La guia turística de Kaunas... amb Rokas Jokubaitis

La guia turística de Kaunas... amb Rokas Jokubaitis

El jugador del Barça, que es va formar al planter del Zalgiris i per tant coneix la ciutat de primera mà, proposa plans per a tots els culers que viatgin a la Final Four

El FC Barcelona jugarà aquests dies a Kaunas i buscarà la tercera Eurolliga de la seva història. Ho farà acompanyat d’aproximadament uns 1.000 aficionats i aficionades culers, que donaran suport des de la grada del Zalgirio Arena. Aprofitant aquest viatge, i que tenim un amfitrió de luxe com Rokas Jokubaitis dins l’equip, li hem preguntat pels llocs que tots aquells que visitin Kaunas no es poden perdre. Ens acompanyes?   

Primer, una mica sobre Kaunas

La ciutat lituana es troba, aproximadament, a uns 100 km de Vilna, la capital del país. Hi viuen al voltant de 300.000 persones i és la segona ciutat de Lituània quant a població. El 94% dels seus habitants són lituans.

Per tal de visitar Kaunas, la ciutat es pot dividir en dues parts: la part antiga i la més moderna. En parlarem de les dues.  

La part antiga de Kaunas

1- Carrer Vilnius: És la principal artèria de la part antiga. Es tracta d’un carrer per a vianants, on trobar botigues, bars, restaurants i un color en els edificis peculiar. Aquest és un dels punts amb més vida de la ciutat i un dels més transitats, també dels més macos. Aprofita per perdre’t pel casc antic, que és la zona de vianants més gran de l’Europa de l’est. A més, s’hi respira un ambient especial, amb molta presència de l’art de carrer. Bon lloc, també, per sopar o prendre alguna cosa.

20230518_162903

2- Catedral de Kaunas: Es troba al mateix carrer Vilnius, just quan acaba i es converteix en la Plaça de l’Ajuntament. La seva construcció és de maó vermell pràcticament en la seva totalitat. A l’interior hi ha l’òrgan més gran de Lituània.

3- Plaça de l’Ajuntament: Plaça molt gran amb casetes al voltant. Hi destaca, com el seu nom indica, l’ajuntament de Kaunas. És un edifici completament blanc que trobaràs al mig de la plaça. Popularment li diuen el cigne blanc, tant pel color com per la torre alta que hi ha, que recorda al coll de l’animal.

4- Església de Vytautas el Gran: És una de les més maques de Kaunas i la més antiga, ja que es va construir l’any 1400. També està feta de maó vermell.

5- La casa de Perkunas: Es troba molt a prop de l’església de Vytautas el Gran. Veure-la per fora val la pena.

6- Els funiculars de Kaunas: N’hi ha dos: el de Zaliakalnis, a la part moderna, i el d’Aleksotas. El primer és el més antic, ja que està obert des de 1931. El segon és més pràctic, ja que està més a prop del centre i té unes millors vistes. Aquest funicular puja al mirador que duu el mateix nom, Mirador Aleksotas. Es pot agafar creuant el pont Vytautas.

7- El Castell de Kaunas: A pocs minuts de la plaça de l’Ajuntament, i en direcció al riu Neris, trobaràs aquest castell. És el principal monument de Kaunas, el castell més antic de Lituània i construït amb pedra.

20230518_164644

8- Parc Santakos: Un gran parc de gespa que acaba en la confluència dels dos rius que passen per la ciutat: el Neman i el Neris. Bon lloc per passejar.

La part moderna de Kaunas

1- Església de Sant Miquel Arcàngel: De tipus ortodox, és una de les icones de la ciutat de Kaunas.

2- Laisvés alèja o la Avinguda de la Llibertat: Justament des de l’església de Sant Miquel Arcàngel neix aquest gran carrer, que va a parar a la part antiga de Kaunas. Plena de botigues i restaurants, té més d’1 kilòmetre i mig de llargada. És el cor neuràlgic de la ciutat.

3- Plaça de la Unitat: Aquesta és la zona on se situen la major part dels museus de la ciutat. És una plaça recentment reformada.

4- Zalgirio Arena: I, ara sí, arribem a l’escenari de la Final Four. Es troba en una illa sobre el riu Neman. Va ser construït l’any 2011 i compta amb una capacitat de més de 15.000 espectadors.

Zalgiris_FCBBasket_3-059

5- Centre Comercial Akropolis: El més gran i modern de Kaunas. Just al costat del Zalgirio Arena, per si has de comprar alguna cosa o vols menjar en els seus restaurants.

I, què hi ha de menjar típic?

Rokas Jokubaitis ens diu un parell de coses. La primera, el Šaltibarščiai. És el gaspatxo lituà, però amb remolatxa com a base. Se serveix fred i, a vegades, porta una patata cuita, crema àcida o anet. Aquesta sopa porta iogurt líquid o zèfir i, a més de remolatxa, hi ha cogombre, ceba i sal.

La segona és el Šakotis, unes postres típiques lituanes. És com un arbre, amb capes, buit per dins. Es prepara amb farina, sucre, mantega, crema agria natural, sucre de vainilla i ous. A vegades el decoren amb xocolata, flors o fruites, però normalment se serveix sense res.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut