El Barça, amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

El Barça, amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

El Club impulsa regularment accions i projectes amb persones d'aquest col·lectiu amb l'objectiu d'ajudar a construir una societat més justa, inclusiva i igualitària

El FC Barcelona s’ha mostrat sempre ferm en el compromís de defensar els drets i el benestar de les persones amb discapacitat. És un compromís que comprèn tots els àmbits de la societat i que preveu el seu desenvolupament personal, professional i també esportiu.

Tal com demana l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible impulsada per les Nacions Unides és imprescindible “no deixar ningú enrere”. En aquest sentit el Barça creu en el desenvolupament inclusiu, equitatiu i sostenible d’aquestes persones i no dubta a posar el seu altaveu mediàtic a l’abast de la sensibilització sobre aquest assumpte, en especial aquest 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, declarat des del 1992 per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Les persones amb discapacitat formen part del dia a dia del FC Barcelona i en el si del Club es realitzen contínuament accions i activitats a favor dels membres d’aquest col·lectiu.

L'Àrea Social i les Penyes, implicades

L'Àrea Social del Club compta amb l’Oficina d’Atenció Especialitzada (OAE), encarregada d'atendre els socis del Club que tenen alguna discapacitat i/o afectació de la seva mobilitat. L’OAE gestiona i coordina el projecte "T’Acompanyem" que es porta a terme juntament amb la Creu Roja. Gràcies a aquest servei, els assistents als partits a l’Estadi poden sol·licitar que els voluntaris de la Creu Roja els acompanyin i els recullin a la seva localitat amb una cadira de rodes. El Club també estudia les peticions de socis per efectuar recollides a domicili.

Les Penyes del FC Barcelona realitzen també accions a favor de les persones amb discapacitat, entre les quals, donacions a entitats i partits solidaris.
A més, set penyes (PB Sant Cugat, PB La Roca, PB Vilassar de Mar, PB Sant Vicenç Horts, PB Terlenka, PB Sant Esteve Sesrovires i PB Special Barça) tenen equips de futbol inclusiu, formats per persones amb discapacitat.

Fundació Barça: equip Fundació Barça Genuine, projectes arreu del món i ambaixador Àlex Roca

Pel que fa a la Fundació, aquesta temporada s’ha impulsat l’equip Fundació Barça Genuine, format per persones amb diversitat funcional intel·lectual, que participa a la LaLiga Genuine Santander posada en marxa la temporada 2017/18. Aquesta competició, que la temporada passada va comptar amb la participació de 36 equips, tots ells representants de clubs membres de la LFP, té com a objectiu avançar cap a la integració i la inclusió de persones amb altres capacitats en el món de l'esport. 

A més, aquesta entitat, des del 2015, duu a terme un projecte socioeducatiu a Catalunya en format extraescolar per donar accés a l’esport i millorar el benestar emocional i altres habilitats per a la vida a infants i joves amb diversitat funcional que no han tingut abans l'oportunitat de practicar-lo a causa de diferents barreres. 

Des del 2018, la Fundació Barça, gràcies al suport de Konami, implementa al Japó un projecte que empra l’esport com a eina d’inclusió de persones amb diversitat funcional on hi participa la Federació Japonesa de Futbol Inclusiu, entre altres entitats socials. 

Des del 2017 la Fundació desenvolupa un programa per promoure la inclusió d’infants i adolescents que presenten diversitat funcional als districtes de Queens, el Bronx, Brooklyn i Manhattan de Nova York, als EUA.

Al Brasil, en col·laboració amb la Fundació Abertis, la Fundació ha iniciat recentment una col·laboració amb l'objectiu de fomentar la inclusió social d’infants i joves amb discapacitat a través de l'esport i l'activitat física a quatre escoles municipals de l’estat de Sao Paulo.

A més, la Fundació Barça ha dissenyat un Protocol d’Inclusió que permet avaluar la inclusió real de persones que presenten discapacitats en grups d'infants sense discapacitat, que fan sessions d'activitat socioeducativa a través de l'esport.

D’altra banda, Àlex Roca, atleta amb paràlisi cerebral, ha estat presentat aquest novembre com a nou ambaixador de la Fundació. L’esportista serà el referent de l’entitat en projectes per millorar la vida dels infants i joves més vulnerables.

Secció de bàsquet en cadira de rodes i atletisme

En l’àmbit esportiu, el FC Barcelona també compta des del 2002 amb un equip de bàsquet amb cadira de rodes. Després d’una etapa vinculat a l’Institut Guttmann, des del 2010 està gestionat per l’UNES Unión Deportiva, una entitat sense ànim de lucre que fomenta la pràctica esportiva entre les persones amb discapacitat física. 

La secció d’atletisme del Club compta amb el saltador de llargada Xavi Porras, campió de Catalunya i d’Espanya el 2021 en aquesta modalitat de salt i, també vinculat a aquest col·lectiu, forma part de la secció el guia Guillermo Rojo, medalla d’or als Jocs Paralímpics de Tòquio 2020, de la mà de l’atleta Gerard Descarrega.

L'Espai Barça, una gran porta a l'accessibilitat

El Camp Nou i el Palau Blaugrana són instal·lacions que superen els 50 anys i que pateixen carències en matèria d’accessibilitat, per això el projecte de l’Espai Barça és cabdal per millorar notablement la mobilitat i l’accessibilitat general. Tot el recinte estarà adaptat per a les persones amb mobilitat reduïda i diversitats funcionals, i es prioritzaran els accessos i serveis sense barreres. Pel que fa al futur Camp Nou, hi haurà deu nuclis d’ascensors i escales mecàniques per arribar mes fàcilment a les graderies, i també millorarà notablement la circulació interior, a més d’incorporar les places i localitats per persones amb mobilitat reduïda i acompanyants, ben situades i repartides. També milloraran els serveis i la senyalística per a espectadors amb deficiències auditives i visuals.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut