La Sagi i l’esclat del futbol femení protagonitzen la prèvia de la jornada de Champions a Milà

La Sagi i l’esclat del futbol femení protagonitzen la prèvia de la jornada de Champions a Milà

Maria Teixidor ha participat a l’acte ‘De la Sagi al auge del Fútbol Femenino’ que s’ha celebrat a la seu de l’Instituto Cervantes a la ciutat italiana

L’esclat del futbol femení en els darrers anys i la figura d’Anna Maria Martínez Sagi, la primera dona directiva de la història del Club, han protagonitzat la prèvia de la jornada de Champions a Milà.

Una delegació del FC Barcelona encapçalada per la secretària de la Junta Directiva i responsable del futbol femení, Maria Teixidor, ha presentat La Sagi, una pionera del Barça en el decurs d’un acte que, sota el títol De la Sagi al auge del Fútbol Femenino, s’ha celebrat a la seu de l’Instituto Cervantes de Milà.

La projecció del documental ha anat seguida d’un col·loqui en què hi han participat la mateixa Maria Teixidor, Teresa Iniesta, directora de l’Instituto Cervantes de Milà; Ilaria Pasqui, directora del futbol femení del FC Internazionale de Milà; Alessia Scurati, periodista esportiva de Tuttosport, i Josep Vives, portaveu del FC Barcelona, que ha actuat com a moderador.

Les ponents han parlat del futbol femení com a metàfora del canvi de mentalitat que s’està produint a la societat; un canvi que s’anirà consolidant, i que va començar amb la força, la iniciativa, la convicció i el coratge de pioneres com l’Anna Maria Martínez Sagi.

La visió i la vivència de l’esclat del futbol femení des de les seves mateixes protagonistes (directives, jugadores, periodistes...) i les seves perspectives de present i de futur han estat tractades durant un col·loqui que ha volgut ser, també, un reconeixement a la figura de la Sagi, exemple de tantes dones injustament oblidades i que, com ella, van decidir enfrontar-se a la injustícia d’una societat que vivia instal·lada en la desigualtat i la discriminació.

Una pionera al Club

Anna Maria Martínez Sagi va ser, l’any 1934, la primera dona que va formar part de la Junta Directiva del FC Barcelona. Tenia 27 anys i encarnava un model de dona independent i moderna. Va ser esportista, poeta i periodista. La seva militància feminista i republicana li va costar enfrontaments i exili. Pionera fa quasi un segle, ara seria una dona del nostre temps.

Nascuda en una família benestant, ja lligada al Barça dels primers temps, Anna Maria Martínez Sagi va aprofitar el moment històric excepcional de la Segona República per desafiar les convencions i lluitar per la independència pròpia i, per extensió, de les dones. El caràcter, la determinació i una relació amorosa la van marcar tota la vida i la van impulsar a les més altes fites, però també a la infelicitat més gran.

Declaracions de Maria Teixidor

“Estem molt satisfetes del camí que hem fet fins ara, però som conscients que no ens podem aturar. No podem caure en el parany del conformisme. Ens cal continuar treballant per consolidar-nos i créixer, encara més, en tots els sentits”.

“La Sagi és un referent i una inspiració. Recuperar la seva memòria i posar-la en valor també és un acte de justícia i forma part d’allò que ens fa ser “més que un Club”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut