Núria Llansà

Núria Llansà

Núria Llansà (Barcelona, 1937 – Barcelona, 2019) va disputar el primer partit del Barça Femení el Nadal del 1970, però més enllà dels terrenys de joc ha passat a la història pel seu paper decisiu i fonamental al futbol femení blaugrana durant moltíssims anys

Llansà tenia 33 anys quan va ocupar la porteria blaugrana al primer partit del Barça Femení del 25 de desembre del 1970. Ho va fet sota el pseudònim de ‘Llera’, ja que tenia por que a l’empresa on treballava no entenguessin la seva afecció futbolística.

Portera del Barça Femení (tot i que de vegades va jugar al lateral dret de la defensa) fins a la temporada 1973-74, quan va fitxar per l’Espanyol, Llansà va viure l’època heroica del futbol femení, quan el binomi futbol i dona era acollit amb intolerància masclista per una gran part de la societat. Sovint, quan era sota els pals de la porteria, alguns energúmens li tiraven pedretes i la insultaven sense pietat.

Màxima responsable de facto del futbol femení blaugrana des del 1982, dos anys després va assolir-ne la presidència efectiva. I val a dir que el seu no va ser precisament un càrrec simbòlic o honorífic. Ben al contrari: des d’un principi Llansà va carregar a la seva esquena amb la responsabilitat de tots els equips de futbolistes blaugrana, en uns temps molt precaris en què no hi havia pressupost per a res. Tant era així, que moltes vegades va haver de posar diners de la seva pròpia butxaca perquè les noies tinguessin roba i calçat esportiu i perquè poguessin tenir accés al transport públic. En aquella època que tot estava per fer, allí estava la Núria per fer de tot. Buscava llocs d’entrenaments per a l’equip, dissenyava les sessions preparatòries, preparava la logística dels viatges, escollia rivals, es preocupava que a cap jugadora li faltés l’equipació, parlava amb els seleccionadors o desenvolupava qualsevol altra feina relacionada amb el futbol femení, per peculiar que fos: fins i tot va arribar a fer d’entrenadora de manera ocasional. I tot plegat sense cap recompensa econòmica, per pur amor al futbol femení i a les esforçades noies que el practicaven a despit de les circumstàncies adverses. Quan va plegar definitivament l’any 2003, Núria Llansà va deixar un magnífic llegat reconegut per tothom que la va conèixer.

Trajectòria

  • Temporades al Club: 1970-73
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut