va deixar dedicar-se completament al seu equip durant la temporada 2012/13, i a principis del curs següent va ser el motiu que el va impulsar a deixar el càrrec d’entrenador barcelonista, com es va anunciar el 19 de juliol del 2013.

El 25 d’abril del 2014 Tito Vilanova ens va deixar després de no poder superar la malaltia que se li havia diagnosticat dos anys i mig abans.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut