La segona participació més alta en unes eleccions, en plena pandèmia

La segona participació més alta en unes eleccions, en plena pandèmia

Els comicis del 7 de març del 2021 passaran a la història per la gran resposta dels propietaris del Club i la imatge de Leo Messi votant com un soci més

El Barça és ben viu. Els socis, únics propietaris del Club, han parlat i ho han fet alt i clar. Aquesta és una de les grans notícies que es desprèn de les eleccions a la Presidència i Junta Directiva que s’han celebrat aquest diumenge 7 de març. Malgrat el context de pandèmia que ha envoltat tot el procés, les eleccions del 2021 passaran a la història per haver registrat la segona participació més alta en els vuit comicis amb sufragi universal a la Presidència del Club en els seus 121 anys d’existència, amb un total de 55.611 votants (un 50,42% del cens electoral, que era de 110.290 socis), gràcies al vot per correu (20.663 vots emesos) i a la mobilització dels socis i sòcies que per primer cop han pogut votar presencialment en sis seus electorals.

Un cop el sondeig donava com a clara guanyadora de les eleccions la candidatura de Joan Laporta, la gran incògnita se centrava a saber si les eleccions passarien a la història com les de més alta participació, i això finalment no s’ha aconseguit per molt poc. Les xifres del 2021 es queden molt a prop, només a 1.477 vots, de les dades de les eleccions del 2010, que ostenta el rècord de participació amb 57.088 votants, el 48,11% del cens electoral, que era molt superior (118.665 socis amb dret a vot) i àmpliament les del 2015, amb 47.270 votants (43,12% del cens de 109.637 socis), tot i que en termes de percentatge respecte al cens, les eleccions del 2003 van registrar la participació més alta amb el 53,79% d’un cens de 94.339 socis.

Orgull d’identitat barcelonista

El dia que es complia justament un any des que es va disputar l’últim partit al Camp Nou, els socis han tornat a l’Estadi per donar un exemple de lliçó democràtica i convertir una jornada electoral que havia d’estar marcada per la pandèmia en un dia d’exaltació culer i d’orgull d’identitat barcelonista. Però ni la pandèmia, ni la pluja que ha aparegut a primera hora del matí, ni el dia gris que ha acompanyat la jornada, han eclipsat la resposta dels socis, molt conscients que el Club es troba en un dels moments més delicats de la seva història i el nou president electe necessitava la màxima legitimitat.

La imatge de Leo Messi acompanyat del seu fill gran Thiago exercint el seu dret a vot, com un soci més, a la taula que li corresponia pel seu cognom, ha estat sens dubte una imatge històrica i impactant que ha fet la volta al món i que ha explicat com cap altra la singularitat del model de propietat del Club. El capità i millor jugador del món ha participat en la jornada electoral com un soci més, com altres companys que també són socis amb dret a vot, com Busquets, Sergi Roberto, Jordi Alba o Riqui Puig, llegendes com Puyol, Luis Enrique, jugadors dels esports professionals com Àlex Abrines o Sergi Panadero. També han participat molts altres exjugadors o socis que també són personalitats conegudes de la societat civil catalana, com tampoc han faltat expresidents com Enric Reyna, Joan Gaspart, Sandro Rosell o Josep Maria Bartomeu.

Aquelles imatges del Camp Nou convertit en un gran parc temàtic amb tota mena d’activitats lúdiques perquè els socis i les seves famílies poguessin gaudir d’una gran festa electoral no s’han pogut repetir per culpa de la pandèmia, però els protocols anti Covid-19 per garantir la seguretat i la protecció de tots els socis i sòcies, no han impedit que la jornada hagi estat una festa democràtica, participativa i també que s’hagin pogut veure imatges de socis i sòcies amb els seus fills a l’esplanada que envolta el Camp Nou. Dins del recinte, però, els socis, sempre amb mascareta, han hagut de mantenir les distàncies de seguretat, fer les cues pertinents a l’exterior i entrar a votar d’un en un a les seus electorals del Camp Nou, Palau Blaugrana, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa i Andorra.

Aquest cop, però, les restriccions han impedit que els mitjans de comunicació poguessin circular lliurement per dins del Camp Nou i no s’han donat les clàssiques corredisses dels periodistes i de les càmeres darrere dels candidats o dels culers il·lustres per captar el moment del seu vot. Ateses les limitacions imposades per les mesures sanitàries, els més de 260 mitjans acreditats i tota l’audiència han pogut seguir en tot moment tota la jornada a través del senyal audiovisual institucional produït per Barça Studios, més de 15 hores per donar cobertura a tot el que ha succeït al llarg de tota la jornada electoral, tant a Barcelona com a la resta de seus.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut