El FC Barcelona projecta la seva identitat a Torí de la mà de l'Institut Ramon Llull

El FC Barcelona projecta la seva identitat a Torí de la mà de l'Institut Ramon Llull

En un acte organitzat conjuntament amb l’Institut Ramon Llull a la Universitat Degli Studi Di Torino, Jordi Moix i Ariedo Braida han tractat sobre la singularitat del Barça com a institució

Aquest dimarts ha tingut lloc a la Università degli Studi di Torino una xerrada col·loqui -organitzada per l’Institut Ramon Llull i el Club- per part del directiu del FC Barcelona Jordi Moix i de l’assessor internacional de futbol del Club, Ariedo Braida, anomenada ‘Barça: esports, valors e identità’, en què s’ha tractat de la singularitat del FC Barcelona en el panorama esportiu actual.

Els representants blaugrana s’han trobat a la Sala Lauree di Giurisprudenza amb Josep Marcé, gerent de l’Institut Ramon Llull, Alessandro Perissinotto, professor de comunicació, escriptor i periodista, Laura Bonato, professora de sociologia i antropòloga, Josep Anton Fernández, cap d’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, i el periodista italià Romolo Tosiani. Un cop realitzada la fotografia de grup, Moix i Braida han estat rebuts pel rector de la Universitat, Gianmaria Ajani, que ha agraït la seva presència a la universitat per parlar dels valors que representa el FC Barcelona.

Unes paraules de Josep Marcé han inaugurat la taula rodona, a la qual han assistit uns 200 estudiants de la facultat. Jordi Moix ha parlat dels trets identitaris que fan del Barça més que un club i de quin paper juga ser una entitat que és propietat de més de 145 mil socis. De la mateixa manera, el directiu blaugrana ha aprofundit en la dimensió cultural i cívica del FC Barcelona i en els projectes que ha impulsat recentment, com ara el Barça Innovation Hub o la Masia 360.

En aquest sentit, Jordi Moix ha destacat que el que diferencia el Barça de qualsevol altra entitat esportiva és com ultrapassa aquest marc per convertir-se en una entitat amb una altíssima implicació social, accions que es canalitzen a través de la Fundació FC Barcelona. Finalment, el directiu ha exposat als assistents l’Espai Barça, un projecte que va molt més enllà de l’estricta construcció d’instal·lacions esportives com l’Estadi Johan Cruyff o el Nou Camp Nou, ja que busca integrar-se en una gran ciutat i convertir-se en el millor campus esportiu del món.

Ariedo Braida, assessor internacional del Club, ha destacat que treballar pel Milan va ser una gran experiència, però pel que fa al Futbol Club Barcelona, el seu club actual, no s’hi pot establir cap mena de comparació perquè es tracta de dimensions diferents. Braida ha incidit en els valors de la Masia, on tots els jugadors entenen el futbol de la mateixa manera des de ben petits, fet que ajuda a la seva integració quan arriben al primer equip.

D’altra banda, Alessandro Perissinotto ha valorat la mística del Camp Nou, que transmet quelcom més enllà del valor purament futbolístic, i Laura Bonato ha parlat de l’antropologia del FC Barcelona. Un cop finalitzades totes les exposicions, Jordi Moix ha clausurat la taula rodona i s’ha obert un torn de preguntes als assistents, que s’han interessat pel model Barça i el funcionament de la Masia.

Acord amb l’Institut Ramon Llull

Aquest acte s’emmarca dins el conveni signat al setembre del 2012 entre el FC Barcelona i l’Institut Ramon Llull per promoure la cultura catalana al món i formar part del programa internacional del Barça que té com a objectiu, per una banda, intensificar la col·laboració entre ambdues institucions promovent un programa específic d’activitats culturals en l’àmbit internacional i, per una altra, oferir al FC Barcelona una plataforma internacional per promoure la cultura catalana a través de l’esport, tot refermant els vincles entre els valors de l’esport i els de la cultura. En el marc del programa esmentat es pretén, a més, aprofitar el caràcter de l’Institut com a ambaixador de la llengua i la cultura catalanes per tal de proporcionar assessorament internacional al FC Barcelona en matèria cultural.

Amb el conveni que van signar el 2012, l’IRL i el FC Barcelona es proposen coordinar les potencialitats de totes dues institucions com a ambaixadors de la llengua i la cultura catalanes i dels valors de la cultura vinculada a l’esport i a la catalanitat. Hi ha unes 150 universitats de tot el món que ofereixen estudis catalans. Des de l’inici de la col·laboració s’han organitzat diferents jornades a l’estranger sobre el Barça i la cultura catalana a la Universitat de Glasgow (2012), a la Universitat de Sorbonne Nouvelle París III i a la Universitat d’Amsterdam (2013) i a la Universitat de Manchester (2014).

Declaracions de Jordi Moix, membre de la Junta Directiva

“Ha estat una jornada molt positiva. Actes com el d’avui ajuden a entendre la catalanitat al món i a explicar els valors de l’esport i la cultura; en definitiva, entendre què és el Barça”.

“Com fa la Juve des dels anys 60, el Barça també es un club integrador, i la nostra responsabilitat amb la societat la desenvolupem amb projectes com la Fundació, la Masia 360 o el Barça Innovation Hub, que fan del Barça més que un club”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut