Comunicat sobre la Superlliga

Comunicat sobre la Superlliga

En relació amb el comunicat emès el 7 de maig per la UEFA respecte a la Superlliga i la posició adoptada per 9 dels seus clubs fundadors, el Futbol Club Barcelona, la Juventus de Torí i el Reial Madrid Club de Futbol manifesten el següent:

·(i) Els clubs fundadors de la Superlliga han rebut -i continuen rebent– pressions, amenaces i ofenses perquè abandonin el projecte i la seva responsabilitat i dret d'aportar solucions a l'ecosistema del futbol fruit de propostes concretes per mitjà del diàleg constructiu. Això és inacceptable en un estat de dret i els Tribunals ja s'han pronunciat sobre el projecte de la Superlliga ordenant a la FIFA i la UEFA, amb rotunditat, que s'abstinguin mentre es tramita el procediment judicial, directament o a través de les seves entitats afiliades, de realitzar qualsevol actuació que pugui penalitzar els clubs fundadors o que vagi contra la Superlliga, i d'aquesta manera reconeixen l'aparença de bon dret d'aquesta iniciativa.

·(ii) El projecte de la Superlliga va ser dissenyat de manera conjunta pels seus 12 clubs fundadors:

  • a. a fi d'aportar solucions a la situació insostenible que travessa actualment la família del futbol; els 12 clubs fundadors, així com diversos actors del futbol europeu, han mostrat la seva profunda preocupació davant l'actual conjuntura socioeconòmica, considerant que resulta imprescindible emprendre reformes estructurals destinades a garantir la sostenibilitat del nostre esport. Per això, el 18 d'abril passat, els 12 clubs fundadors van anunciar la seva voluntat de crear la Superlliga i d'establir un canal de comunicació amb la UEFA i la FIFA, amb un esperit constructiu i de col·laboració entre les parts, tal com els va ser notificat en aquesta data;
  • b. des del màxim respecte a les estructures actuals del futbol i el seu ecosistema; en aquest sentit, els clubs fundadors van acordar expressament que la Superlliga només tindria lloc si aquesta competició resultava reconeguda per la UEFA i/o la FIFA o si, en virtut de l'ordenament jurídic aplicable, fos reconeguda com una competició compatible amb caràcter general amb la continuïtat dels clubs fundadors en les seves respectives competicions nacionals. No obstant això, i malgrat ser coneixedors d'aquests termes, la UEFA i la FIFA han refusat establir cap canal de comunicació adequat; i
  • c. per aportar estabilitat financera a tota la família del futbol europeu, actualment afectat per una profunda crisi que amenaça la supervivència de molts clubs; mostra d'això, el compromís assumit per la Superlliga d'abonar pagaments anuals de solidaritat que multipliquen materialment els oferts per la UEFA, i l'obligació de reforçar les regles de sostenibilitat financera mitjançant la creació d'un sistema de control clar, transparent i eficaç verificat per experts.

·(iii) La Superlliga era entesa pels 12 clubs fundadors com una oportunitat única per a oferir als seguidors de tot el món el millor espectacle possible i augmentar l'interès global per l'esport, que s'enfronta a noves tendències generacionals que amenacen el seu futur. D'altra banda, també tenia com a objecte primordial impulsar el futbol femení a nivell global, una oportunitat històrica per a la seva promoció. 

·(iv) Som plenament conscients de la diversitat de reaccions, en molt diversos àmbits, que ha produït la iniciativa de la Superlliga i, en conseqüència, de la necessitat de reflexionar sobre els motius que han generat aquestes reaccions i reconsiderar el plantejament proposat en el que resulti necessari. No obstant això, incorríem en una greu irresponsabilitat si, sent conscients de les necessitats i crisi sistèmica del sector del futbol, circumstància que ens va portar a anunciar la Superlliga, abandonéssim la nostra missió d'aportar solucions eficaces i sostenibles i respostes a les qüestions que amenacen al futbol.

·(v) Lamentem profundament que els nostres amics i socis fundadors del projecte de la Superlliga es trobin immersos en una postura incoherent -i inconsistent- després d'assumir en el dia d'ahir uns certs compromisos amb UEFA. No obstant això, atès que els problemes materials que van portar als 12 clubs a anunciar la Superlliga fa unes setmanes no han desaparegut, reiterem que, per respecte a la nostra història, per la nostra responsabilitat davant els nostres socis i aficionats, per la sostenibilitat financera de l'esport i pel bé del futbol, tenim el deure d'actuar amb responsabilitat i de perseverar en la cerca de solucions, malgrat les inacceptables pressions i amenaces que continuem rebent de la UEFA. 

·(vi) En conclusió, reiterem davant la FIFA, la UEFA i tots els actors del futbol, com ja hem fet en diverses ocasions des de l'anunci de la Superlliga, el nostre compromís i ferma voluntat de debatre, des del degut respecte, sense pressions del tot intolerables i amb respecte a l'Estat de Dret, les solucions més apropiades per a la sostenibilitat de tota la família del futbol.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut