Imatge virtual de l'Espai Barça que combina la situació actual i la futura

El FC Barcelona treballa per aconseguir l’acord per a la modificació urbanística imprescindible per abordar la construcció de l’Espai Barça. Després de mesos d’intensa feina amb els equips tècnics d’urbanisme, mobilitat i sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona, el Club ha elaborat un document que recull la proposta per a la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) en l’àmbit de Les Corts.

Per realitzar aquesta reordenació urbana, el Club ha seguit els criteris i paràmetres de la proposta sotmesa i aprovada en referèndum pels seus socis a l’abril del 2014, amb un 72,3% dels vots favorables, i que ara està sotmetent a consideració de l’Ajuntament i compartint amb els veïns de les Corts, per tal que compti amb la màxima participació i consens de la ciutat.

La proposta de la MPGM és l’instrument urbanístic que permetrà portar a terme una transformació urbana de gran abast, projectada de manera natural, oberta i accessible, necessària per poder realitzar l’Espai Barça, tant pel que fa a les instal·lacions esportives del Club com del seu entorn.

L’objectiu és que l’espai privat i el públic s’integrin i sumin, i que junts aportin importants millores per als socis, els veïns i els visitants. El resultat és una ordenació amb espais amplis, instal·lacions esportives de màxima qualitat i amb aquells serveis que els corresponen, i així es connecta el barri en sentit mar/muntanya i llevant/ponent.

Per  aconseguir-ho, s’ha fet una revisió completa del programa de necessitats i implantació de les instal·lacions esportives i una anàlisi exhaustiva de la relació amb l’entorn immediat, com són els carrers, les places i els edificis existents en aquesta part del barri de les Corts. Els punts clau d’aquesta MPGM són la qualitat de l’espai i dels edificis, la permeabilitat del perímetre, l’accessibilitat de tot el recinte, la millora de la mobilitat i la seguretat, tant pels dies de partit com per a la resta, i els criteris de sostenibilitat i ecoeficiència energètica.

Tal com es va explicar en les diferents presentacions del projecte i en l’exposició de l’Espai Barça, el resultat de la transformació serà un gran espai obert a tothom, sense vehicles, que acollirà gran nombre d’esdeveniments esportius així com d’activitats lúdiques. Serà un punt de trobada, de convivència i de relació, per a gent de totes les edats. Un espai per gaudir, treballar i visitar.

Una solució integradora

Davant d’altres opcions d’implantació d’aquests tipus de recintes a les afores de les ciutats, el Club ja va decidir en el seu moment que no es traslladava i ara afronta el repte de mantenir les seves instal·lacions dins d’una gran ciutat mediterrània, densa i compacta.

Després de mesos de reflexió i debat, i gràcies a la implicació de totes les parts, finalment es presenta l’Espai Barça en la seva vessant urbanística, que reordena més de 27,5 hectàrees (275.000 m2), una superfície equivalent a 27 illes de l’Eixample o a 36 camps de futbol.

La proposta planteja l’obertura completa del recinte, eliminant-ne la tanca exterior i els desnivells actuals, per integrar espais i persones, tot incorporant nous espais i noves maneres de viure’ls. S’amplien les zones verdes, es reurbanitza tot l’entorn, es milloren els traçats dels carrers, s’incrementa el sòl públic i els espais lliures, amb una inversió superior als 28 milions d’euros. La proposta també inclou la construcció d’un nou aparcament soterrat però mantenint l’actual nombre de places, amb una inversió superior als 52 milions, i un aparcament d’autobusos.

No et perdis tots els detalls amb l'especial de l'Espai Barça

Aquestes decisions comporten la millora de la qualitat general i de la mobilitat, potenciant el transport públic, donant un nou impuls a l’ús de la bicicleta amb la creació de més quilòmetres de carril i nous aparcaments específics. Finalment, la proposta presta una atenció especial als vianants, amb circulacions més àmplies, eliminant barreres arquitectòniques i donant accés al recinte des de tot el perímetre. Amb la desaparició de l’aparcament en superfície, l’espai s’allibera i el vianant esdevé el gran protagonista, i així s’aconsegueix una notable millora en la seguretat de l’espai en què ara conviuen persones i vehicles.

La proposta tècnica

La proposta té quatre grans línies d’actuació, a) la remodelació integral del Camp Nou, b) la construcció d’un Nou Palau, c) la construcció dels edificis per a les oficines del Club i dels serveis necessaris per al funcionament de l’Entitat i de les seves disciplines esportives, i, finalment, d) els nous usos urbans per a la millora de l’entorn.

La remodelació integral del Camp Nou preservarà l’essència del projecte original del 1957 i actualitzarà globalment la instal·lació per convertir-lo en un estadi obert, cobert, modern, adaptat i sostenible.

La construcció del Nou Palau es farà en l’actual ubicació del Miniestadi, que es trasllada a Sant Joan Despí, juntament amb una nova pista coberta annexa, una pista de gel i el campus de l’FCBEscola. El resultat és un conjunt innovador, poliesportiu i multiusos.

La tercera línia d’actuació és la construcció dels edificis per a les oficines del Club i dels serveis necessaris per al funcionament de l’Entitat i de les seves disciplines esportives, i d’aquesta manera es completen els usos complementaris existents (dels 4.500 m2 als 10.000 m2) per millorar el servei i l'atenció als visitants.

Amb les tres primeres línies d’actuació, el Club aconsegueix resoldre les actuals mancances i alhora reordenar el recinte i el seu entorn, avui obsolet. Per completar i inserir en el teixit urbà aquest gran espai es proposa una mixtura positiva d’usos i es generen sinergies integradores, les quals fan que desaparegui la sensació de buit. Per aquesta raó la proposta també preveu una quarta línia d’actuació, la creació d’un espai destinat a ús terciari, uns edificis amb usos d’oficines i una implantació hotelera, que completen la potent activitat esportiva i quotidiana que ja es dóna de dilluns a diumenge. Un espai que permetrà convertir les instal·lacions del Club en un nou punt d’atracció local i internacional en l’àmbit esportiu i d’activitat econòmica per a la ciutat de Barcelona.

Fruit de la proposta, la ciutat guanya 14.000 m2 de sol, 18.700 m2 de noves zones verdes i l’accés a un gran espai d’ús públic obert i sense tanques de més de 40.000 m2. El FC Barcelona fa una inversió de 28 milions d’euros en vials i zones verdes de l’entorn i de 52 milions d’euros en el soterrament de la totalitat de l’aparcament per a la creació d’un campus de qualitat.

El Club augmenta en 63.600 m2 el sostre edificable d’equipament per tal de renovar el Camp Nou, construir el Nou Palau Blaugrana i les oficines, i 36.000 m2 d’usos terciaris per a oficines externes i l’hotel.

Durant el procés d’elaboració d’aquesta proposta de reordenació urbana, el Club ha celebrat diverses reunions convocades pel districte de les Corts, amb representants de les entitats veïnals, en què s’ha exposat l’avanç dels treballs previs a la MPGM i s’ha obert un torn de diàleg i debat al conjunt dels participants. Ara, un cop definida la proposta, el Club vol sotmetre-la a debat amb la ciutadania i amb l’Ajuntament i desitja que es pugui tramitar i aprovar per engegar un il·lusionant procés de transformació que culmini amb la realització de l’Espai Barça.

La proposta MPGM, en xifres