Acord per a l’impuls de la transformació de l’Espai Barça i l’inici de les obres del Camp Nou aquest mes de juny

Acord per a l’impuls de la transformació de l’Espai Barça i l’inici de les obres del Camp Nou aquest mes de juny

L’Ajuntament de Barcelona ha concedit la llicència que permet iniciar les obres just acabi aquesta temporada, centrades a la primera i segona graderia, en l’àmbit tecnològic, en l’entorn de l’Estadi, i en la urbanització exterior

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del FC Barcelona, Joan Laporta, han comparegut aquest matí a la Sala de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona, just després que la Comissió de Govern de l’Ajuntament aprovés la concessió de la llicència d’obres de remodelació del Camp Nou. En la compareixença han estat acompanyats per Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat i Jaume Collboni, tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda i d’Elena Fort, vicepresidenta institucional del Club, i Jordi Llauradó, directiu responsable de l’Espai Barça.

 

Les obres de remodelació del Camp Nou, epicentre de l’Espai Barça, començaran aquest mes de juny, just acabi la temporada esportiva, i d’acord amb la llicència d’obres aprovada aquest matí per la Comissió de Govern de l’Ajuntament.

Els treballs es concentraran a la primera i a la segona graderia, en l’àmbit tecnològic, en l’entorn de l’Estadi, i en la urbanització exterior. 

Les accions a l’interior del Camp Nou inclouran l’enderrocament de l’estructura addicional del gol sud on s’ubicava el Centre Mèdic , obres de restauració, anticarbonatació i impermeabilització de les graderies, així com acabats estructurals i la millora i renovació dels sistemes de retransmissió. 

En l’àmbit tecnològic, està prevista la instal·lació de noves connexions de telecomunicacions, el trasllat del centre de processament de dades, la creació d’una sala tècnica de registre d’infraestructures de telecomunicacions interiors o la instal·lació de les noves escomeses del TV Compound, l’aparcament d’unitats mòbils televisives. 

També s’impulsaran accions a l’entorn de l’Estadi, amb obres de contenció de l’aparcament de Lateral, la construcció del nou magatzem central intel·ligent i d’un espai experiencial per informació dels socis i comercialització del projecte, i el transplantament i condicionament de l’arbrat.

Finalment, quant a les tasques relatives a la Modificació del Pla General Metropolità ja en curs, estan previstes obres d’urbanització del carrer Menéndez i Pelayo i l’inici dels tràmits i dels treballs d’enderrocament de l’edifici propietat del Club a Travessera de les Corts (antic Picadero).

L’enderrocament de la tercera graderia, a l’estiu del 2023

Tal com va avançar el president Joan Laporta fa unes setmanes, davant les incerteses generades per la guerra a Ucraïna, especialment pel que fa a l’alça de preus de materials i el seu abastament, s’ha decidit imposar un principi de prudència, minimitzar riscos i protegir els ingressos de la temporada vinent, però amb la mínima afectació possible al calendari d’obres. Per aquest motiu s’ha decidit preveure l’enderrocament de la tercera graderia per a l’estiu del 2023, fet que permetrà guanyar temps davant la incertesa de preus actual, i garantir una capacitat pràcticament total del Camp Nou la pròxima temporada, ja que l’enderrocament implicava haver de disputar les competicions de la temporada 2022/23 amb una reducció del 50% de l’aforament.

Amb aquest canvi de calendari, l’enderrocament coincidirà amb el desplaçament de l’activitat del Camp Nou a l’Estadi Lluís Companys de Montjuïc. Ara, el Club i l’Ajuntament estan treballant les condicions d’aquest trasllat que només significarà un o dos trimestres d’increment de durada de les obres, que es calculen finalitzin durant la temporada 2025/26.

D’aquesta manera, durant la temporada 2022/23 es farien les obres citades, compatibilitzant obres amb presència d’abonats i públic; la temporada 2023/24 es desenvoluparien el gruix d’obres tot l’any, desplaçant l’activitat a Montjuïc; la temporada 2024/25 es farien obres a l’Estadi, compatibles amb activitat esportiva i aforament d’un 50% aproximadament; i durant la temporada 2025/26 es culminarien les obres.

També s’ha informat que el Club ha accelerat el procés de licitacions d’obres, amb un calendari que preveu licitacions durant aquest mes de juliol i adjudicacions no més tard del mes d’octubre.

Un estadi molt més sostenible i punter tecnològicament

El Club ha avançat que en les properes setmanes presentarà a l’Ajuntament les modificacions definitives al projecte inicial, fruït del treball conjunt que han realitzat aquests darrers mesos tècnics municipals i l’equip de l’Espai Barça del Club per aprofundir en l’afectació d’aquestes millores per tal de modificar la llicència principal d’obres del futur Camp Nou. Serà a partir d’aquell moment quan es podrà demanar la modificació d’aquesta llicència d’obres, i que haurà de ser aprovada novament per la Comissió de Govern de l’Ajuntament.

El nou projecte de l’Espai Barça que ja es va avançar en la trobada institucional entre el president Laporta i l’alcaldessa Colau, celebrada en el mes de maig del 2021, incorporarà noves millores en termes de sostenibilitat, innovació, tecnologia i accessibilitat, a més d’altres que maximitzaran el seu potencial econòmic i, sobretot, minimitzaran les afectacions als socis i sòcies abonats. 

La sostenibilitat esdevé l’ADN de l’Estadi amb l’objectiu de convertir el futur Camp Nou en un referent en aquest àmbit. Amb el nou replantejament s’ha aprofundit en una sèrie de millores que tindran un impacte positiu directe sobre el medi ambient i que tenen l’objectiu de reduir l’empremta ecològica del Club, impulsar l’economia circular i potenciar la biodiversitat de la zona. Entre aquestes millores destaquen l’aposta per potenciar la mobilitat sostenible, facilitant l’arribada a l’estadi en transport públic i afavorint la mobilitat elèctrica, ja que fins el 60% de les places d’aparcament seran electrificades, incloent espais designats a bicicletes i altres Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). 

En la mateixa línia, també es fomentarà l’estalvi i eficiència energètica amb la instal·lació de 18.000 m2 de plaques fotovoltaiques a la nova coberta, per generar l'electricitat equivalent a uns 600 habitatges de l'Eixample, i l’aprofitament de l'energia verda emmagatzemada al subsol, per reduir el consum de calefacció i refrigeració. Així mateix, s’instal·larà un sistema de geotèrmia i una distribució de fred i calor global (District Heating & Cooling), que reduirà en un 30% l'energia contractada, i es reutilitzaran les aigües pluvials recollides de la coberta, una millora que permetrà regar 10 vegades l'any tota la vegetació del futur campus. En relació a la biodiversitat, actualment ja es protegeix la fauna autòctona i s’ha incrementat un 15% la massa forestal del recinte.

En l’àmbit tecnològic, el futur Camp Nou incorporarà tecnologies d’última generació, entre elles, una pantalla 360º a l’interior del ‘bowl’ que oferirà una nova experiència al públic. També es millorarà el sistema de seguretat i control d’accés de vehicles i es traurà màxim rendiment de les possibilitats que oferirà la connectivitat del 5G. 

Finançament en curs

El Club disposa del finançament per a la inversió d’aquest inici d’obres i segueix treballant per aconseguir tancar la millor operació de finançament general per al projecte de l’Espai Barça per un import que en cap moment superi els 1.500 milions d’euros, tal com es va aprovar per una àmplia majoria en el Referèndum del passat desembre, que va ratificar el suport massiu dels compromissaris en l’Assemblea del 17 i 23 d’octubre.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut