L’Spotify Camp Nou compta amb més de 100 professionals sanitaris que vetllen per la salut en un dia de partit

L’Spotify Camp Nou compta amb més de 100 professionals sanitaris que vetllen per la salut en un dia de partit

En el marc d’un estricte protocol, l’operatiu disposa d’una quarantena de punts d’assistència repartits per tot el recinte per oferir una atenció ràpida i eficient en cas d’emergència

El FC Barcelona compta amb un operatiu sanitari per poder donar resposta a una emergència sanitària en el cas que sigui necessària una intervenció immediata enmig d’un recinte amb públic, com és l’Spotify Camp Nou, o com poden ser la resta de les instal·lacions esportives del Club, el Palau Blaugrana i l’Estadi Johan Cruyff. Les persones que concretament visiten el coliseu blaugrana en dies de partit han de saber que el Club activa un dispositiu sanitari amb més de cent professionals, dividits en una quarantena de punts repartits per tot el recinte, per oferir una atenció ràpida i eficient en cas d’una urgència de salut, tant si es produeix en el terreny de joc com en les graderies.

Aquest dispositiu dona compliment al decret 30/2015 de la Generalitat de Catalunya que obliga els recintes esportius a tenir un Pla d'Autoprotecció (PAU) que estableix el dispositiu sanitari que cal garantir en un dia de partit, i que varia en funció de l’aforament de la instal·lació, que en el cas de l’Spotify Camp Nou és superior a les 99.000 persones i actualment és l’estadi més gran d’Europa. Aquest dispositiu ha d’oferir atenció sanitària a les persones involucrades en el joc i la competició (futbolistes, tècnics, àrbitres, etc.) així com als socis i sòcies, afició, persones treballadores, mitjans de comunicació i membres de les juntes directives i, en cas que sigui una competició europea, a membres de la UEFA. Es tracta d’una de les normatives d’aquest àmbit més completa de tot l’estat espanyol i destaca per ser especialment garantista amb les persones. El FC Barcelona ha esmerçat sempre tots els esforços i recursos necessaris per complir amb aquests requeriments, aprovats pel PROCICAT, posant per davant com a prioritat màxima la salut i la seguretat de les persones que assisteixen als esdeveniments esportius del Club.

Xarxa de punts d’atenció mèdica per tot l’Estadi

En un dia de partit a l’Spotify Camp Nou hi ha més d’un centenar de professionals treballant en l’operatiu sanitari, entre els quals hi ha personal mèdic, d’infermeria, tècnics sanitaris, coordinadors i administratius. Aquest dispositiu està format per personal del FC Barcelona, professionals mèdics contractats pel Club especialistes en urgències, i personal de la Creu Roja i del servei d’ambulàncies. En total, el dispositiu està format per 1 coordinador de servei, un metge responsable de la instal·lació, 1 infermer coordinador, 1 coordinador d’operacions, 5 metges assistencials, 16 infermers assistencials, 1 administratiu del dispositiu en el dispensari central, a més de l’equip de Creu Roja format per 1 coordinador, 2 infermers i 20 dispositius formats per un mínim de dues persones cadascun d’aquests. El servei compta també amb 4 retens mòbils formats per 3 tècnics amb Desfibril·lador Extern Semiautomàtic (DESA), també coneguts més popularment com a DEA, a més de cadira de rodes i llitera portàtil del servei d’ambulància; 12 tècnics sanitaris, 2 per cada una de les 6 ambulàncies i 9 tècnics sanitaris amb els dos carretons elèctrics de terreny de joc.

Dispensari Central

Tot aquest personal està ubicat a l'Estadi en una quarantena de punts, repartits estratègicament per garantir una intervenció ràpida i eficient. Alguns dels espais més rellevants són:  un Dispensari Central, ubicat a porta 59, al lateral de l’Spotify Camp Nou, a mode de petita clínica per poder atendre les emergències; 11 dispensaris perifèrics repartits per les boques de l’Estadi; 6 ambulàncies ubicades al perímetre del recinte -cinc de Suport Vital Avançat (SVA) i una de Suport Vital Bàsic (SVB); i a més, també, un dispensari a nivell de vestidors i dues lliteres elèctriques al terreny de joc. Tots aquests espais estan equipats amb diversos DESA, i monitors desfibril·ladors -uns equips més complets, per realitzar reanimacions cardiopulmonars d’alta qualitat- que els sanitaris poden desplaçar a qualsevol punt de l’Estadi.

Dispositiu-Sanitari-Web-CAT

En el cas que la persona afectada hagi de ser traslladada des de l’Spotify Camp Nou a un centre sanitari extern, l’hospital de referència per a persones adultes és Hospital Clínic de Barcelona.  Per als infants és l’Hospital Sant Joan de Deu. I en el cas de jugadors, tècnics i àrbitres, sempre que no estigui compromès el seu estat vital, és l’Hospital de Barcelona. Tots aquests centres es troben a pocs minuts de l’Estadi en ambulància.

Què cal fer en cas d’indisposició de salut?

Com a primera mesura, si alguna persona es troba malament quan està entrant a l’Estadi el més recomanable és que, abans d’ocupar la seva localitat, avisi l’equip de treballadors del Club i visiti un dels punts d’assistència mèdica que es troben a l’Spotify Camp Nou.

En cas que la indisposició sobrevingui a la graderia, cal dirigir-se al punt d’atenció mèdica més proper ubicat en aquella zona de l’Estadi, sempre que sigui possible. Si el problema de salut impedeix el desplaçament, la persona afectada, els seus acompanyants o els veïns de localitat, el primer que han de fer és avisar algun dels membres del personal del Club que es troben a les graderies, tant els stewards que habitualment porten una armilla reflectant, com el personal de seguretat, d’operacions i acomodacions. Aquests treballadors activaran immediatament el protocol de seguretat que permetrà que, en menys de dos minuts, un equip mèdic pugui atendre aquesta persona amb les màximes garanties. Sempre que sigui possible, la persona malalta serà traslladada a un espai que faciliti el bon exercici de la praxi mèdica i en garanteixi la privadesa.

Dispositiu Sanitari 3200 CAT

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut