El FC Barcelona presenta les millores del projecte del futur Camp Nou al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

El FC Barcelona presenta les millores del projecte del futur Camp Nou al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

Els arquitectes col·legiats del COAC han pogut conèixer els canvis en matèria de sostenibilitat, innovació, tecnologia i accessibilitat que incorporarà la joia de l’Espai Barça, a més de com incrementarà el seu potencial econòmic i reduirà les afectacions als socis i sòcies abonats

El FC Barcelona va donar a conèixer les millores del projecte del futur Camp Nou als arquitectes col·legiats del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) en un acte celebrat aquest dimecres 22 de juny a les seves instal·lacions. La presentació va comptar amb la participació de la vicepresidenta i responsable de l’Àrea Institucional del FC Barcelona, Elena Fort; del degà del COAC, Guim Costa i Calsamiglia, i dels representants dels despatxos d’arquitectes IDOM, b720 i Nikken Sekkei, que formen part de l’equip de disseny del futur Estadi, la joia de l’Espai Barça, el projecte de transformació de totes les instal·lacions que el Club té al barri de les Corts, que a més de la remodelació integral del Camp Nou inclou la construcció d’un nou Palau Blaugrana, d’un Campus Barça, la reordenació urbana dels voltants de l’Estadi i la construcció ja acabada de l’Estadi Johan Cruyff.

L’acte va començar amb la intervenció del degà, Guim Costa i Calsamiglia, que va donar la benvinguda a tots els assistents i a tots aquells que també van estar presents de manera telemàtica, destacant que la transformació del Camp Nou representa una oportunitat única per poder realitzar de manera integral i massiva una aposta per l’arquitectura de qualitat i de futur . La vicepresidenta del Club, Elena Fort, va centrar la seva intervenció en la importància del projecte pel futur del FC Barcelona i va reforçar l’objectiu de convertir l’Estadi en un referent en tecnologia, accessibilitat, sostenibilitat i del vincle amb la ciutat. 

Tot seguit, van intervenir els representants dels estudis d’arquitectes d’IDOM, b720 i Nikken Sekkei, que van ser els encarregats d’explicar la vessant més tècnica i arquitectònica del projecte i aprofundir en  les millores que s’han introduït. Cal recordar que, pel que fa a les millores, el futur Camp Nou incorporarà novetats en termes de sostenibilitat, innovació, tecnologia i accessibilitat, a més d’altres que maximitzaran el seu potencial econòmic i, sobretot, minimitzaran les afectacions als socis i sòcies abonats. 

Un estadi referent en sostenibilitat i tecnologia

La sostenibilitat esdevé l’ADN de l’Estadi i amb el nou replantejament s’ha aprofundit en una sèrie de millores que tindran un impacte positiu directe sobre el medi ambient i amb l’objectiu de reduir l’empremta ecològica del Club, impulsar l’economia circular i potenciar la biodiversitat de la zona. Entre les millores destaquen l’aposta per potenciar la mobilitat sostenible, facilitant l’arribada a l’Estadi en transport públic i afavorint la mobilitat elèctrica, ja que fins al 60% de les places d’aparcament seran electrificades, incloent-hi espais designats a bicicletes i altres Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). 

En la mateixa línia, es fomentarà l’estalvi i eficiència energètica amb la instal·lació de 18.000 m2 de plaques fotovoltaiques a la nova coberta, per generar l'electricitat equivalent a uns 600 habitatges de l'Eixample, i l’aprofitament de l'energia verda emmagatzemada al subsol, per reduir el consum de calefacció i refrigeració. Així mateix, s’instal·larà un sistema de geotèrmia i una distribució de fred i calor global (District Heating & Cooling), que reduirà en un 30% l'energia contractada, i es reutilitzaran les aigües pluvials recollides de la coberta, una millora que permetrà regar 10 vegades l'any tota la vegetació del futur campus. En relació amb la biodiversitat, actualment ja es protegeix la fauna autòctona i s’ha incrementat un 15% la massa forestal del recinte.

En l’àmbit tecnològic, el futur Camp Nou incorporarà tecnologies d’última generació, com una pantalla 360º a l’interior del ‘bowl’ que oferirà una nova experiència al públic. Es millorarà també el sistema de seguretat i el control d’accés de vehicles i es traurà màxim rendiment de les possibilitats que oferirà la connectivitat del 5G. 

Inici de les obres i modificació de la llicència

Les obres de remodelació del Camp Nou, epicentre de l’Espai Barça, començaran aquest mes de juny, al llarg de les pròximes setmanes, i d’acord amb la llicència d’obres aprovada recentment per la Comissió de Govern de l’Ajuntament. En aquest sentit, el Club presentarà a l’Ajuntament les modificacions definitives al projecte inicial, fruit del treball conjunt que han realitzat aquests darrers mesos tècnics municipals i l’equip de l’Espai Barça del Club per aprofundir en l’afectació d’aquestes millores per tal de modificar la llicència principal d’obres del futur Camp Nou. 

A partir d’aquest moment, se sol·licita oficialment la modificació d’aquesta llicència d’obres, que haurà de ser aprovada novament per la Comissió de Govern de l’Ajuntament.

Equip de disseny format per Nikken Sekkei, b720 Fermín Vázquez Arquitectes i IDOM

En el marc del desenvolupament del projecte Espai Barça, el Club segueix treballant en la seva revisió i actualització, amb l’objectiu de transformar-lo en l’espai d’esports i entreteniment més gran i innovador al centre d’una gran ciutat. 

La llicència d’obres inicial correspon al projecte del futur Camp Nou desenvolupat per Nikken Sekkei i b720 Fermín Vázquez Arquitectos. S'ha fet una revisió del projecte per a la incorporació de millores constructives i de disseny, fet que ha implicat la integració d'IDOM a l'equip de disseny. Aquest projecte revisat es troba ja en una fase avançada, en què ja s’ha completat la fase de disseny de Projecte Bàsic.

Nikken Sekkei, estudi d’arquitectura japonès responsable de grans equipaments esportius de referència, com els estadis Niigata i Kashima per a la Copa del Món 2002 o el Saitama Super Arena, garanteix la continuïtat del disseny inicial alhora que treballa en solucions per tal que els nous conceptes s’integrin a la proposta de manera equilibrada.

B720 Fermín Vázquez arquitectes, despatx referent amb obres com el Mercat dels Encants o la nova estació de la Sagrera, aporta el coneixement de l’arquitectura i els processos locals així com la seva àmplia experiència en col·laboracions amb arquitectes internacionals i la seva voluntat de fer arquitectura de qualitat.

IDOM, empresa internacional de consultoria, enginyeria i arquitectura compta amb una llarga i contrastada experiència en projectes complexos i innovadors i gran coneixement de projectes esportius, i són els autors d'estadis com la Remodelació del Estadio Monumental per a River Plate i el nou Estadio San Lorenzo de Almagro a Buenos Aires, Argentina, San Carlos de Apoquindo, a Santiago de Xile, així com el de San Mamés, a Bilbao, o el Ciutat de València.

La nova configuració de l’equip de disseny permetrà afrontar amb garanties el repte que planteja el projecte de deixar l’empremta de l’essència del barcelonisme, ser lleials al Camp Nou original i assolir un equilibri entre l’arquitectura catalana i la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.

Declaracions de la vicepresidenta del FC Barcelona, Elena Fort:

“Com a Club és un honor i un repte tenir aquesta obra icònica a les mans. Trobar-nos que tenim un projecte de ciutat, un projecte de país, va molt més enllà del que són les nostres instal·lacions. Hi han uns principis i uns valors que no podem deixar de costat”.

“Vàrem trobar un projecte treballat i vàrem considerar que hi havia moltes coses que des del nostre punt de vista volíem canviar. Amb els arquitectes els hi vam proposar repensar el projecte i veure en què el podíem millorar. Hem trobat moltes solucions, tant internes, edificatòries, com del propi projecte i de la pròpia assimilació i vinculació amb la ciutat que el milloren substancialment. També des de la nostra part interna de la gestió de socis i institucionalment”.

“M’agrada de dir que serà el millor estadi del món perquè estarà a la millor ciutat del món, i el que farem també serà posar aquesta Barcelona encara més en el món i que la gent ens visiti i siguem una referència en qüestions tan bàsiques com per exemple la tecnologia, l’accessibilitat, la sostenibilitat i aquest vincle amb la ciutat”.

“Ha fet tot just 100 anys que el Barça es va instal·lar a les Corts. Vàrem començar el 22 amb un estadi que en aquell temps va ser pioner també en moltes qüestions i ara també deixarem a les Corts un estadi que serà referència mundial”.

 

Declaracions del degà del COAC, Guim Costa i Calsamiglia: 

“Pel Col·legi, la transformació del Camp Nou representa una oportunitat única per poder realitzar de manera integral i massiva una aposta per l’arquitectura de qualitat i de futur que sigui capaç de donar resposta a les necessitats que actualment els usuaris, l’entorn i la ciutat tenen en aquest emblemàtic espai”.

“És un projecte que planteja millores substancials en el seu entorn amb la incorporació de zones verdes, un factor molt important en la connexió entre el Club i el barri. Pels arquitectes és fonamental establir un bon diàleg entre l’espai que es transforma i el seu entorn perquè amplifica el seu potencial i els seus beneficis socials”.

“Des del COAC celebrem la incorporació de la mirada de la sostenibilitat en aquest projecte que té molt present l’impuls a l’economia circular, la reducció de les emissions, l’autoconsum i la potenciació de la biodiversitat de la zona”.

“Es tracta d’un projecte que de ben segur marcarà una era en l’arquitectura del nostre país”.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut