El Barça avança les obres de l’Spotify Camp Nou amb un enderroc parcial de la tercera graderia coincidint amb l’aturada del Mundial de Qatar

El Barça avança les obres de l’Spotify Camp Nou amb un enderroc parcial de la tercera graderia coincidint amb l’aturada del Mundial de Qatar

Els treballs començaran l’1 de setembre, acabaran a finals de desembre i afectaran 3.182 socis i sòcies abonats al Gol Sud, que seran reubicats o se’ls oferirà una moratòria temporal

El Club accelerarà les obres de remodelació de l’Spotify Camp Nou, epicentre de l’Espai Barça, aprofitant l’aturada del campionat de Lliga per a la disputa del Mundial de Futbol de Qatar, prevista per als mesos de novembre i desembre.

Les actuacions consistiran en l’enderrocament de l’anella exterior, el voladís que sobresurt de la façana del Gol Sud (on s’ubicava el Centre d’Assistència Sanitària), i la meitat de la tercera graderia del mateix Gol, part de la qual en fa contrapès. La demolició es farà pel sistema tradicional, a través de mitjans mecànics, i els treballs previs de preparació de la zona començaran el proper 1 de setembre, amb el desmuntatge d’equips i d’instal·lacions, de les zones de restauració, de seients i accessoris, de baranes i bigues, i amb la retirada del videomarcador electrònic del Gol Sud. 

WEB 3era graderia ENG

Aquesta actuació permetrà guanyar temps en una obra complexa i de gran magnitud i serà molt útil per començar a verificar processos i velocitat de la nova construcció, de cara al gruix de les obres previstes per a la temporada 2023/24, on la pràctica esportiva es desplaçarà a l’Estadi Lluís Companys de Montjuïc. En aquest sentit, s’ha escollit iniciar les obres de remodelació de l’Spotify Camp Nou en aquesta zona del Gol Sud perquè serà el punt d’entrada de totes les telecomunicacions del futur Estadi i on es construiran totes les escomeses tecnològiques, fet que facilitarà la continuïtat del gruix de les obres de la propera temporada.

Està previst que les obres finalitzin el 31 de desembre aproximadament. En les properes setmanes es procedirà a licitar les obres, que tindran un cost màxim de 4,6 milions d’euros i que s’assumiran en el marc del crèdit pont signat l’estiu passat. 

Diferents afectacions 

Les obres afectaran 3.782 localitats del Gol Sud, principalment de tercera graderia, que desapareixeran, de les quals 3.182 corresponen a socis i sòcies abonats, als quals se’ls reubicarà en zones similars o se’ls oferirà una moratòria temporal en el pagament de l’abonament. 
 
Pel que fa a la segona graderia, 1.215 abonats, situats entre les boques 315 i 322, passaran de tenir localitat coberta a descoberta i el Club els farà l’adaptació de preu corresponent. 
 
També afectaran sis llotges VIP de la segona graderia i la zona on habitualment s’ubica l’afició contrària. 

Les obres es concentraran entre les portes 34 i 46, afectant algunes de les boques de la segona i tercera graderia. En el cas de la segona, les afectades seran les boques 315 parells a 322 imparells -únicament des de les files 34 a 37, totes dues incloses-. A la tercera graderia, les boques afectades per les obres seran les 521 – 522 i les boques 415, seients parells, a 422, seients imparells.

Un cop completada la demolició parcial de la tercera graderia, es construiran pilars, es faran treballs de fonamentació, es construiran noves escales i vies d'evacuació per restablir l'ús dels seients de la primera i segona graderia que no estan afectats per les obres.

Altres obres ja en curs

Tot i que les obres d’enderrocament parcial de la tercera graderia del Gol Sud seran les més importants que es faran durant la temporada 2022/23, des d’aquest mes de juliol s’estan realitzant altres actuacions d’acord amb la llicència d’obres aprovada a finals d’abril per la Comissió de Govern de l’Ajuntament. Es tracta dels treballs que afecten tant l’exterior i l’interior de l’Spotify Camp Nou, l’àmbit tecnològic, així com l’entorn de l’Estadi i la urbanització exterior.

Actualment s’està realitzant el trasllat temporal de la infraestructura dels sistemes i tecnologia (CPD) a noves sales tècniques ubicades a zones lliures d'afectació durant les obres de construcció i remodelació del futur Camp Nou, com és el cas del pàrquing de l’Oficina d’Atenció al Barcelonista (OAB) o el soterrani de l’Auditori 1899. Així mateix, s'està treballant conjuntament amb els operadors en el desplegament d’una nova connectivitat a l'Estadi per tal de minimitzar el risc i l'impacte dels serveis a socis i sòcies, fans, serveis corporatius i tecnologia aplicada a l'esport.

També  està en curs el trasllat del magatzem de la tribuna Lateral a la planta inferior de l’OAB, així com les actuacions de seguretat a la tercera graderia, col·locant xarxes de protecció i reparant també algunes patologies. Totes aquestes actuacions està previst que finalitzin a finals d’any.

Inici de la segona fase de les obres d’urbanització exterior

Paral·lelament, al voltant de l’Estadi també hi ha en curs actuacions relatives a la Modificació del Pla General Metropolità i, en aquest sentit, ja ha començat la segona fase de les obres d’urbanització del carrer Menéndez  Pelayo. Es tracta d’una de les actuacions derivades del nou planejament de la zona i del projecte d’urbanització treballats conjuntament pel Club i l’Ajuntament de Barcelona, veïnat i entitats de l’entorn per crear un gran espai obert al voltant de l’Estadi, eliminar la tanca exterior i els desnivells que hi ha ara i renovar i ampliar els carrers de l’entorn per reordenar l’accés rodat i de vianants.

Amb la reforma de Menéndez Pelayo s’intervindran més de 22.000 m2, dels quals més de 4.000 seran zones verdes. Hi haurà un carril de circulació per sentit i un cordó de serveis, i les voreres seran amples i suposaran una novetat important, ja que actualment al costat del cementiri no n’hi ha. Es col·locarà mobiliari urbà nou, 21 bancs de fusta de tres metres de longitud i 16 cadires de fusta de 60 centímetres, a més d’un nou sistema d’il·luminació més eficaç i amb major rendiment de l’actual. També es col·locaran un total de 65 arbres.

Mobilitat sostenible amb un nou carril bici

Per afavorir la mobilitat sostenible s’habilitarà un nou carril bici al llarg de tot el carrer que s’unirà amb el de l’avinguda de Joan XXIII. A més, el carril bici s’allargarà a través de l’avinguda i fins a la plaça de Pius XII, de manera que la connexió des de Menéndez Pelayo arribarà fins a la Diagonal. També es faran adaptacions a la rotonda de l’avinguda Joan XXIII amb Menéndez Pelayo, amb una nova geometria que afavorirà la circulació dels vehicles, i es finalitzarà una franja enjardinada al costat de la Masia, i es donaran així per finalitzades les feines a l’avinguda Joan XXIII.

La intervenció al carrer Mendéndez Pelayo suposa un pas més en el desenvolupament de la reordenació urbanística de l’entorn del Camp Nou i l’execució de l’Espai Barça, i se suma a la primera fase de reurbanització ja executada a l’avinguda de Joan XXIII, entre el mateix carrer de Menéndez Pelayo i el de Martí i Franquès. En aquest sentit, es renovaran més d’11 hectàrees d’espai públic, a càrrec del Club i en coordinació amb els equips tècnics municipals, amb l’objectiu de generar un nou espai ciutadà de qualitat, amb més zones verdes i nous carrils bici. 

Segons el calendari previst, el conjunt dels treballs finalitzaran al febrer del 2023. Els accessos als serveis funeraris, comitives fúnebres i aparcament del tanatori de les Corts estaran permesos tant durant com després de les obres.

Declaracions de la vicepresidenta i responsable de l’Àrea Institucional, Elena Fort:

“Hem decidit avançar parcialment una part de les obres que estaven previstes per la temporada 2023/24, la que hem de marxar a l’Estadi Lluís Companys, i procedirem a fer un enderroc parcial de la tercera graderia Gol Sud.

Això comporta treure la motxilla del Gol Sud, que com fa contrapès, implica haver de treure una tercera part de la tercera graderia i també el videomarcador. Això afecta a un total de 3.782 localitats, 3.182 de les quals son socis abonats. Ens preocupa evidentment aquesta afectació, que sempre la fem per una millora, perquè ens ajudarà a fer el tractament dels processos de construcció i és una prova que ens ajudarà també a avançar les obres de manera molt més ràpida.

Respecte als socis abonats afectats, el que hem decidit, en primer lloc, és possibilitar l’excedència temporal en el seus abonaments per tots aquells que ho vulguin; els socis afectats abonats de tercera graderia seran reubicats en la mateixa tercera graderia en llocs similars o millors, i els 1.215 socis afectats de segona graderia, que passen d’estar coberts a descoberts, el que es farà és una adequació del preu de l’abonament”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut