30 anys de la final olímpica de futbol a Barcelona ’92

El vuit d’agost de 1992 la selecció espanyola va guanyar el seu primer or olímpic a un Camp Nou ple fins a la bandera

Aquest dilluns és l’aniversari d’una de les efemèrides més importants per a la història del futbol espanyol que, a més a més, va tenir diverses vincles molt marcats amb el barcelonisme. I és que el vuit d’agost del 1992 la selecció espanyola, amb Josep Guardiola i Albert Ferrer com a representats blaugranes, va endur-se el seu primer i, fins al moment, únic or olímpic, derrotant a l’equip polonès a la gran final (3-2) disputada a un Camp Nou que va aplegar a 95.000 persones a les seves graderies.

Una final per al record

Després de completar cinc partits quasi immaculats sense encaixar gols durant els cinc partits previs a la final, la selecció espanyola va disputar-se l’or olímpic amb la condició contra un combinat polonès que va posar les coses molt difícils als amfitrions. Amb Josep Guardiola i Albert Ferrer com a fixes en els onzes del combinat espanyol, els locals van obtenir la victòria gràcies a una diana de Kiko Narvaéz en el darrer minut de partit.

Ara bé, malgrat que en aquell moment només hi havia dos membres de la plantilla del Barça a la selecció espanyola olímpica, hi havia més jugadors amb lligam blaugrana. Mentre que Antonio Pinilla estava en mig de dues cessions al Mallorca i a l’Albacete, Francisco Veza `Paqui’, jugador en aquell moment del Tenerife, provenia de les categories inferiors del Club. A més, Luis Enrique Martínez, Abelardo Fernández, autor del segon gol local de la final, i Alfonso Peréz van vestir la samarreta blaugrana posteriorment.

JJ.OO.BCN92(7)

El Camp Nou, escenari de gala durant tots els jocs

El Camp Nou va ser protagonista durant tots els Jocs Olímpics de Barcelona ’92. Albergant fins a sis partits, el feu blaugrana va viure el seu moment àlgid a la gran final. Aquell vuit d’agost de 1992, 95.000 persones es van reunir a l’estadi culer per viure un partit carregat d’emoció que va finalitzar amb somriure per a la selecció espanyola.

A banda d’aquest partit, el Camp Nou va albergar l’Itàlia–Estats Units de primera fase (2-1), el Pòlonia–Qatar de quarts de final (2-0), l’Austràlia–Suècia de quarts de final (2-1), el Polònia–Austràlia de semifinals (6-1) i el Ghana-Austràlia disputat per al tercer i quart lloc (1-0).

JJOO CAMP NOU

30 anys de la final d'hoquei patins

El dia abans de la final de futbol, el set d'agost de 1992, també va ser una data important per a la secció d'hoquei patins i per al Palau Blaugrana. El feu culer es va vestir de gala per presenciar una emocionant final entre a selecció espanyola i l'argentina. El partit va acabar amb victòria per als visitants (6-8) i la selecció espanyola es va acabar enduent la medalla de plata.

Ara bé, aquell combinat argentí que va sortir campió a Barcelona 92' també guardava vincles amb el FC Barcelona. I és que a la plantilla d'aquell hi havia Gaby Cairo, actual coordinador de l'hoquei patins blaugrana.