Joan Laporta demana confiança per acabar de sanejar l’economia del Club

Joan Laporta demana confiança per acabar de sanejar l’economia del Club

En la reunió ordinària del Senat, el president fa una crida a que els Compromissaris aprovin en l’Assemblea del dia 16 les ‘palanques’ que donarien la tranquil·litat econòmica i permetrien fer més competitius els equips professionals

El FC Barcelona ha celebrat aquest dimecres la reunió ordinària del Senat, un òrgan estatutari col·legiat i honorífic de caràcter consultiu, integrat pels mil socis i sòcies amb més antiguitat al Club. Les reunions anuals dels senadors blaugrana van viure la seva darrera cita l’any 2019 i han estat aturades durant dos anys a causa de les limitacions marcades per la pandèmia de la Covid-19. L’ordre del dia d’aquesta reunió ha estat centrat en la presentació dels dos temes que seran tractats a la propera Assemblea Extraordinària del dijous 16 de juny que es celebrarà en format telemàtic i en la que els socis i sòcies compromissaris hauran de decidir si autoritzen activar dues ‘palanques’ econòmiques que Joan Laporta considera cabdals per al futur del Club. 

“Ara estem en disposició d’anunciar-los que si la massa social ens fa confiança el dia 16 podrem sanejar l’economia abans del previst i sempre dins aquest mandat, amb l’activació d’un seguit de mecanismes que ens permetran tenir fons propis positius, retornar el deute i poder fer les inversions necessàries als nostres equips professionals per fer-los més competitius. Tot plegat amb criteris de prudència i sostenibilitat financera perquè no es repeteixin els errors del passat”, ha estat el missatge que ha enviat el president blaugrana davant el Senat, referint-se a l’autorització per a la venda d’una participació minoritària de BLM i per la cessió de fins el 25% dels ingressos per a l’explotació dels drets de TV de la Lliga.

Laporta ha presidit l’acte que s’ha celebrat a l’Auditori 1899, acompanyat de la gran majoria de la seva Junta Directiva i que ha comptat amb la presència de més d’un centenar de senadors i senadores. En els últims dos anys s’han incorporat un total de 120 nous membres del Senat del FC Barcelona.

photo1654707827 (3)

L’evolució d’un Barça malalt

En el primer punt de l’ordre del dia, el president ha fet un balanç de la temporada i de l’actual situació del FC Barcelona, que la Junta Directiva afronta amb esperança i optimisme. Abans d’arribar a aquesta conclusió, Laporta ha recordat però, la greu situació que es van trobar quan van prendre possessió el 17 de març del 2021 i els difícils obstacles que s’han hagut de superar. El president ha comparat el Club com un malalt que “estava pràcticament mort des del punt de vista econòmic” i que després de molts mesos de treball, de buscar solucions “reestructurant el deute i estalviant cost financer, reduint la massa salarial esportiva i no esportiva, augmentant els ingressos i treballant en el finançament de l’Espai Barça, vam començar a recuperar el Barça portant-lo a l’UCI gràcies a les cures intensives que vam aplicar”.

Amb la recerca de les eines per reflotar l’economia del Club “amb l’únic objectiu que el Barça continuï sent sempre propietat dels socis i sòcies”, Laporta ha assegurat que si els compromissaris aproven aquestes mesures econòmiques “durem el Barça a planta per acabar de guarir-lo i perquè pugui sortir aviat de l’hospital i pugui fer una vida normal”. El Club, segons constata el president, compta amb arguments per competir amb els clubs-estat perquè “després de mesos de treball, confirmem que el Barça continua sent una entitat molt viva, amb una grandiosa capacitat d’atreure capital, de generar ingressos, i el més important, sense perdre la seva independència en el model de governança i en el seu model de propietat”. El president ha insistit en que “volem un Barça fort perquè aquesta Junta Directiva té el compromís que el Barça competeixi en els propers anys contra la potència emergent dels clubs-estat o dels clubs que estan en mans d’un milionari, amb els nostres actius, amb la nostra força, amb el nostre escut”.

L’Assemblea del proper dia 16 de juny és, doncs, fonamental per confirmar la recuperació econòmica i és per això que Laporta ha demanat “a tots vostès i al conjunt de socis i sòcies compromissaris, que ens renovin la confiança perquè habilitin aquesta Junta Directiva a activar dues opcions que ens han de donar tranquil·litat econòmica”. “Necessitem aquest marge de maniobra per donar la volta i tancar l’exercici amb beneficis, que és el que ens havíem compromès, després de tres exercicis de pèrdues. Però no ens aliarem amb el millor postor, sinó amb el soci que millor entengui la idiosincràsia del nostre club”, ha dit el president, que ha assegurat que aquestes palanques “estaran acotades en el temps i amb mecanismes de recompra”. Laporta, a més, ha insistit molt en que “no posarem en perill el futur del Club”, sinó que “amb el seu consentiment, farem un Barça més fort en un moment en que els nostres competidors tenen avantatges de tot tipus des del punt de vista econòmic, tot i que ni amb tots els diners del món podrien comprar les nostres essències, la nostra història i la nostra manera d’entendre l’esport, la societat i el país”.

Per últim, Laporta també ha exposat davant els Senadors i Senadores del Club l’estat de la situació sobre el projecte de l’Espai Barça, i ha recordat que després d’obtenir la llicència de l’Ajuntament el Club podrà iniciar les obres de remodelació del futur Camp Nou, tot i que la demolició de la tercera graderia ha quedat ajornada fins a l’estiu del 2023 a causa dels efectes de la guerra a Ucraïna, amb una mínima afectació al calendari d’obres al coincidir amb el desplaçament a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc, amb la previsió de finalitzar les obres en la temporada 2025/26. El president ha explicat també que el Club segueix treballant en el finançament, amb els paràmetres aprovats en el referèndum d’un import que en cap cas superi els 1.500 milions d’euros, i un projecte que es finançarà amb els ingressos addicionals que el mateix Espai Barça generi un cop estigui acabat.

photo1654707826 (1)

Eduard Romeu exposa els temes de l’Assemblea

El vicepresident econòmic Eduard Romeu ha estat l’encarregat d’exposar els temes econòmics que seran tractats i votats a l’Assemblea del 16 de juny, referents a Barça Licensing & Merchandising (BLM) i als Drets televisius.

Sobre BLM, Romeu ha destacat que a la propera assemblea es votarà  l'autorització per a l'adquisició per part d'un o més inversors d'una participació minoritària de BLM, una societat propietat al 100% del FC Barcelona, que s’encarrega del negoci de llicències i marxandatge del Club.

Tot i els efectes negatius provocats per la pandèmia, BLM ha estat i és una font d’ingressos rellevant per al Club amb un gran potencial de millora gràcies a la força de la marca Barça i als milions de fans d’arreu del món, i que ja ha mostrat una recuperació postpandèmia, gràcies a la reactivació del turisme, els partits celebrats a l’Estadi i a l’e-commerce del Club.

El vicepresident Romeu ha destacat que “per potenciar i engrandir aquest negoci internacionalment no tenim capacitat d’arribar sols a tot el món i necessitem la col·laboració de socis potents que ens facilitin poder augmentar el negoci i els ingressos que arriben per aquest canal”.

photo1654708422 (2)

Drets de televisió

El vicepresident econòmic del Barça ha exposat també el segon punt que es tractarà a l’Assemblea referent a l'autorització per a la cessió a un o més inversors de fins al 25% dels ingressos per a l’explotació dels drets de televisió corresponents a la competició organitzada per la Lliga Nacional de Futbol Professional.

Aquests drets es distribueixen en base als següents criteris: El 50% dels drets es distribueixen de manera igualitària a tots els equips; el 25% en funció de la massa social (audiències i ticketing/socis i sòcies), un aspecte en el que el Barça és un Club capdavanter, i el 25% restant, en funció del mèrit esportiu dels últims 5 anys (posició a LaLiga).

Els drets de TV es comercialitzen per finestres de 3 a 5 anys.  Aquesta es una palanca senzilla, segons paraules del vicepresident “que ofereix estabilitat d’ingressos i consistència en el temps, i per aquest motiu, l’inversor que ens vulgui donar confiança té un risc molt relatiu.

Eduard Romeu ha demanat als senadors presents un vot de confiança en les propostes de l’actual directiva: “El nostre soci ha d'entendre que posem les ofertes en competència per triar la millor opció. Ens han de fer confiança".

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut